Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest

Pentru ca sarabatorile pascale sunt in apropiere, ne-am gandit sa scriem un articol in care sa va atentioanm cu privire la posibilele alimente pe care le puteti consuma si cele pe care nu, avand in vedere si dezlegarile la anumite alimente, anuntate de Biserica Romana. Unele dintre aceste alimente de ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
universitatea de științe agronomice și medicină veterinară din bucurești, usamv bucurești
Cu o tradiție de 167 de ani în învățământul agronomic, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV București) a reușit să devină de-a lungul timpului un pol de excelență al învățământului agronomic și cercetării științifice în domeniu, orientat spre dezvoltarea profesională a indivizilor, interedisciplinaritate și internaționalizare ...
Read More
AVINCIS
Drojdia de bere este unul dintre cele mai bune revitalizante şi daca este consumata cum trebuie si des, atunci acesta chiar poate incetini procesul de îmbătrînire. Mare atentie! Drojdia nu se consuma altfel decat sub forma de extracte în care produsul este inactivat. Acest articol este numai informativ! Un continut ...
Read More
MALTA TRAVEL
corteva
crama dealu bujorului, dealu bujorului
CRAMA DEALU BUJORULUI: PAEONIA ROMANICA Un prilej excelent de AGROTURISM este vinul cel bun, cel autentic Pentru cei care nu știu ce înseamnă PAEONIA ROMANICA, ei bine: este vorba despre o denumire științifică. În latinește. Și încă un pont, decisiv, în ghicire. Este vorba despre o floare. Și, de ziua acestei ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti indagra-food.ro expodrink.ro
casa-anca.ro

FIȘĂ DE PORTRET, CARACTERIZAREA PERSONAJELOR

BURGUND MARE

N-am crezut că voi ajunge vreodată să îmi placă vinurile care nu îmi plac. Și asta grație omului Doru Husarciuc. Face el ce face și soiurile care nu păreau să îmi spună prea mult sunt puse în valoare cu o iscusință neobișnuită.

Bunăoară, n-aș fi ajuns niciodată să cred că voi trăi o aventură cu acest BURGUND. Mie mi se părea un soi nehotărât acest blaufrankisch cam spălăcit. Nici tu coloare decisă, măcar de ar fi fost un roșu violent, intens…Dar nici nu bănuiam ce veleități se ascund aici…Doru Husarciuc, însă, știa…

noi-butoaie

BURGUND MARE, DIN MARELE BURG AL TIMIȘOAREI…
BURGUND MARE , sec, 12,5 %, D.O.C. – C.M.D. „Banat – Silagiu”, 2014 Burgund Mare este unul dintre cele mai apreciate vinuri din zona Banatului. Vin-surpriză. Aspect: limpede, intens colorat Culoare: roşu-granat, cu nuanţe violacee. Priviți-l de două ori: a doua oară merită! Miros: aromă de fructe de pădure coapte: coacăze roşii, merişor, mure şi afine, după învechire primeşte savoare discretă de vanilie. O, ce mai distracți! O să spuneți că e o ariomă de o vastă complexitate. Și o să aveți, din plin, dreptate! Gust: echilibrat, consistent, lung, lipsit de agresivitate, taninurile astringente fiind bine echilibrate astfel încât ansamblul încântă printr-o plăcuta catifelare. Temperatura: păstrare: 20 grade Celsius, servire 16 – 18 grade Celsius.

PRINTRE CELE MAI APRECIATE VINURI ROȘII ALE BANATULUI
BURGUND MARE este, cum spuneam, unul dintre cele mai apreciate vinuri din zona Banatului.
Culoarea granatului pare să nu te farmece decât la doua privire.
Mirosul prinde aromă de fructe de pădure coapte, pentru că ne ispitește prin sclifositele coacăze roşii, dar și, cum spunem, simplu merişor. Se completează prin (classy) mure şi affine. Abia după învechire (doi ani) primeşte ceva din buchetul plin de o savoare discretă de vanilie.
Taninurile astringente fiind bine echilibrate astfel încât toate muchiile se îndulcesc. Toate asperitățile se taie. Toate contrariile se armonizează.

DE UNDE VINE VINUL NOSTRU
Regiunea viticolă a Banatului, profilată pe vinurile roşii, se limitează prin Muntii Zarandului în partea de Nord-Vest, Locvei si Muntii Semenic, în sud şi sud-est şi Câmpia Banatului în partea de vest. Această regiune se află de la nord la sud aproximativ pe aceeaşi longitudine de 21 ° 35 min si integrează podgoriile: Minis – Maderat, Recas-Bencec, Silagiu – Buzias, Tirol şi Moldova Nouă.
Zona Banat include judetele: Timiş, Caraş-Severin, Arad si Mehedinţi.
Podgoria Dealul Dorului, cu o suprafata de 16 hectare, se afla in aceasta zonă specializată în vinuri roșii.

DE UNDE VINE VINUL NOSTRU?
Localitatea Buziaş (are drept corespondent, în maghiară, Buziásfürdő, iar în germană Busiasch) este un orăşel destul de mic în judeţul Timiş, Banat. La prima vedere, nu cu un mare potențial. Lucrul este explicabil deoarece are o populație de 7.023 locuitori (după recensământul care a avut loc în anul 2011). Ca atesare istorică, localitatea a fost consemnata, pentru prima data de către Carol I al Ungariei, într-un document din 1321.A fost declarat oraş în 1956. Nu te-ai aştepta, poate, la mari isprăvi pentru vinuri, deoarece nu pare să aibă sonoritatea unei notorii denumiri de origine controlată. Oraşul, la Buziaş ne referim, este situat în vestul României, la 30 km de municipiul Timişoara şi la doar 23 de km de municipiul Lugoj, de ambele fiind legat de drumul judeţean DJ 592 şi de calea ferată Timişoara-Buziaş-Lugoj. Recaşul ar fi,totuşi, orice s-ar spune, o referinţă oenologică peste care nu se poate trece. Dar nu întâmplător, Recaşul, nume vestit, se află, şi el, tot la aproximativ 20-25 kilometri de Timişoara. Și, atunci când le guști, vinurile din Buziaș îți intră la inimă. Și, atunci când intră, nu îți mai ies…

ALTE ARTICOLE PE ACEEAȘI TEMĂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN