Doru-mi-i de Dealul Dorului! 🙂
Doru-mi-i de Dealul Dorului! Mai cu seamă acușa, când Doru Husarciuc promis-a niște vinuri bune. Căci, este de spus, am mai gustat de rodul din Dealu Dorului tocmai de anul trecut. Vinuri de cea mai buna calitate, sortimente de rosii, albe și rose. Podgoria este, de bună seamă, bănățeană, căci tot ce e bănățean îi fruncea. Dealul Dorului aparține de terroir-ul din zona aferentă Timișoarei, Buziaș-Silagiu.
Am mai adunat, între timp, câteva impresii/și certitudini despre DEALUL DORULUI. Crama respectivă parcă ar urma un traseu deja consacrat prin experiența (Wine Princess) unui oenolog precum Balla Geza.
Modelul sus-numit este vizbil în constituirea unui portofoliu de albe, roze-uri și roșii, în egală măsură.
- BURGUND MARE CONTRA CADARCĂ & CADARISSIMĂ
Atâta doar: că Minișul își arată desfătarea prin capcitățile Cadarcăi/ și, bineînțeles, Cadarissimei.
În același timp, de la Silagiu/Dealu Dorului vine replica, prin Burgund Mare, rubiniu de o reală/mare forță și vivacitate – și, depotrivă, prin delicatețea mireasmei (parcă îndulcită prin emineascianul tei!), al parfumatului soi de Muscat, zis și Ottonel.
- O REVELARE (AMPLĂ) DE CALITĂȚI
O revelare a calităților vinurilor mirobolante din Silagiu/Dealu Dorului a fost momentul Vinvest 2015, când Lucia Pârviu a convocat/ organizat o degustare de vinuri la Crama Dealul Dorului de la Buziaş, Timiş, vineri 3 aprilie 2015 mai exact.
Au fost degustate, atunci, un set de şase vinuri, în marea lor majoritate seci sau demiseci – trei albe şi trei roşii (Riesling, Muscat Otonel, Cabernet, Burgund) – unele dintre ele fiind, în mod special, de urmărit, datorită premiilor obținute la concursurile internaţionale.
- CIREAȘA DE PE TORTUL NOSTRU E UN VIN ROȘU! 🙂
Cireaşa de pe tort e un roșu – și cum ar fi spus un juriul ad-hoc – a fost un Merlot roşu 2013.
Un vin etalon medaliat cu aur, un vin puternic, consistent, culoare intensă, un vin vioi.
Gazda evenimentului a fost Doru Husarciuc, proprietarul tinerei podgorii. „Ne dorim, negreșit, să fim din ce în ce mai buni, să construim un brand care să fie cunoscut pe piaţă şi în acelaşi timp respectat. Ştim că este mult de muncă aici, ştim că este un drum lung, dar – zi după zi – ne dăm silinţa să îmbunătăţim ceea ce facem şi ceea ce oferim”, a subliniat același proprietar al locului, domnul Doru Husarciuc.
Podgoria Dealul Dorului, cu o suprafaţă de 16 hectare, se află într-o zonă a României care excelează în vinuri roşii.
Regiunea viticolă a Banatului, profilată pe vinurile roşii, se limitează prin Munţii Zarandului în partea de Nord-Vest, Locvei şi Munţii Semenic, în sud şi sud-est şi Câmpia Banatului în partea de vest. Această regiune se află de la Nord la Sud aproximativ pe aceeaşi longitudine de 21 ° 35 min şi integrează podgoriile: Minis – Maderat, Recaş-Bencec, Silagiu – Buziaş, Tirol şi Moldova Nouă. Zona Banat include judeţele: Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Mehedinţi. Este o zonă binecuvântată prin anvergura câmpiei deschise, peste care vinul nobil poate să își întindă aripile sale majestuoase.
MIHAIL GALATANU
Recent Comments