Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

programul ruralia
Programul Ruralia, de susținere a antreprenoriatului social în mediul rural, se află în ultima etapă de pregătire a membrilor grupului țintă. Peste 150 de persoane din regiunile Sud-Vest, Sud Muntenia, Sud-Est și Nord-Est, care doresc să înființeze afaceri sociale în mediul rural, au fost selectate în grupul țintă al proiectului ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva

CRAMA DE PIATRA - ALDAVIN SI BOIAN

crama de piatra
bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
Despre plajele insulei Ammouliani   Vei întâlni multe plaje pe această insulă, unele organizate, altele mai sălbatice în locuri izolate, însă un lucru îl vor avea în comun toate: apa limpede, puțin adâncă și nuanțele ei ce pornesc de la albastru intens și până la verde smarald. Este un loc ...
Read More

OSTROVIT

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

OSTROVIT

UN SPECTACOL AL ANOTIMPULUI:

VREMEA CULESULUI LA OSTROV

La Ostrov, vremea culesului este un spectacol. Tăcut. Și nu unul cu public, în afara protagoniștilor, adică a culegătorilor; și a mașinilor care călăresc câte un rând dinspre ambele părți, dacă admitem că și mașinile pot fi un fel de spectatori. Un spectacol al anotimpului, care se derulează în fiecare an, dar altfel, o reprezentație de sezon, cu același ritual (milenar), care pune în scenă tradiția, ca o piesă de teatru care nu poate fi, în esență, schimbată.

O mie de hectare de viță de vie destinate vinului își așteaptă la Ostrov culesul. Unele deja au intrat sub mâinile culegătorilor, altele sub zarva și sârgul mașinilor, dar mai sunt și dintre cele care n-au apucat să-și dea rodul și să-și vadă amanul.

  • NUMAI VREO DOUĂ SUTE DE HECTARE SUNT CU STRUGURI DE MASĂ

Și asta pentru că forța de muncă nu putem spune că abundă. Nici aici – la fel cum e o problemă, cel puțin în agricultură (și în viticultură, de asemeni) – și în restul țării.

Pentru strugurii de masă, sunt doar două sute de hectare rezervate lădițelor care vor lua drumul consumului – și apoi ce toamnă, oare, este aceea fără boabe de struguri care să ți se topească în gură?

  • RHINUL ÎȘI TRIMISE RIESLINGUL ÎNCOACE, PE MALUL DUNĂRII

Un nou enolog va veghea la taina facerii vinului pe plaiurile ostrovite: are nume de pictor, Michelangelo, dar vine din ținuturile îndepărtate ale Australiei/Noii Zeelande.

Și un nou soi de struguri va intra la vinficație, ne gândim la Rieslingul de Rhin. Căci, altfel, Rieslingul exista el și la Domeniile Ostrov, dar în cealaltă variantă arhicunoscută: ca Riesling Italian, am și băut – cu ceva timp mai în urmă, prin 2012-2013 – un Riesling admirabil, cu aceeași sursă de provenienți: tot din Domeniile Ostrov.

De altfel, trebuie spus că spre, sfârșitul lunii octombrie, are loc marea sărbătoare a recoltei, întotdeauna cu fast/și mare bogăție/chiar risipă de struguri și vin, cu toate că proprietarii (Oana Belu, în special) n-ar putea fi suspectată (nicicum) de lipsă de cumpătareJ!

Acum, sărbătoarea a fost transformată de-a dreptul într-un festival al vinului – ghiurghiuliu, direct de la sursă.

  • DEGUȘTI AICI, APOI DORMI LA UNA DIN PENSIUNI

Ar mai fi de adăugat că Oana Belu și Ostrovit mai sprijină și unele manifestări conexe, cum ar fi Clubul ORFEU, al Tânărului Muzician, precum și alte activități.

În plus față de vremea recoltei, pensiunile NAIADA și CURTEA DINTRE VII își așteaptă, nerăbdătoare, în camerele lor, musafirii, care, de data asta, unică în an, au posibilitatea de a degusta, alături de vin (și de vinurile din anii trecuți, începând cu 2010, aflate în pivnițe), și mustul. Și strugurii, încă proaspeți, din vie.

Și peștii, cărășeii, sclipind în apele Dunării.

 

  • DE DATA ASTA, DOUĂ RECOMANDĂRI (SPECIALE):

GAMA: DOMENIILE COROANEI

  1. RIESLING
    De data asta, Riesling Italian, nu din cel care va veni, de Rhin, dar ispititor și el, vin de cursă lungă, ușor/sclipitor, capabil să te păcălească (nițel) cu volutele sale aparent inofensive.

RIESLING ITALIAN SEC
AN 2012

Regiunea Oltina
Clasificare – Domenii de origine controlata. Cules la maturitate deplina

Un vin cu personalitate, cu un buchet intens si complex, cu un final dominant.

12% vol.
e750m

 

GAMA:  CETATEA DUROSTORUM

  1. CABERNET SAUVIGNON
    Un vin cu adevărat bărbătesc, cu nume greu/de incantație, amintind de cetățile și fortificațiile antice. Capabil să satisfacă și bărbații și femeile. Temperat, totuși, ca alcool (doar 12,5%) și, la coloare, tincturat, cum îi șade bine unui CABERNET SAUVIGNON: ușor violaceu.

CABERNET SAUVIGNON
SEC
AN 2009

Regiunea Oltina
Clasificare – Domenii de origine controlata. Cules târziu.

Cetatea Durostorum a fost una dintre cele mai importante asezari ale lumii romane, sediul al Legiunii a XI Claudia. Vinul… ne aduce aminte de celebrele banchete si serbari dedicate lui Dyonisos din vremea imparatilor Caracalla si Marc Aurelius, care au ridicat acesta cetate la rangul de Municipium.

12,5% vol.
e750ml

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation