Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

imperial christmas gala a v-a, 22 decembrie 2024, ateneul român
Cea mai frumoasă muzică scrisă vreodată de Johann Strauss II, în interpretarea inegalabilă a Schoenbrunn Palace Orchestra Vienna, întâmpină magica Sărbătoare a Crăciunului! Bucuresti, 02 decembrie, 2024 – La cererea publicului, o nouă reprezentaţie a faimoasei SCHOENBRUNN PALACE ORCHESTRA VIENNA, sub egida IMPERIAL CHRISTMAS GALA, Editia a-V-a, tot pe data de 22 ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva

CRAMA DE PIATRA - ALDAVIN SI BOIAN

crama de piatra
bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
comori turistice, toscana, bucurești
Toamna la Crama Știrbey este un adevărat spectacol de culoare și liniște, unde peisajele de vis amintesc de Toscana și se îmbină cu tradiția viticolă românească. La doar câteva ore de București, în inima regiunii Drăgășani, Crama Știrbey vă așteaptă să descoperiți farmecul naturii în tonuri de arămiu, sub cerul ...
Read More

Reabilitarea castelului

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

 

Un parteneriat între CASA REGALĂ și USAMV Bucuresti

Încă de acum mai multă vreme, la Domeniul Regal Sinaia, un grup de cincizeci de studenți de la specializările Peisagistică și Horticultură din cadrul Facultății de Horticultură, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, însoțiți de cadre didactice de specialitate, au participat la un workshop cu tema „Restaurarea și revitalizarea Parcului Castelului Peleș, Sinaia”.

Workshop-ul a fost coordonat de către domnul prof. univ. dr. Florin Stănică, Prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară și doamna prof. univ. dr. Elisabeta Dobrescu, și și-a propus ca SCOP/ca OBIECTIV: realizarea unui studiu complex al Parcului istoric și al Serelor Regale de pe Domeniul Regal Sinaia, ÎN VEDEREA redării (lor) a splendorii de odinioară.

În urma workshop-ului, s-a realizat un program de reabilitare și restaurare a parcului istoric și a Serelor Regale în vederea includerii lor într-un circuit turistic de vizitare. Astfel, se vor contura zece ateliere de lucru în cadrul Domeniului istoric care vor cuprinde Serele Regale și terasele Serelor Regale, Castelul Pelișor, Vila Economat, peluza istorică și pârâul Pelișor, precum și cele șapte terase ale Castelului Peleș. Mai trebuie adăugat că, în cadrul acestor ateliere de proiectare peisagistică se va elabora primul document profesional de abordare a restaurării Domeniului istoric cu valoare de patrimoniu universal.

În paralel, au fost efectuate lucrări de întreținere a spațiilor verzi, tăierea în verde a arborilor și arbuștilor, inventarierea și îngrijirea speciilor existente în seră încă din timpul Reginei Maria.

Parcul și Serele Regale conțin numeroase specimene de arbori, arbuști și plante floricole unice în România, unele plantate în urmă cu peste 120 de ani. Se remarcă, astfel, exemplare monumentale de fag cu frunze roșii (Fagus sylvatica Purpurea Major), alun turcesc (Coryllus colurna), arțar japonez (Acer palmatum), chiparos de Nootka (Chamaecyparis nootkatensis Pendula), tisă (Taxus baccata), frasin pendul (Fraxinus excelsior Pendula), cireș japonez pendul (Prunus serrulata Kiku Shidare), laur (Prunus laurocerassus).

DATELE DE CONTACT
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti
Bd. Mărăşti nr. 59, Sector 1
Bucureşti, 011464
Telefon: +40 (21) 318 25 64
Fax: +40 (21) 318 28 88
Email: post@info.usamv.ro
Web: www.usamv.ro

Prezentare USAMV:

Reprezentanţii familiei regale şi autorităţile guvernamentale, împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti, au demarat reabilitarea zonei.

Zidurile şi statuile de pe terasa Peleşului mai au de aşteptat, până când se va găsi finanţare pentru restaurarea lor.

Meritorie este începerea absolut necesară a acestei întreprinderi, considerată indispensabilă și de edilii din Sinaia, aportul USAMV București fiind decisiv, pe partea de știință a lucrurilor.

*

ȘAPTE KILOMETRI ÎN DOI ANI

Șapte kilometri de alei de pe domeniul regal Peleş urmează să fie reabilitate în următorii doi ani.

În total, șapte kilometri de alei de pe domeniul regal Peleş urmează să fie reabilitate în următorii doi ani de studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti.

Reabilitarea a început,deja.

Chiar dacă, la început, doar un proiect – PROIECTUL s-a dovedit, pe parcurs, ravisant. Cuceritor. De-a dreptul, FERMECĂTOR.

Sunt poteci de tot felul.  Pietruite. Amenajate de arhitecţi încă de  acum 120 de de ani,. Acestea duc de la cabana Cuţitul de Argint până la castel şi apoi merg spre vechea Vulpărie şi Stâna Regală.

În ultimii ani, zona a fost lăsată uitării şi a fost invadată de bălării.

Florin Stanica, profesor Facultatea de Horticultură a declarat: “Vom realiza indicatoare inclusiv cu puncte de belvedere care vor da o altă perspectivă domeniului spre terasele din nord ale castelului şi, bineînţeles, spre celelate zone de interes.”, a spus Florin Stanica, profesor Facultatea de Horticultură.

Ne dorim, a mai afirmat dânsul, să montăm nişte hrănitori unde oamenii să vadă păsările destul de aproape, mă refer în special la păsările mici, piţigoii sau ţiclenii.”, a declarat Cosmin Mihai, asistent universitar.

Lucrările de reabilitare vor fi făcute, în mare parte, și cu bani strânşi din donaţii.

Lucrările de reabilitare vor fi făcute – în mare parte – cu bani strânşi din donaţii, dar vor contribui şi autorităţile locale.

Reprezentanţii Familiei Regale vor ajuta şi ei.

“Sunt emoţionată, pentru că este atât de frumos.”, a declarat Alteța Sa Regală Principesa Sofia.

Dincolo de aleile la care se lucrează deja, turiştii văd starea cumva deplorabilă în care se află castelul Peleş

Monumentul are nevoie urgentă de reparaţii.

“Avem foarte mari probleme de structură a acoperişului şi, ca la orice monument istoric, dacă nu protejam acoperişul, nu protejăm monumentul în sine. Este nevoie de o intervenţie rapidă, este și o intervenţie costisitoare, va fi nevoie de lucrări ample de restaurare de înlocuire a şarpantei, a căpriorilor, a învelitorii, a ardeziei, turnul central al castelului este cel mai afectat.

Institutul naţional al patrimoniului este foarte preocupat şi interesat ca să demareze studii şi cercetări necesare obţinerii autorizaţiei de construire astfel încât să avem un program multi anual cu finanţări şi publice şi private şi să aducem castelul Peleş, cu încetul, la nivelul care îl merităDomeniul Peleş este administrat de statul român, care plăteşte Casei Regale o chirie de aproximativ 11.000 de euro pe lună.

Statul câştigă, în schimb, peste 2 milioane de euro – pe an, din taxele de vizitare. Până acum nu s-au făcut reparaţii, deoarece autorităţile au spus că nu pot învesti bani publici într-o proprietate privată.

S-a pus problema cumpărării castelului, contra sumei de 30 de milioane de euro. Negocierile nu au dus până acum la niciun rezultat, potrivit stirilor difuzate pe televiziuni, în ultima vreme.

* Decorări regale

În ultimii trei-patru ani, cu ocazia zilei de naștere a Majestății Sale Regelui Mihai I, încă de pe când trăia Regele, la Castelul Peleș au avut loc, în Holul de Onoare, mai multe ceremonii de decorare a unor personalități române și străine.

Custodele Coroanei Române, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, a conferit, bineînțeles în numele Regelui Mihai I  – patru diferite ordine și decorații regale: Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, Medalia Custodele Coroanei Române, Crucea Casei Regale a României, Decorația Regală Nihil Sine Deo și Ordinul Coroana României. Au luat parte la eveniment Altețele Lor Regale Principele Radu și Principesa Maria.

Ceremoniile decorărilor regale au loc de două ori pe an, cu ocazia zilei de naștere a Majestății Sale Regelui și cu ocazia zilei de naștere a Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta.

În prima ceremonie au fost decorați cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate părintele paroh ortodox de la Săvârșin, Călin Mădăluță, și Maica Pahomia, de la Mitropolia Ortodoxă Română din Europa Occidentală, aflată actualmente în Elveția, la reședința Majestății Sale Regelui.

Medalia Custodele Coroanei Române a fost conferită domnișoara Liana Greavu, doamnei Gabriela Iordache, domnului Sorin Marinescu, doamnei Viorica Chiru și doamnei Ioana Petrea.

În a doua ceremonie, Ordinul Coroana României în grad de Cavaler a fost conferit profesorului universitar Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, ca o recunoaștere a EFORTULUI DEPUS DE ACEASTĂ INSTITUȚIE – și domnului John Florescu.

Crucea Casei Regale a României a fost conferită Excelenței Sale domnului Diego Brasioli, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Italiene, și Excelenței Sale domnului Hans Lauk, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Federale Germania la București.

Decorația Regală Nihil Sine Deo a fost conferită și unor mari compozitori contemporani Vladimir Cosma și Sabin Păutza.

Au primit Ordinul Coroana României în grad de Comandor Sir George Iacobescu, la împlinirea vârstei de 70 de ani, și dr. Anneli Ute Gabanyi, membru al Consiliului Regal.

În absență, a fost conferit Ordinul Coroana României în grad de Comandor marii soprane române Virginia Zeani.

A consemnat:
MIHAI G.

Comments are closed.

Post Navigation