Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

symphony of emotions, christmas songs, Schoenbrun Palace Orchestra Vienna
Schoenbrun Palace Orchestra Vienna va concerta pentru prima oară pe această scenă! Bucuresti, 04 septembrie, 2024 – Celebra si mult îndrăgita SCHOENBRUNN PALACE ORCHESTRA VIENNA va concerta, în premieră pe scena Operei Naţionale Bucuresti sub egida SYMPHONY OF EMOTIONS, aflată la prima sa ediţie, eveniment în cadrul căruia magice cântece de Crăciun ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
malta
Nu o poți vârî într-un sertar :)  Malta e o țară greu de clasat. Tocmai de aia merită și văzută. Este greu să o vâri într-un sertar, pentru că, pur și simplu, nu știi ce este. Am risca să dăm un verdict: chiar INCLASABILĂ. Pentru că este atipică. Ceea ce ...
Read More

STOICA&VINUL

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

STOICA-VINUL-1Andreea Micu este, în primul rând, o persoană absolut seducătoare. Parcă n-ar fi din lumea aceasta – și nu e un compliment, cum poate să pară. Trebuie să te lupți îndelung cu îngerul ca să nu îi cazi pradă magnetismului personal. Restul, despre AVINCIS, proiectul pe care îl conduce – și despre societatea de avocați STOICA&Asociații, în interviul care urmează. De notat că ar fi putut ocupa o carte întreagă.

  1. Ce legătură există între DREPT și vița-de-vie?
    Din perspectiva personala, legatura intre drept si vita de vie este una foarte puternica. Am absolvit Facultatea de Drept in anul 2007 si tot de atunci lucrez ca avocat la Societatea de Avocati STOICA&Asociatii. In paralel cu profesia mea, m-am implicat treptat si in dezvoltarea proiectului nostru de familie AVINCIS, sens in care, pregatirea mea juridica este de  mare ajutor. Sunt foarte multe aspecte juridice ale unei afaceri cu vin, precum negocierea si incheierea contractelor cu furnizori, clienti, exportatori, gestionarea aspectelor de proprietate intelectuala precum inregistrarea marcilor din portofoliul nostru si protectia drepturilor de autor, dar si monitorizarea permanenta a rigorilor legislative care sunt aplicabile activitatii viti-vinicole, care este de altfel, una foarte reglementata. Dar fara o buna rigoare juridica, nici o afacere nu ar merge bine. De aceea, experienta mea juridica imi este de folos in coordonarea activitatii AVINCIS, cu atat mai mult, cu cat exista, in permanenta reguli pe care toti producatorii de vin trebuie sa le respecte, spre exemplu in cazul plantarii soiurilor de vita de vie, alegerii si aplicarii metodelor de vinificatie, ori pentru etichetarea si imbutelierea vinului produs.De altfel, pe un plan mai general, vinul asa cum il stim noi in prezent, isi datoreaza existenta dreptului si voi face referire la o intamplare adevarata din Franta, unde pe tot parcursul secolului XIX, cea mai mare cantitate de vin vandut era de vin falsificat, mult mai ieftin, in raport cu vinul bun facut din struguri, care din acest motiv se vindea mult mai putin. Prin urmare, producatorii de vin veritabil erau de multe ori nevoiti sa-si verse vinul nevandut pentru a umple cu recolta noua vasele de vinificatie, ceea ce le genera numeroase pierderi. Din pacate, desi a fost adoptata o lege privind contrafacerea vinului in anul 1905, aceasta nu s-a pus in practica, intrucat nu fusese reglementat un sistem adecvat de aplicare a acesteia. Asa ca, in 1907, in sudul Frantei, numerosi producatori de vin veritabil, au protestat din pricina neaplicarii Legii vinului din 1905, iar interventia armatei a generat numeroase victime, determinand o criza generala in Franta. In cele din urma, armata a fraternizat cu producatorii de vin, iar guvernul francez a fost nevoit sa adopte o lege de punere in aplicare care a cuprins prima definitie a vinului si anume, un produs obtinut exclusiv din struguri sau din must din struguri. Orice alt produs era considerat contrafacut.

    Ulterior, aceasta legislatie a fost preluata si in alte tari europene si iata ca astazi datoram calitatea acestei bauturi miraculoase sacrificiilor si implicarii producatoruilor de vin din Franta inceputului de secol XX.

  1. Ce soiuri de vinuri reprezentative pentru SPECIFICUL ROMÂNESC aveți la Drăgășani?
    Dragasani este o zona renumita pentru calitatea vinurilor sale. De altfel, cu mult inainte de cucerirea romana, Dacia era deja un tinut viticol, iar regiunea unde se afla astazi Dragasani, in Oltenia, era deja recunoscuta. Inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea, vinurile albe de Dragasani s-au bucurat de succes, cucerind mai multe medalii la concursurile de la Paris si de la Bruxelles.Vinurile albe de Dragasani sunt, traditional, vinuri aromatice, obtinute din soiul autohton Tamaioasa Romaneasca. De altfel, pe domeniul Vila Dobrusa, unde se afla Crama AVINCIS, cultivam Tamaioasa Romaneasca, care a facut o buna prietenie cu binecunoscutul soi international Muscat Ottonel, prietenie concretizata in producerea unui Cuvee special, care reuneste cele mai bune calitati ale acestor doua soiuri (Cuvee Amelie – Tamaioasa Romaneasca & Muscat Ottonel). Vinurile albe de Dragasani sunt racoroase si au o buna aciditate, iar Cramposia Selectionata este cel mai bun exemplu in acest sens, fiind de altfel un soi dezvoltat chiar in Dragasani. AVINCIS se mandreste cu Cramposia Selectionata, care are un buchet proaspat si expresiv de para si mar verde si un gust persistent, plin de viata, inviorat de o usoara mineralitate.

    Un alt soi de vin romanesc care s-a adaptat foarte bine regiunii din Dragasani, este Feteasca Regala , pe care am « imprietenit-o » cu renumitul Pinot Gris, rezultand un Cuvee inedit : Feteasca Regala & Pinot Gris. O parte din acest vin a fost fermentat si maturat in barucuri de stejar, iar buchetul bogat si complex si gustul bine structurat il fac o companie ideala pentru orice masa speciala.

    Dar, poate cel mai important reprezentant al regiunii noastre, este Negru de Dragasani, un soi unic de struguri, care isi are originea in zona noastra si care este rezultatul unei incrucisari intre Negru Vartos si un soi inca disputat, Saperavi sau Babeasca Neagra. Negru de Dragasani de la Crama AVINCIS are un buchet intens de violete, iar gustul cu arome de cirese si o usoara nota de piper proaspat acompaniaza foarte bine carnea inabusita in sos de vin sau preparatele din vanat. Asadar,  iata patru soiuri romanesti, pe care le cultivam cu mandrie pe dealurile domeniului nostru, din care, Cramposia Selectionata si Negru de Dragasani reprezinta adevarate embleme ale locului.

    Pe langa aceste soiuri autohtone, unele specifice zonei Dragasanilor, cultivam si alte soiuri internationale, dintre care amintesc in materie de vinuri albe : Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Muscat Ottonel, iar in materie de soiuri rosii voi mentiona Cabernet Sauvignon, Merlot si Pinot Noir.

  1. De ce VILA DOBRUȘA socotiți că este un loc extraordinar pentru un turist care se nimerește pentru prima dată acolo?
    Turistul aflat pentru prima oara la Vila Dobrusa se afla in fata unei  foarte frumoase descoperiri.  Pe domeniul Vila Dobrusa, familia mea  a reusit sa creeze cu ajutorul arhitectului Alexandru Beldiman, un ansamblu arhitectural si peisagistic de exceptie, as indrazni sa spun, in prezent, unic  in Romania.Din acest ansamblu fac parte un conac in stil Brancovenesc, construit in 1905 si achizitionat de stra-strabunicii mei in anul 1927, care a fost refacut incepand cu 2007 dupa vechile schite ale constructiei, pentru a mentine cat mai intacta autenticitatea acesteia ; o crama noua, avand forma unei nave, care domina dealul Dobrusei, avand pantele laterale acoperite cu gazon si care este dotata cu toate mijloacele tehnologice moderne de vinificatie (sistem performant de racire a strugurilor culesi, presa pneumatica pentru zdrobirea blanda a strugurilor, vinificare la temperaturi controlate, climatizarea cramei pentru o invechire optima, baricarea in butoaie produse in Franta); si vita-de-vie plantata in jurul cramei ca intr-un amfiteatru, care are o productivitate intre 35-45 de hectolitri la hectar, in functie de parcela, fiind comparabila cu aceea a podgoriilor cele mai exigente ; pajistile, padurile si crangurile, perfect integrate si ele in peisajul Dragasanilor.

    Asadar, odata ajunsi acolo, la domeniul Vila Dobrusa, turistii aflati in cautarea unor experiente inedite, dar si pasionatii de vinuri, vor avea, cu siguranta, multe activitati interesante. Ospitalitatea echipei noastre este de altfel una dintre cele mai apreciate calitati ale Cramei AVINCIS : vizitatorii se simt din prima clipa ca acasa si pot beneficia de pachete personalizate care cuprind gazduire in apartamente moderne, complet utilate sau in garsoniere, cu vedere asupra muntilor, asupra Oltului sau asupra viei, mic-dejun, pranz si cina, tur de domeniu si de crama, acces la teren de tenis, baschet, fotbal, dar mai ales, degustare de vinuri.

    Crama AVINCIS si domeniul Vila Dobrusa se afla pe o colina binecuvantata de Dumnezeu, inconjurata de munti, paduri, raul Olt si este locul ideal pentru a petrece o vacanta cu familia, pentru organizarea teambuilding-urilor sau a altor activitati profesionale sau pur si simplu pentru a descoperi cateva din frumusetile din regiune, precum Manastirea Dintr-un Lemn, Horezu, Arnota, Bistrita sau Culele de la Maldarasti, muzeele Craiovei, reginile balneare din Ramnicu- Valcea, etc.

  1. Am simțit că ești îndrăgostită de vița de vie. Este rezultatul unei reale pasiuni faptul că te apleci asupra unui loc, VILA DOBRUȘA – și al unei afaceri din care pasiunea nu trebuie să lipsească?
    Implicarea mea in coordonarea activitatii Cramei AVINCIS si a activitatior enoturistice de la Vila Dobrusa este intr-adevar, in primul rand, rezultatul unei pasiuni, aceea de a continua traditia inceputa de stra-strabunicii mei in anul 1927 si de a construi ceva durabil pentru generatiile urmatoare.Povestea AVINCIS este, inainte de toate, o poveste de familie, abia apoi, o afacere. Domeniul unde se afla acum Vila Dobrusa si Crama AVINCIS a fost mostenit de mama mea, de la strabunicii acesteia iar parintii mei, au reusit sa recupereze, dupa 1990, proprietatea asupra domeniului care fusese confiscat de comunisti, iar din anul 2007, au initiat efectiv lucrarile de refacere a conacului, precum si constructia noii crame. Afacerea AVINCIS a fost lansata in anul 2011, cand am prezentat primele noastre vinuri din recolta anului 2010.

    Dincolo de dorinta de a coordona o afacere profitabila, exista o dimensiune afectiva care ne determina sa crestem proiectul AVINCIS si sa-l transformam intr-un reper al Romaniei viticole, atat in tara, cat si pe plan international.

    Cred ca adevaratele valori pe baza carora sunt create produse de calitat, in cazul nostru  vinuri premium, se contruiesc si se consolideaza in timp. Tocmai, de aceea, cuvintele sub care se desfasoara activitatea noastra, sunt « traditie si modernitate »: traditia inceputa de strabunii mei in producerea unor vinuri de calitate si in dezvoltarea regiunii Dragasani in regiune vini-viticola, dar si modernitatea trebuie sa ne inspire zi de zi, sa ne imbunatatim produsele si serviciile, sa tinem pasul cu dorintele si preferintele consumatorilor.

    Mai mult decat atat, vinul nu este un simplu produs comercial, o bautura de savurat intr-o seara oarecare, ci reprezinta o « adevarata licoare a zeilor » capabila sa reuneasca elemente din mai multe sfere (istorie, religie, literatura, arta). Vinul poarta in el povestea unui loc, a unor familii fiind unul din putinele produse ale carui caracteristici si calitati sunt rezultatul imbinat al darurilor naturii si al muncii omului. Tocmai de aceea, fara pasiune si dragoste de natura, nu poti intelege vinul, tainele acestuia, potentialul sau in timp si in spatiu.
    STOICA-VINUL-2

  1. Ce ai moștenit de la mamă, CRISTIANA IRINEL STOICA, ca înzestrare genetică, în afară de vie și spiritul locului?
    Trebuie sa spun ca parintii mei reprezinta un adevarat model de viata pentru ca ei nu au creat doar o societate de avocati prestigioasa, dar au reusit sa dea viata din nou si proiectului AVINCIS.  In ambele activitati, muncesc alaturi de ei si invat de la ei.  Cred ca de la mama mea am mostenit, in primul rand perseverenta, concretizata prin dorinta de a construi lucruri de durata, pastrand darurile familiei noastre peste generatii, precum si bucuria de a impartasi clipele frumoase cu cei din jur. De altfel, nu putine sunt serile in care Vila Dobrusa si Crama AVINCIS sunt animate de zambetele oaspetilor nostri, de mese imbelsugate si de vinuri bune, dar mai ales, de daruirea parintilor mei, pentru care Vila Dobrusa si Crama AVINCIS sunt o casa mereu deschisa celor aflati in cautarea linistii si bucuriei autentice.Imi doresc sa pot duce aceste obiceiuri mai departe si imi doresc ca AVINCIS sa devina un reper nu doar romanesc  de vinuri premium, dar si unul in materie de ospitalitate oenoturistica.
  1. Ce cunoști din istoric? Bănuiesc că, deja , știi: istoria locului se împlântă adânc în caracterul vinului (și te asigur că nu glumesc)?
    Ti-am povestit deja despre istoria domeniului nostru de familie Vila Dobrusa, unde se afla Crama AVINCIS, care a inceput gratie strabunicilor mei acum aproape un secol. Pe un plan mai general, am vazut deja ca tinutul Dragasanilor a fost parca menit cultivarii vitei de vie, in acest sens sta marturie notorietatea de care s-au bucurat vinurile din regiunea unde se afla acum Dragasani, chiar si anterior cuceririi romane a Daciei. De altfel, podgoria Dragasani este propice cultivarii multor soiuri de vin din mai multe motive : este situata pe malul drept al Oltului care are un rol de echilibrare climatica, asigurand o buna umiditate chiar si in cele mai calde luni ale verii ; climatul podgoriei este temperat continental cu influente mediteraneene, ceea ce are de asemenea un rol echilibrant, iar solurile dominante in podgorie sunt argilele cu urme de calcar, care asigura de asemenea, o buna protectie vitei de vie, permitand mentinerea celor mai bune caracteristici ale boabelor de struguri.Vorbind din perspectiva pur istorica, merita sa amintesc batalia de la Dragasani, care a avut loc in aceasta regiune la 19 iunie 1821, in vremea lui Tudor Vladimirescu, intre miscarea de eliberare  greceasca eteria, condusa de Alexandru Ipsilanti si trupele otomane ale lui Dervis Pasa. Desi turcii au castigat aceasta confruntare, batalia de la Dragasani ramane pt. poporul grec  un moment istoric important, iar in Muzeul din Atena se gaseste si acum o pictura de mari dimensiuni care ilustreaza acest eveniment.

    Se spune ca aceasta batalie a fost castigata de musulmani pentru ca acestia nu aveau voie sa bea vin, in schimb, luptatorii ortodocsi se pare ca s-au bucurat de vinul de Dragasani, cu o seara inaintea bataliei…

    Ca un exemplu al renumelui vinurilor de Dragasani, voi mai aminti o intamplare interesanta : in anul 1889 poetul Mihai Eminescu a fost vizitat la Sanatoriul Sutu chiar cu cateva zile inainte de a muri, de un prieten al sau din Oradea. Dupa moartea marelui poet, acest prieten din Oradea, a publicat un mic articol in revista Familia, in care a mentionat unele din ultimele cuvinte pe care le-a spus Eminescu inainte sa moara : «vreau sa imi prefac sangele in vin de Dragasani ! » . Iata deci, ca si marele nostru poet, desi originar din Moldova, cunoscuta pentru vinurile sale de Cotnari, prefera totusi vinul de Dragasani ! Noi ii dam dreptate !

  1. Cât la sută din profit, la voi, îl face turismul oenologic?
    Din perspectiva financiar-contabila, privind afacerea AVINCIS in ansamblul sau, nu putem vorbi despre un profit propriu—zis pentru ca investitia initiala pentru lansarea proiectului AVINCIS a fost una foarte mare, iar amortizarea acesteia va avea loc in timp, mai multi ani de acum incolo.Cu toate acestea, in prezent, afacerea AVINCIS a atins break-even point, reusind sa realizam un echilibru intre veniturile si cheltuielile noastre. Asadar, raportat la venituri, as putea sa afirm ca turismul oenologic contribuie in proportie de 15% in prezent.
  1. Ce potențial are pentru viitor?
    Din punctul meu de vedere, turismul oenologic va fi din ce in ce mai atractiv, pentru ca presupune o experienta inedita, complexa, imbinand o vacanta clasica (cazare, plimbari in natura, etc) cu descoperirea unei regiuni viticole, a unor crame, a unor vinuri, a unor povesti. De altfel, in strainatate, turismul oenologic este tot mai des intalnit si ma bucur sa vad ca si in Romania, aceasta forma de petrecere a timpului liber, devine tot mai raspandita.Exista deja cateva site-uri de specialitate, precum www.crameromania.ro sau www.revino.ro   care ofera informatii complete despre cramele dintr-o anumita regiune, posibilitatile de cazare, pachetele de degustare, tipurile de vinuri cultivate, dar si agentii de turism care propun pachete care cuprind vizita cramelor si sejururi in cadrul acestora.

    In ceea ce ne priveste, asa cum am mai spus, ne mandrim, ca oferim la Vila Dobrusa o experienta oenoturistica completa : gazduire la cele mai inalte standarde, degustarea si descoperirea vinurilor AVINCIS, dar si posibilitatea desfasurarii unor activitati diverse, potrivit preferintelor vizitatorilor.

    Asadar, va asteptam cu drag sa ne calcati pragul la Vila Dobrusa si sa (re)descoperiti vinurile AVINCIS.

 

A consemnat Mihail Gălățanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation