“Suntem ce mancam!” spune un proverb foarte cunoscut. Haideti sa dovedim acest lucru pe parcusul articolului nostru. Va spunem exact ce cantitate trebuie sa mananci din grasimi, carbohidrati si proteine.
- Sursa de baza de energie
Nu degeaba incep mai intai cu alimentele de baza, pentru ca ele sunt adevarata sursa de energie cu care corpul nostru se hraneste. Aceste alimente trebuie, la randul lor, sa aiba drept sursa: cerealele si nu numai. Profesorul Mencinicopschi este cel care ne da aceste surse: pâine, paste, fulgi de cereale. Toate sunt din faina integrala. Mai pe scurt, oamenii de stiinta ne spun ca, de fapt, nu trebuie sa urmam “noua moda” ca carbohidratii ingrasa, ci, dimpotriva, ele sunt esenta alimentatiei noastre, fara grăsimi si dulciurile concentrate, desigur.
- Sursa de vitamine
Desigur ca nu puteam uita de sursa noastra de vitamine si minerale, caci si ele sunt parte tot din capitolul stil de viata sanatos. Ele sunt recomandate indiferent daca vrei sa slabesti sau nu, pentru ca, in fiecare zi (si punem accentul aici), ar trebui sa mananci un fruct, doua. Nu exagerat, ca-ntotdeauna, deoarece, datorita cantitatii mari de fructoza, ele au efectul opus, ingrasare!
- Sursele corecte din care ne extragem proteinele + grăsimile
Printre alte alimente de baza nu ar trebui sa uitam si de lactate, care ar trebui consumate zi de zi, pentru ca ele ofera corpului tau cantitatea necesara de proteine, grăsimi și calciu, ultimul mai ales in cazul sistemului osos. Este important, totusi, sa mentionam ca fiecare aliment din aceste surse se consuma in mod diferit, iar, prin urmare, este recomandat sa tii un regim un anumit tip de regim, pentru un anumit timp. De pilda, lactatele care trebuie mancare in fiecare zi si cele pe care nu trebuie sa le mancati sub nicio forma, altele din care se consuma doar o mica cantitate. Totul o sa spunem intr-un articol viitor.
Cu toate acestea, ouăle, carnea si peștele trebuie sa se afla in mod obligatoriu in meniul vostru de zi cu zi. Fara a le combina, totusi. Mai multe tipuri de proteina pot crea probleme pentru organism, asa ca nu am vrea asta.
Recomandata este carnea de pui și peștele, insa, precum am mentionat mai sus, nu ambele. Prima ne ofera o substanta esentiala (fiind si sursa principala) pentru corpul nostru: fierul. De cate ori? Pai, trebuie sa o mancati cam de 2 ori pe săptămână.
Totodata, alte surse de grasime bune sunt: uleiul de măsline, avocado, peștele oceanic, somonul mai ales, semințele, nuci.
„Proteine «complete» sunt cele care provin din lactate şi din ouă, cu scor de 100%. Proteinele din fasole, linte şi din năut au un scor între 70 şi 75%, iar proteinele din cerealele integrale – 42-59%”, ne mai recomanda medicul.
Mai jos am atasat si un tabel cu sursele bune de fibre si proteine:
Surse sanatoase de fibre:
Alimente | Continut de fibre in grame * |
Mazare decorticata, gatita, 1 cana | 16,3 |
Fasole rosie, fiarta, 1 cana | 13,1 |
Zmeura, bruta, 1 cana | 8,0 |
Spaghetti din grau integral , 1 cana | 6,3 |
Briosa din tarate de ovaz, medie | 5,2 |
Para, medie cu coaja | 5,1 |
Broccoli, fiert, 1 cana | 5,1 |
Mar, mediu cu coaja | 4,4 |
Terci de ovaz, rapid, regulat, sau instant, gatit, 1 cana | 4,0 |
Fasole verde, gatita, 1cupa | 4,0 |
Orez brun, gatit, 1cupa | 3,5 |
Popcorn, expandat in aer, 2 cupe | 2,3 |
Paine din grau integral, o felie | 1,9 |
Surse santatoase de proteine:
Alimente | Procentaj de calorii din proteine |
Peste | 87% |
Tofu | 53% |
Lapte degresat | 39% |
Iaurt degresat | 33% |
Broccoli | 28% |
Fasole rosii | 27% |
Supa de linte | 25% |
Arahide | 18% |
Recent Comments