Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest

Cea de-a XVI-a ediție a Salonului Internațional de Vinuri VINVEST s-a încheiat la Timișoara duminică, 21 aprilie, iar pe perioada celor trei zile de Salon producătorii de vin au oferit spre degustare peste 250 de sortimente, provenind din România, Serbia, Grecia sau Italia. Soiurilor românești și internaționale deja consacrate li ...
Citește mai mult
Pernod Ricard, conviviality creators
universitatea de științe agronomice și medicină veterinară din bucurești, usamv bucurești
Cu o tradiție de 167 de ani în învățământul agronomic, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV București) a reușit să devină de-a lungul timpului un pol de excelență al învățământului agronomic și cercetării științifice în domeniu, orientat spre dezvoltarea profesională a indivizilor, interedisciplinaritate și internaționalizare ...
Read More
AVINCIS
Drojdia de bere este unul dintre cele mai bune revitalizante şi daca este consumata cum trebuie si des, atunci acesta chiar poate incetini procesul de îmbătrînire. Mare atentie! Drojdia nu se consuma altfel decat sub forma de extracte în care produsul este inactivat. Acest articol este numai informativ! Un continut ...
Read More
MALTA TRAVEL
corteva
crama dealu bujorului, dealu bujorului
CRAMA DEALU BUJORULUI: PAEONIA ROMANICA Un prilej excelent de AGROTURISM este vinul cel bun, cel autentic Pentru cei care nu știu ce înseamnă PAEONIA ROMANICA, ei bine: este vorba despre o denumire științifică. În latinește. Și încă un pont, decisiv, în ghicire. Este vorba despre o floare. Și, de ziua acestei ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti indagra-food.ro expodrink.ro
casa-anca.ro

ACASĂ LA AGROSERV MĂRIUȚA

NICUȘOR ȘERBAN – SCHIȚE PENTRU UN PORTRET DE FERMIER

ÎN PROIECTELE DIN ACEST AN ARE ÎNTÂIETATE FABRICA DE BIOGAZ

Nicușor Șerban încape și nu încape într-un portret-robot al fermierului român. De cum intri în halele noi, te izbește un aer auster. Omul-Nicușor Șerban este un manager uns cu toate alifiile. Afabil, dar serios. Dornic să afle noutățile din piață, să iscodească, dar să nu dezvăluie prea mult secretul afacerilor sale. Interesat de presă, cu alte cuvinte, ca să vândă și să cumpere. Informație. Este întotdeauna racordat la realitate, care pornește de la coada vacii. Cei care i se pare că nu știu a o citi, nu prea au ce căuta pe la el.

Nicusor-SerbanPrima dată am nimerit la Măruța. Acolo unde sunt, de fapt, birourile vechi. Cum este de găsit mai curând prin Dobroești, ne-am repezit într-acolo, pe niște drumuri hodorogite rău, în stare să-ți scoată micul dejun din formatul-standard. Și mașina din țâțâni.
Am ajuns după vreo oră și jumătate de orbecăială.
Vina noastră, nu a lui, că nu știm unde este Dobroeștiul. 🙂

UN COLȚ DE BĂRĂGAN SFINȚIT / APGRADAT PRIN MUNCĂ
Un colț de Bărăgan uitat de lume, altfel anodin. Presărat cu niște dulci văi, delușoare și un lac (balta de la Fundulea), peste care omul care nu-i vrednic nu are șanse prea mari de agoniseală.
Ferma, partea cea nouă, este constituită după exact principiul necesar și suficient. Nimic nu prisosește. Mai curând ghicești o priveghere severă în spatele acestei organizări.
Cifra de afaceri? Dacă sunteți curioși, șapte milioane de euro. Profit: după spusele proprietarului: mai mic de zece la suă, adică sub șapte sute de mii de euro, pe anul trecut, care tocmai s-a încheiat, deci ne-a atras atenția tot proprietarul, cifrele sunt încă fierbinți/calde. Un asemenea raport CA/Profit ne arată că profitul se face cu destulă trudă. Se face aur din pământ, din bălegar, din lapte… dar cu prețul unei munci zdravene. Cum noi facem TOPURI și CLASAMENTE, se rețin amândouă cifrele.
Orice procesare, ne spune Șerban înseamnă plusvaloare adăugată. O parte mai mică sau mai mare din profit. Dacă produsului nu îi imprimi, prin procesare, o parte din/de valoare adăugată, nu ai făcut prea mare lucru. În alte țări, spre osebire de noi, lucrurile merg cu precădere spre normalitate, laptele este o marfă predictibilă.
Nicușor Șerban crede că ne lipsește informația din alte țări. Noi, toți, fermierii, spunem că în Europa informația există. Dar nu ajunge la noi.
Starea animalelor din ferma lui Nicușor Șerban a fost evaluată. Animalele se mențin la rankingul GOOD și GOOD +, ceea este îmbucurător pentru AGROSERV.

ȘI TU ERAI MICĂ, MĂRIUȚĂ… (DA, DAR LA ÎNCEPUT)
Ca fermier, proprietarul de la AGROSERV MĂRIUȚA desfăşoară trei activităţi în cadrul aceleiaşi ferme: culturile de câmp, zootehnie ( în speță vaci cu lapte), dar şi piscicultură.
În privința lacului din proximitate, ceal de la Măriuţa, nu se urmăreşte doar creşterea peştilor şi comercializarea lor pe piaţă, ci numai pescuitul de agrement.
La 57 de ani, avem de-a face, putem zice, cu un fermier totuși tânăr. Ca istoric personal, în 1984 a absolvit Facultatea de Agricultură din cadrul Institutului Agronomic „Nicolae Bălcescu“ București (pe atunci). Nu întâmplător, a avut a doua medie din promoție.
S-a născut în Soveja, o localitate din Vrancea care nu ducea lipsă de păduri. A plecat de acasă la Brăneşti – aproape de București- unde a urmat liceul silvic. A optat, ca facultate, pentru Agronomie, deoarece a considerat că roadele muncii se văd mai repede pe câmp decât în pădure.
La absolvire, a avut repartiție dublă. Prima dată a ales CAP-ul din Soveja, apoi s-a răzgândit și a preferat-o pe cealaltă: la Institutul de Cercetare pentru Pedologie și Agrochimie București, de pe lângă ASAS.

UN OM, O STRATEGIE
Ca strategie, Nicușor Șerban a mers și pe exploatarea a circa 5.000 hectare de teren arabil, pe care a pus culturi de rapiţă, orz, orzoaică, grâu, floarea soarelui, porumb şi plante furajere. A urmat aceeaşi structură a culturilor de ani de zile.
În proiectele viitoare, se detașează fabrica de biogaz, care se va realiza până la finele acestui an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation

OXYGEN