Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest

Corteva Agriscience, Dadelos Agrosolutions, Comercializarea Globala, Biostimulatorilor
WILMINGTON, Del., mai 2021 – Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) (“Corteva” sau “Compania”) a publicat rezultatele financiare pentru trimestrul I, trimestru care s-a incheiat la 31 martie 2021. Principalele evoluții din trim 1 Lansarea continuă de produse noi care s-a desfașurat în condiții de piața favorabile a dus, la nivel global, ...
Citește mai mult
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
CEO-ul unei companii agricole de top evidențiază necesitatea unei preocupări intense pentru agricultura durabilă, pe fondul crizei generate de COVID-19 In cadrul summit-ului organizat de Financial Times, CEO-ul Corteva Agriscience a insistat asupra impactului pozitiv pe care îl are agricultura asupra climei Redresarea economică în urma pandemiei COVID-19 necesită angajamentul ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
Malta, dupa pandemie
MALTA, DUPĂ PANDEMIE În prag de primăvară, acum se anunță un sezon estival mai bun ca vara-2020 – și nici Malta nu face excepție. Dimpotrivă. Malta se anunță ca una dintre destinațiile ideale pentru VARA 2021. Are, cu alte cuvinte, de toate/sau din toate câte puțin: este insulară, deci are ...
Read More
Admitere 2020 - 2021 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2020 - 2021 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

Dermatoza Nodulara Contagioasa si riscul de extindere a bolii in România

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!
Reprezentantii HolsteinRo au sustinut faptul ca, avand in vedere situatia din ultima perioada, din tari precum Israel, Turcia, Macedonia, Grecia si mai nou Bulgaria, privind diagnosticarea Dermatozei Nodulare Contagioase, si riscul crescut de extindere a acestei boli in fermele comerciale din tara noastra, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
1.       Situatia in Grecia, Turcia si Bulgaria este:
Grecia 2015: Animale Susceptibile: 6.033 / Animale omorate: 6.003
Grecia 2016: Animale Susceptibile: 7.658 / Animale omorate: 7.604
Turcia 2015: Animale Susceptibile: 182.725 / Animale omorate: 129
Bulgaria 2016: Animale Susceptibile: 589 / Animale omorate: 589
2.       Aparitia unor focare de Dermatoza Nodulara Contagioasa in ferme industriale din Romania, prevede conform legislatiei europene actuale introducerea masurii de stamping out (omorarea intregului efectiv).
Legislatia UE mentioneaza faptul ca exista posibilitatea acordarii unor despagubiri UE pentru fiecare animal omorat care se ridica la 800 euro per animal. O eventuala suma suplimentara ar trebui sa fie acordata de la Bugetul ANSVSA / MARD insa acesta suma nu exista. Aceasta despagubire se poate acorda in termen de 4 pana la 6 luni, insa dupa cum stim valoarea de piata a unui animal (junica gestanta) este de peste 1.800 euro. Animalele omorate sunt ingropate in ferma si nu transportate spre ecarisare in centrele furnizorilor de servicii de ecarisaj.
In aceste conditii, aparitia unui focar intr-o ferma industriala ar conduce la falimentul fermelor pentru ca:
2.1.              Se distruge un efectiv matur, in productie, plus tineretul si se acorda o despagubire de cca 40% din valoarea reala a animalelor.
2.2.              Se blocheaza contractele de furnizare a laptelui pentru o perioada de 10 – 16 luni, iar in conditiile actuale ale pietei acest lucru este dramatic.
2.3.              Pentru o perioada de 10 – 16 luni se va opri livrarea de lapte, ceea ce inseamna imposibilitatea totala de a achita credite, rate leasing pentru utilaje, impozite si salarii.
3.       Diagnosticarea unor focare de Dermatoza Nodulara Contagioasa in Romania, urmata de o procedura standard de autorizare a unui vaccin ar conduce la cresterea riscului de aparitie a unor noi focare.
4.       In imediata vecinatate a granite de sud a Romaniei, se afla o concentrare mare de ferme de vaci, cu sute de salariati. Toate aceste ferme, sunt supuse unor riscuri iminente avand in vedere imposibilitatea protejarii prin masuri nespecifice precum dezinsectia in zona Dunarii.
5.       Producatorul de vaccinuri, Intervet Romania, parte componenta a grupului farmaceutic Merck (singurul producator international de vaccin cu facilitati logistice in Emisfera Nordica – mai este un laborator de stat in Africa de Sud) si-a aratat disponibilitatea de a oferi spre vanzare fermierilor din Romania vaccinul pentru imunizare impotriva Dermatozei Nodulare Contagioase, conform documentelor anexate.
dairycow-calf_000
Cu toate ca exista un set de masuri nespecifice, asa cum mentionam anterior, riscurile iminente de imbolnavire la care sunt supuse animale din fermele crescatorilor romani de vaci i-a determinat pe cei de la HolsteinRo solicitamconstituirea de urgenta a unui stoc national de vaccin si oferirea posibilitatii de VACCINARE VOLUNTARA PREVENTIVA pentru toti fermierii interesati, care isi asuma din punct de vedere financiar achizitia de vaccin.
HolsteinRo a mentionat ca inteleg si sunt mahniti, ca exista un curent indreptat impotriva acestei solicitari, curent sprijinut de catre reprezentantii catorva dintre comerciantii de animale. Acestia vehiculeaza ideea inregistrarii unor reduceri a vanzarilor/exporturilor ca urmare a introducerii acestei masuri de vaccinare, masura vitala de protectie a efectivelor de vaci matca.
Domniile lor speculeaza o prevedere a legislatiei europene care prevede faptul ca mai intai trebuie sa apara un focar si abia ulterior se poate incepe vaccinarea.
Exista insa si traderi de animale, cu investitii foarte mari in judetele Prahova si Calarasi, care ne-au contactat insistand asupra pericolului reprezentat de boala si a necesitatii vaciinarii.
Bazandu-ne pe discernamantul autoritatilor sanitar veterinare din Romania speram ca acestea sa puna pe primul plan interesele producatorilor romani, a fermierilor care produc pentru piata romaneasca si familiile romanilor si nu vor fi vulnerabile la puterea de persuasiune a unor comercianti. HolsteinRo spera in egala masura ca autoritatile sanitar veterinare romane vor apara cu buna credinta interesele fermierilor romani.
Acestia asteapta cu maxim interes raportul sedintei de lucru a Comisiei – pe tema Dermatozei Nodulare Contagioase – la care participa astazi si maine, doamna dr. Ioana Alexandra Neghirla.
Orice intarziere cauzata de proceduri interne, specific oricarei institutii, se poate solda cu pierderi foarte importante pentru producatorii de lapte romani.

 

Despre vaccinul Lumpyvax:

 

–       Firma Intervet dispune un vaccin sub denumirea comerciala  Lumpyvax , pentru imunizarea profilactica a bovinelor impotriva Dermatozei Nodulare Contagioase (Lumpy Skin Disease), ce contine tulpina inalt virulenta SIS atenuata de virus izolat din Africa de Sud.

–       Dermatoza Nodulara Contagioasa (Lumpy Skin Disease) este o boala declarabila care necesita aprobarea CE de vaccinare.

–       Vaccinul este produs in Africa de Sud, in ambalaje de 100 doze si 20 doze (vaccin plus diluant).

–       Vaccinul este utilizat deja in Grecia din Ianuarie 2016 cu Autorizatie Speciala de import si de utilizare in urma aprobarii Comisiei Europene de a vaccina.

–       O noua cantitate urmeaza a fi importata de Grecia in Mai 2016 dupa o licitatia internationala care a avut loc in Aprilie 2016 pentru 150,000 doze.

–       Bulgaria a primit recent aprobarea CE de vaccinare cu Lumpyvax (275,000 doze)  si urmeazasa primeasca din Intervet vaccinul solicitat in luna Mai si Iunie.

–       Macedonia a primit recent aprobarea CE de vaccinare cu Lumpyvax (250,000 doze) si urmeaza primeasca vaccinul solicitat in lunile  Mai si Iunie.

 

Vaccinul este produs in mod regulat si poate fi disponibil in decurs de pana la 8 saptamani de la comanda ferma, in urmatoarele conditii:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation