Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a facut o noua decizie cu privire la conditiile de publicare a listelor datornicilor la buget, anume listele care vor fi publicate in viitor o sa elimine persoanele fizice şi firmele ce prezinta datorii la stat mai mici sau egale cu suma de bani care trebuie achitata statului.
Deocamdata fiscul a postat doar o data listele cu cei care trebuiesc sa plateasca statului, în luna mai; acestea se refereau la sumele din 31 martie 2016. Listele au creat numeroase discutii intre persoanele care isi achitasera taxele (sau cei care aveau diferite probleme cu fiscul) si institutia statului, oamenii sustinand ca nu e nevoie sa-si achite datoriile.
“Vor fi excluse din lista debitorilor cu obligaţii fiscale restante persoanele, fizice sau juridice, ale căror datorii la buget sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie să o primească la rândul lor de la buget, prin restituire sau rambursare”, a mentionat Fiscul.
Totodata, pe langa listele postate in mai, pe viitor acestea vor contine si o noua coloana numita “Observatii” si in care se vor mentiona in ce stadiu se afla persoanele cu datorii la stat: insolventa, faliment ori insolvabilitate.
“Aceste modificări urmează să fie implemetate începând cu lista debitorilor care înregistrează obligatii fiscale restante aferente trimestrului II 2016”, a mai spus ANAF.
Pe 16 mai, ANAF a postat lista cu debitorii persoane fizice ce mai aveau de platit inca 1.500 de lei la 31 martie, in total existand 187.230 de persoane care trebuiau sa plateasca statului 3,4 miliarde lei, aici aflandu-se si cei din activităţi independente sau profesii libere, Fiscul a mai precizat ca poate lua cel putin 3 sferturi din aceasta suma.
“Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmaribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite etc.) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită”, a declarat Fiscul.
Inainte, ANAF a postat pe 3 mai listele cu datornicii mijlocii şi mari. Ele contineau 186 de companii mari cu sume in valoare de 2,6 miliarde lei şi de 2.486 la firmele mijlocii, ce sunt obligati sa achite ANAF-ului 3,8 miliarde lei.
De asemenea, la 8 zile dupa, Fiscul postat o alta lista cu debitorii şi la alte bugete publice, care arata 144.829 de datornici mici şi instituţii publice, avand de platit 10.000 lei la 31 martie 2016; valoarea sumelor neachitate sunt de 77,1 miliarde lei (17,2 miliarde euro), iar 81% dintre sunt imposibile de platit, a anuntat Fisc.
Alte articole:
http://agricult.ro/2016/07/20/rompan-aduce-vesti-din-domeniul-productiei-de-grau-fiscalitate/
http://agricult.ro/2016/07/14/cate-subventii-au-fost-platite-pana-in-acest-moment-de-catre-apia/
Recent Comments