Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

pseudokinegetikos, trofee de vânătoare
TROFEE DE VÂNĂTOARE  Vânătoarea reprezintă una dintre ocupațiile de bază, cel puțin pentru români, dacă nu pentru toți europenii. O ocupațiune preponderent masculină, desfășurată predilect prin păduri. Și cum proverbul din strămoși răspicat ne zice că, totuși, codrul e frate cu românul... Nu mai vorbim că este o îndeletnicire inițiatică, ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
pseudokinegetikos, trofee de vânătoare
TROFEE DE VÂNĂTOARE  Vânătoarea reprezintă una dintre ocupațiile de bază, cel puțin pentru români, dacă nu pentru toți europenii. O ocupațiune preponderent masculină, desfășurată predilect prin păduri. Și cum proverbul din strămoși răspicat ne zice că, totuși, codrul e frate cu românul... Nu mai vorbim că este o îndeletnicire inițiatică, ...
Read More

SDCDVP PIETROASA-ISTRITA

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

 

Drd. Ing. CORNEL DANIEL BANIȚĂ:
LA SDCDVP PIETROASA-ISTRITA, NE DORIM SĂ ADUCEM CEVA NOU ÎN PLANTAȚIILE NOASTRE ȘI ÎN PAHARELE CONSUMATORILOR 

  • UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA DIN BUCURESTI
  • Filiala STATIUNEA DIDACTICA DE CERCETARE DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURA SI POMICULTURA PIETROASA-ISTRITA 

Invitat la interviu:

Director Tehnic SDCDVP PIETROASA-ISTRITA 

  1. Care sunt, actualmente, PUNCTELE TARI ale SDCDVP Pietroasa-Istrita?
    Avand in vedere faptul ca statiunea este o unitate complexa care isi desfasoara activitatea in diferite sectoare ale agricluturii (viticultura, pomicultura, cultura mare, producerea materialulul saditor, vinificatie, etc.), consider ca avem de partea noastra diferite aspecte care ne ofera o serie de avantaje. Faptul ca reprezentam prima statiune care a aparut in Romania infiintata in anul 1893 si existenta unor rezultate mai mult decat importante pentru viticultura si pomicultura romaneasca, ne ajuta sa ne dezvoltam intr-un ritm mult mai alert avand deja o baza solida in ceea ce facem. Colaborarea cu USAMV Bucuresti in diferite sectoare si numeroase proiecte derulate ne ajuta sa imbinam cercetare cu productia pentru a ajunge la cele mai bune rezultate. In momentul de fata, ne axam foarte mult pe pregatirea studentilor de la diferite facultati de profil care isi incep lungul drum al cladirii unei cariere de succes pe meleagurile statiunii. Putem aminti aici faptul ca foarte multi angajati sunt absolventii facultatilor din cadrul USAMVB. Un alt punct forte este reprezentat de pozitionarea statiunii intr-o zona viticola consacrata care ofera intr-o oarecare masura o siguranta a calitatii produselor noastre.

  1. Unde realizați/organizați degustările de vinuri, în general?
    Facand trecerea catre sectorul viti-vinicol, aici putem spune foarte multe despre vinurile si evenimentele pe care noi le organizam. Cea mai mare parte a degustarilor se realizeaza la crama, iar in functie de preferintelor celor care ne calca pragul, acestea sunt organizate in sala de degustare – o locatie foarte frumoasa care are un decor rustic specific zonei si care poate gazdui pana la 70 de persoane; afara, in aer liber, unde este amenajata o masa sculptata din piatra care se regaseste si in plantatiile noastre si care poate gazdui pana la 25 de persoane; in crama, langa cisternele de inox, in pivnita unde sunt pozitionate barrique-urile, in vinoteca sau chiar in vie, in functie de preferintele pasionatilor care pot avea diferite solicitari. Totodata, organizam degustari sau participam la diferite evenimente care au loc in locatii diverse si au in prim-plan via si vinul. In linii mari, ne adaptam permanent tuturor solicitarilor.
  1. Cum e afectată stațiunea Pietroasa de pandemie?
    Statiunea, la fel ca toate celelalte unitati, este afectata de aceasta pandemie. Pe langa faptul ca am luat toate masurile recomandate de autoritati pentru a opri raspandirea acestui virus, am incercat sa rezistam cat mai mult acestei perioade astfel incat personalul nostru sa nu fie afectat de COVID-19 si unitatea sa nu aiba de suferit din punct de vedere economic. Am anulat din prima clipa toate degustarile cu partenerii nostri care aveau diferite evenimente, cu agentiile de tursim care aduceam turisti straini si cu studentii care veneau saptamanal la degustari, practica si alte activitati. Bineinteles, vanzarile au scazut foarte mult in toate canalele de comercializare pe care le aveam, au fost anulate diferite contracte de colaborare, au fost inchise unele magazine in locatiile cu un numar mare de vizitatori si multe alte aspecte mai mult sau mai putin importante care au dus la aparitia unor situatii greu de gestionat.  Cu toate acestea, am reusit sa ne mobilizam, fie de acasa sau de la serviciu pentru a incerca sa trecem peste aceasta perioada si cu siguranta totul o sa revina la normal, intr-o oarecare masura, astfel incat sa ne putem dezvolta.
  1. Vă propuneți în continuare să asimilați noi soiuri?
    Da, ne dorim sa aducem ceva nou in plantatiile noastre si in paharele consumatorilor. Avem cateva suprafete cultivate cu vita-de-vie care urmeaza a fi defrisate in urmatorii ani si ne gandim serios sa replantam cu diferite soiuri care nu se regasesc in acest moment la Pietroasa. Vorbim aici de soiuri noi obtinute la statiune in urma cu ceva timp si care vor aduce in prim plan un vin ,,diferit” si care, in anii ce vor urma, pot sta alaturi de Tamaioasa romaneasca si Busuioaca de Bohotin – cele doua soiuri care au dat notoritatea acestui areal viticol. Tinand cont de cerintele pietei din ultimii ani, dorim sa extindem putin si plantatiile cu struguri negrii astfel incat sa putem onora toate comenzile si sa diversificam putin oferta noastra de vinuri. Tot ce ne propunem sa plantam este strans corelat cu potentialul zonei, cu specificul zonei si cu ceea ce s-a realizat la statiune de-a lungul timpului. Incercam sa nu ne indepartam prea mult de tot ceea ce inseamna identitatea noastra.

 

  1. Aveți în vedere noi produse realizate prin cupajare/asamblare? Și, dacă da, câte? Și ce anume noutăți?
    Prin ceea ce am realizat in ultimii ani, ne-am propus sa facem foarte multe lucruri in cadrul acestui sector. Dupa modernizarea cramei, primul pas a fost obtinerea unor noi tipuri de vin. Avand deja gama de vinuri ,,Pietroasa veche” reprezentata de vinurile maturate obtinute cu ajutorul tehnologiei si tehnicilor care au pus Pietroasa pe harta vinurilor romanesti, am reusit sa creionam o alta gama de vinuri intitulata ,,Pietroasa Research&Innovation” care aduce in paharele consumatorilor vinurile proaspete, moderne, diferite de prima gama mentionata prin numeroase caracteristici organoleptice. Totodata, lucram la o noua gama de vinuri care scoate in evidenta clonele obtinute la statiune care au parte de o atentie mai mult decat sporita in plantatiile viticole si in crama. Avem in momentul de fata vinuri care reprezinta rezultatele unor cupaje atent selectate, iar cel mai la indemana exemplu este cupajul obtinut din soiurile Tamaioasa romaneasca si Grasa de Cotnari care se regaseste in gama ,,Pietroasa Research&Innovation”. Prin ceea ce facem, incercam sa incurajam publicul sa consume vin, deorece eu sunt sigur ca putem gasi un produs care sa ne placa indiferent de preferinte, iar cand spun ca incurajam publicul sa consume vin, nu ma refer doar la vinurile de la Pietroasa. Piata ofera atat de multe tipuri de vin, stiluri diferite, soiuri diferite si zone diferite incat este pacat sa nu incercam produsele de la diferiti producatori.
  1. Care sunt, pentru dumneavoastră, domeniile predilecte de cercetare?
    In momentul de fata, daca ne luam dupa ultimele cercetari si studii in care noi ne-am implicat total sau in parteneriat cu societati diferite, predominante sunt sectoarele de viticultura, vinificatie si pomicultura. Avand in vedere schimbarile climatice din ultimii ani, nevoile producatorilor si cerintele pietelor de desfacere putem spune ca foarte multe aspecte sunt luate in considerare atunci cand discutam despre aplicarea unor tehnologii corespunzatoare pentru fiecare sector in parte. Noi, ca unitate de cercetare, testam foarte multe produse care apar pe piata, de la pesticide pana la materiale oenologice. Incercam tehnici noi de aplicare in diferite momente astfel incat sa putem stabili utilitatea fiecarui produs. Pot fi mentionate urmatoarele expemple de studii si cercetari: Avem soiuri noi in plantatiile viticole si pomicole carora le testam adaptabilitatea in conditiile din acest areal; facem diferite hibridari pentru obtinerea de noi soiuri; efectuam studii pentru a observa diferente ale caracteristicilor organoleptice date de drojdiile selectionate si indigene pe numeroase soiuri de vita de vie; testam produse care urmeaza a fi omologate; facem cercetari pentru a confirma utilitatea unor produse conform fisei tehnice date de producatori, iar exemplele pot continua. Toate aceste activitati le ducem la bun sfarsit fie in urma solicitarilor venite din sectorul privat, fie pentru noi, ca unitate, astfel incat sa avem cele mai bune rezultate.

 

  1. Cum anume au fost modernizate spațiile de cercetare și producție?
    Suntem constienti ca pentru a putea avea rezultate, trebuie sa investim in infrastructura si oameni. In ultimii 5 ani, USAMV Bucuresti si SDCDVP Pietroasa-Istrita au reusit sa investeasca in aproximativ toate sectoarele unitatii care necesitau a fi modernizate. Am reusit sa dotam crama cu tehnologie specifica pentru a obtine vinuri moderne si totodata sa ne permita sa efectuam diferite cercetari in acest sector, avem o linie de imbuteliere noua, spatii de depozitare, avem o flota de masini argicole noi dotate cu diverse echipamente pentru a lucra mecanizat plantatiile, am reinnoit parcul auto pentru a putea livra produsele noastre, am modernizat spatiile de lucru pentru angajati, am investit in spatiile de degustare astfel incat turistii sa aiba o experienta unica, am creionat si dezvoltat o strategie de marketing prin diferite mijloace de comunicare astfel incat sa crestem vanzarile, am facut spatii de cazare pentru studentii de la USAMVB astfel incat sa-si desfasoare cu bine stagiile de practica si multe alte lucruri mai putin vizibile, dar care duc la buna functionare a intregii unitati.

 

  1. Cum anume stațiunea s-a transformat radical prin proiectele conduse de domnul Prorector Răzvan Teodorescu, după cum sublinia și dl Florin Stănică?
    Foarte multe investitii care s-au realizat in ultima perioada nu ar fi fost posibile fara implicarea personalului de la USAMV Bucuresti. Exista oameni care se implica si care isi dedica activitatea pentru a duce statiuniile de cercetare ale universitatii la cele mai inalte standarde. Pentru acest lucru, este nevoie de o colaboarea stransa intre toate aceste unitati si de o viziune relativ asemanatoare. Domnul Prorector Prof.dr. Razvan Teodorescu  este cel care a atras cele mai multe investitii de partea noastra si este cel  care isi doreste ca aceasta unitate, prin tot ceea ce reprezinta, sa devina in urmatorii ani un etalon. Pentru acest lucru, intreaga sa echipa si noi, cei de la Pietroasa-Istrita, suntem in permanenta colaborare si luptam pentru acest lucru. Daca discutam doar despre ultimii 3 ani, implicarea si schimbarile aduse de Domnului Prorector Razvan Teodorescu sunt mai mult decat vizibile. Cea mai mare realizare si draga mie, recunosc, este linia de vinificatie nou creata care ne-a oferit posibilitatea de a obtine vinuri pentru comercializare si pentru doua proiecte de cercetare care ne-au ajutat sa obtinem rezultate la care nu speram in urma cu ceva timp. Totul s-a schimbat in ultima perioada si se schimba de la o zi la alta, iar rezultatele se vor vedea in perioada imediat urmatoare prin produsele pe care noi o sa le comercializam.

  1. În ce măsură SCDVV Pietroasa este valoroasă și prin banca de gene existentă?
    La Pietroasa-Istrita, exista numeroase specii de plante care se afla in colectiile noastre pentru conservare, testare si comercializare. Toate aceste specii sunt incadrate in mod special in sectorul pomicol si in sectorul viticol. La Istrita, avem plantatiile pomicole care sunt cultivate cu diferite specii reprezentate in cele mai mari proportii de mar, prun, cires si arbusti fructiferi din toate colturile lumii care sunt adaptati la conditiile noastre ecopedoclimatice infiintate sub supravegherea Domnul Prorector Prof.dr. Florin Stanica care a reusit sa creioneze loturi diverse astfel incat studentii si fermierii sa poata gasi la noi exemplare tipice si informatii specifice pentru aceste culturi. La Pietroasa, exista numeroase soiuri de vita de vie si clone ale acestora, atat in colectia ampelografica cat si in plantatiile noastre care sunt conservate si comercializate an de an astfel incat producatorii de material saditor si cei care infiinteaza plantatii viticole sa aiba acces la soiuri si clone obtinute in Romania, dar si din sortimentul international. Totodata, aici se conserva munca celor care au lucrat in aceasta unitate inca din anul 1893.

Comments are closed.

Post Navigation