Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, miercuri, la Suceava, ca a decis ca in zilele urmatoare sa redecida conditiile de eligibilitate in privinta acordarii subventiilor pentru animale, asta deoarece, sustine el, criteriile utilizate anterior nu au avut un rezultat multumitor si eficient.
Discutiile ce vor avea loc in aceste zile au scopul de a decide niste criterii care sa-i avantajeze si pe producatorii din zona de deal si de munte, a mai mentionat Irimescu.
Minstrul agriculturii a mai spus ca, pentru anul anterior, au fost achitate 1,2 miliarde de euro plati directe din totalul de 1,59 miliarde euro pe care l-a avut Romania. Acesta a mai spus ca, in momentul de fata, mai exista plati de achitat catre fermierii care inca se afla in procesul de a primi subventiile si au avut anumite probleme in legatura cu ele. S-a mai adaugat ca saptamana viitoare vor fi finalizate mare parte din plati catre agricultori.
De asemenea, ministrul a mai vorbit si despre faptul ca in acest moment sunt realizate plati ce ating 76 milioane de euro pe sistem, pentru vaca de lapte, de carne si la ovine.
Totodata, Irimescu a aratat ca agricultorii care se afla in control s-a incercat, in cazul sectorului vegetal, sprijinul cuplat. Ministrul promite ca platile vor fi realizate intr-un timp cat mai mic, inainte de tomana, in afara penalitatile multianuale. „Pot sa fie cateva exceptii in cazul celor cu penalitati multianuale, care pot intarzia la plata”, a spus el.
Acesta vorbind despre anul 2016, a precizat ca APIA nu prezinta probleme la capitolul intarzieiri.
„Am simplificat enorm toate procedurile. Pe 2016 nu avem nicio secunda intarziere si speram ca programul sa functioneze perfect si sa platim cat mai multi bani in acest an”, a mentionat Irimescu.
Totodata, el le-a recomandat fermierilor sa se asocieze cu altii pentru a ramane pe piata, adica pe linia de plutire:
„Este extrem de important ca producatorii din sa se asocieze, sa creeze proiecte integrate. Toate previziunile spun ca pretul la alimente creste, pentru ca populatia creste, pentru ca suprafata agricola si mai ales arabila scade cu milioane de hectare. Viitorul este al celor ce vor produce hrana”, a spus Irimescu, care a recunoscut ca in momentul de fata ca nu exista o conjuctura favorabila fermierilor romani, din cauza embargoului cu Rusia.
Alte articole pe aceeasi tema:
http://agricult.ro/2016/07/09/comisia-europeana-ofera-bani-pentru-apicultori/
http://agricult.ro/2015/09/04/monsanto-romania-noi-solutii-pentru-cresterea-randamentului/
http://agricult.ro/2016/06/23/ingenio-si-illico-doua-soiuri-de-grau-performante-de-la-alcedo/
Recent Comments