PIETROASA:
Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară(USAMV) din București a dovedit că știe să facă vinuri bune. Numai cine a gustat, spre pildă, la o nuntă, o FETEASCĂ NEAGRĂ de cinci ani (este numai un simplu exemplu) știe – căci și eu am făcut asta! – ce vin minunat poate să îți lumineze fețele mesenilor la o asemenea cinstită adunare, devenită instituție în inima românilor.
Poate că nu toată lumea a aflat (încă), dar vinurile se fac la stațiunea de cercetare-dezvoltare de la Pietroasa, care e în custodia morală și materială deplină a unității de învățământ din București.
Și, chiar așa, dacă toate celelalte sunt considerate comori – și numite în toate felurile, AURUL VERDE, AURUL NEGRU, de ce nu ar fi vinul o comoară – și printre cele mai prețioase din lume? Să-i zicem, bunăoară, aurul roșu/sau aurul alb, sau – poate – aurul roz (că tot nu există așa ceva) ?Rămâne la latitudinea gusturilor noastre.
PIETROASA, ADICĂ ȚARA DE PIATRĂ. TERROIR DE PIATRĂ 🙂
PIETROASA, astăzi, este – mai degrabă – cunoscută ca un centru viticol aparte în podgoria Delu Mare, este cunoscut în România pentru cel puțin două comori. Una celebră și cunoscută în toată lumea, tezaurul „Cloșca cu puii de aur”, a fost descoperită aici, lângă „Via Ardelenilor” într-o fostă carieră de piatră. Vedeți, nu este chiar întâmplător că, linse de limbi de flăcări(și păzite de gnomi și blestemele goților), comorile sunt lângă/în vii, via fiind un semn al existenței eterne a omului.
ȘI NOI AM FOST ÎN VIA EXPERIMENTALĂ
Cea de a doua, la fel de celebră, darmult mai veche decât prima, este reprezentată de cele trei dealuri, Istrița, Câlțești, Șarânga, cultivate cuviță de vie încă din vremuri îndepărtate.Solul calcaros, cu stratul de rocă situataproape de suprafațăși climatultemperat continental, cu strălucirisolare de excepție și cu precipitațiirelativ reduse în perioada de coacere a strugurilor, fac din centrul viticolPietroasa locul ideal pentru obținereaunei game largi de vinuri de mare marcă. Pe cel mai însorit plai al acestorlocuri de legendă, a fost înființată – în anul1893 – prima stațiune de cercetări viti-vinicoledin România, stațiunea Pietroasa. Cunoscută la început ca„Via experimentală Pietroasa”, stațiunea a fost trecută încădin 1929 în subordinea Academiei de Înalte Studii Agrono -mice, actuala Universitate de Științe Agronomice și MedicinăVeterinară – București.
UN TEMPLU/FOCAR DE ȘTIINȚĂ PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL UNIVERSITAR/SUPERIOR DIN VITICULTURĂ
De obicei, când rostim cuvântul experimental, ne gândim la un laborator sofisticat. Unde se întâmplă lucruri nemaivăzute, nemaipomenite. În premieră pe țară. Cel puțin. Dacă nu pe Univers.
Mult mai puțini ne gândim că spațiul experimental (ideal, probabil) ar putea fi chiar o vie, în mijlocul naturii…
Între timp, via cu pricina a devenit un adevărat centru de învățăturăși știință pentru numeroase generații de specialiști din domeniul viti-vinicol, dar și locul unde au fost și sunt create soiuri de viță de vie și vinuri de neegalat. Iată, în completarea discursului nostru, și niște vinuri din aceste locuri:
TĂMÂIOASĂ ROMÂNEASCĂ
Pentru mulți, este prima opțiune. Nicăieri în România nu găsești un terroir mai potrivit pentru Tămâioasă. Iar în ceea ce privește vinul, ca vin dulce natural, este „vinul emblemă“ al Centrului Viticol Pietroasa, medaliatde nenumărate ori în competițiinaționale șiinternaționale. Vinul tânăr arearomă complexășipersistentă de floride tei, flori de câmp,de busuioc, detrandafir și fânproaspăt cosit.Prin maturare la vas de lemn culoarea,devine aurie; apoi, înani, capătă patinaaurului vechi.
Aroma își schimbășiea caracterul,sugerează mirosulde miere de albine,de stafide șimigdale. Asociat cunuci, migdale saudulciuri tradiționale, vinul de Tămâioasădă noblețe meselor.
Prin buchetularomatic, corpolențăși nctuozitate, acest vin este obucurie a sufletului.
Este soiul autohton cel maicultivat la noi, datorităînsușirilor de productivi -tate, dar și calității vinurilorsale. Este cultivat cu bunerezultate și la Pietroasa.
Vinurile de aici, deșiprezintă specificul zonei, corpolență și echilibrugustativ, sunt mai lejere și plăcute la gust, cu aromăspecifică ce le dă o notă derusticitate. În primul an,când încă sunt tinere,
caracteristică le esteprospețimea și aroma de mere văratice. Prinpăstrare, mai ales vinurile din recoltele obținute înanii favorabili, capătă arome ce amintesc de stupiși de mirosul de ceară dealbine.
Singurul vin… academic putem spune că e:
Tămâioasa româneascăBusuioacă de Bohotin.
Soi de legendă cultivat cusucces de la înființarea „Viei experimentale Pietroasa”.Vinul este suplu, fructuos,aparte. La tinerețe culoareaeste purpuriu-zmeurie cu tenta violacee, aromele sunt
puternice, persistente, ușorcondimentate, cu nuanțe defructe roșii de pădure.Gustul este echilibrat, acrișor,răcoritor, plăcut, reconfortant.
Maturat vinul capătă noblețe șipersonalitate. Culoarea sedeschide, devine maistrălucitoare, cu nuanțe caldechihlimbarii. Aromele devin mai
complexe, devin și maiîmbietoare. Gustat, vinul esteplăcut, prietenos.
Riesling Italian
Este soiul ce dă la Pietroasavinul de rezistență din gamacelor albe seci. Vinul tânăr areculoare alb-verzuie, caracterneutral, gust răcoritor și acidi -tate agreabilă, mai echilibratădecât în alte zone. Printr-oușoară maturare, vinul oferă consumatorului un buchetagreabil, provocator, cu nuanțeminerale și trăsături senzoriale ce-i sunt specifice. Extractivi -tatea, „caracterul de piatră“asigură Rieslingului de laPietroasa, distincție și sobrie -tate între vinurile albe seci.
Feteasca neagră
Este un soi autohton ce dăvinuri deosebite numai încâteva locuri; Pietroasa esteunul dintre ele. Vinurile reușitese caracterizează prin trei însușiri de neconfundat:culoarea, aroma și gustul caracteristic. Culoarea vinuluitânăr este un roșu strălucitorcătre rozé, cu nuanțe trandafirii;
După 1-2 ani de maturare estemai pal, dar strălucitor, cunuanțe ruginiu-chihlimbarii,tomnatice. Aromele suntinconfundabile, de trandafir,de busuioc, dar și de tămâie. Gustul este complex șicomplicat, bine structurat.
Pe lângă echilibrul dulce-acrișormai intervine senzația tactilăspecifică taninurilor, care aici se găsesc mai mult decât în altevinuri de aceeași talieLa Pietroasa dă vinuri uniceprin culoare și personalitategustativă. La tinerețe vinuleste roșu-rubiniu intens, deo robustețe și rusticitate specifică, cu gust taninosde struguri și ciorchini zdrobiți. Prin maturare șiînvechire, culoarea evoluează în roșu-granat,aroma devine mai discretăși complexă de mirodenii,iar gustul devine echilibrat,puternic, dar dominat deextractul bogat și deconținutul ridicat detaninuri.
Recent Comments