ALCEDO a mai recomandat o data fermierilor sa cumpere cele doua soiuri de grau, si anume, Ingenio si Illico. Asta pentru ca au confirmat, inca de la testarea din productie, atat calitativ cat si cantitativ. Prin urmare, ALCEDO s-a gandit sa va arate cele doua soiuri de grau din aceasta perioada si cultivate in toamna de multi fermieri, atat pentru loturi semincere, cat si pentru consum. Aceste doua soiuri ce apartin companiei Syngenta, comercializate de catre ALCEDO, si care in ciuda conditiilor meteo instabile din ultimele saptamani, culturile de grau arata foarte bine. Fermierii au efectuat tratamente fitosanitare, combatand astfel buruienile, bolile, dar si daunatorii. Culturile sunt viguroase si sanatoase, si au avut un comportament foarte bun in ceea ce priveste capacitatea de infratire, dar si toleranta ridicata la anumite boli. Dupa cum arata in prezent culturile, cu siguranta Ingenio si Illico vor oferi si anul acesta productii foarte bune. Crezand ca aceste informatii, dar si imaginile v-au dovedit calitatea produselor, si cu siguranta ALCEDO va mai reveni si cu alte detalii in privinta acestora.
Cateva caracteristici ale acestora:
Soiul Illico:
-soi nearistat;
-aparitia spicului: semi-timpuriu (prima decada a lunii mai);
-talia plantelor: inaltime medie (90 cm);
-boabe de duritate medie;
-segment de panificatie: calitate medie;
-toleranta la inghet: medie (-15ºC fara strat de zapada si -20ºC cu strat de zapada, timp de 5 zile consecutiv);
-toleranta la cadere: buna- 6% din suprafata cultivata (fara regulator de crestere), in conditii pedoclimatice normale;
-toleranta la seceta: pentru un minim de productie are nevoie de 450l apa/ciclu de vegetatie (precipitatii distribuite uniform);
– raspunde bine la conditii intensive de tehnologie.
Toleranta la boli – Fainare (Erysiphe graminis): medie; Rugina bruna (Puccinia recondita): tolerant; Rugina Galbena (Puccinia striiformis): mediu tolerant; Fuzarioza spicelor (Fusarium): foarte tolerant; Septorioza (Septoria tritici): tolerant.
Indici de calitate – continut de proteina: 11,5-12,5%; energie: W cm2 70-120; potential de productie ridicat; MMB >40 g.
Recomandari tehnologice- zonare: densitate optima: 400-450 boabe germinabile/m2.
Soiul Ingenio:
-soi aristat;
-aparitia spicului: semi-timpuriu- prima decada a lunii mai;
-talia plantelor: inaltime medie (90 cm);
-boabe de duritate medie;
-productivitate stabila;
-toleranta la inghet: medie (-13ºC fara strat de zapada si -19ºC cu strat de zapada, timp de 5 zile consecutiv);
-toleranta la cadere: medie, 8% din suprafata cultivata (fara regulatori de crestere);
-toleranta la seceta: pentru un minim de productie are nevoie de 400 l apa/ciclu de vegetatie (precipitatii distribuite uniform).
Toleranta la boli – Fainare (Erysiphe graminis): tolerant; Rugina Galbena (Puccinia striiformis): tolerant; Rugina bruna (Puccinia recondita): mediu-tolerant; Fuzarioza spicelor (Fusarium): mediu-tolerant; Septorioza (Septoria tritici): mediu-tolerant.
Indici de calitate- continut de proteina: 12,5-13%; energie: W cm2 >120; potential de productie ridicat; MMB >50 g.
Recomandari tehnologice- zonare: densitate optima: 500 boabe germinabile/m2.
Alte articole pe aceeasi tema:
http://agricult.ro/2016/06/19/investitii-cu-bani-europeni-in-sectorul-pomicol/
http://agricult.ro/2016/06/18/deadline-ul-pentru-finalizarea-platilor-directe-a-fost-prelungit/
http://agricult.ro/2016/06/17/productia-mondiala-de-cereale-se-afla-in-crestere/
Recent Comments