POST EVENIMENT
O evaluare pe ansamblu a manifestării și a BRANDULUI VINTEST
De mai bine de o lună s-a încheiat un eveniment la care am fost, oficial, parteneri media. Este a patra ediție organizată la București a salonului de vinuri VINTEST. Un raport despre acest eveniment, fie el şi unul foarte sumar este – considerăm – cât se poate de binevenit. Este şi măsura/maturitatea la care a ajuns evenimentul.
Nu toate evenimentele din ziua de astăzi au parte de o tratare, pe măsură, posteveniment. Îndeobște, după ce s-au strâns standurile, toată lumea a pupat Piața Independenței – și a plecat. Cum s-a strâns decorul, toată lumea uită totul și se pregătește de sărbători. Se uită până și de la faptul că tratarea postevenimențială este baza evenimentului viitor, a ediției următoare. Este pentru prima oară când ne gândim, acum – mai apăsat – și la viitor. Pentru că, dacă VINVEST are deja peste zece ediții în spate, VINTEST este, încă, un copil mic, la patru ani abia aleargă zglobiu prin lume, gata să își întâlnească destinul.
STRENGHTS
O evaluare, pe ansamblu, nu ar strica:STRENGHTS-urile fiind vizibile. În primul rând, poziționarea: SALA PALATULUI s-a dovedit a fi o bună plasare în București. Un must este să ajungi rapid la locaţia data, iar SALA PALATULUI este un loc ideal din acest punct de vedere.
O POZIȚIONARE DE BUNĂ FACTURĂ
SALA PALATULUI este o locație care captează toată atenția și toate zonele/circuitele freatice ale Capitalei. Am distribuit invitații la salon în hotelurile adiacente – și asta s-a văzut. Au apărut și străini, cazați la ATHENEE PALACE sau INTER, dar și români dornici să guste vinuri bune, care nu mai fuseseră, până atunci, clienți ai salonului. Bannerele (mash-urile) VINTEST de pe frontispiciul SĂLII PALATULUI au fost lansate cu aproximativ trei săptămâni în avans.
Dar la SALA PALATULUI se poate ajunge şi cu metroul (dacă vrei să “guşti” ceva din desfătarea vinurilor expuse), precum şi cu celelalte reţele de transport în comun (autobuze, taxi, troleie etc.), ceea ce reprezintă un motiv în plus să te aventurezi la VINTEST, chiar dacă vremea nu este, întotdeauna, surâzătoare.
PUNCTE TARI:
VREMEA A ȚINUT CU EVENIMENTUL, DAR NUMAI VINERI ȘI PÂNĂ SĂMBĂTĂ LA PRÂNZ
Joi, desigur, s-au amenajat standurile, în ziua de dinainte de luptă. A fost o zi a vântoaselor, plină cu vântoase puternice. Vineri a fost ziua dintâi, dar cu vremea cea mai frumoasă, deși friguroasă, secvențe de soare cu dinți.
Sâmbătă, însă, a fost frumos doar până aproape de prânz, după care s-a dezlănțuit ninsoarea, cu totul neobișnuită pentru Sfântul Dimitrie, 26 octombrie.
Duminica a continuat în spiritul zilei de dinainte, zile trase în ciocolată albă –și multă lume a stat, din păcate, în casă. Dar au fost și mulți/îndestui care și-au învins angoasele. Și au meritat una dintre cele mai frumoase zile de târg, cu lansări de vinuri și cărți.
MARIAN CONSTANTINESCU S-A LANSAT CU O CARTE
Dintre cei care scriu împătimiți de turism, MARIAN CONSTANTINESCU este o figură aparte. El și-a lansat cartea (CINE LASĂ UŞILE DESCHISE ÎN TURISM? Întrebare, fireşte retorică, la care putem răspunde: toată lumea) la miezul zilei de sâmbătă. Astfel, evenimentul și-a atins ținta de sinteză/sintetizator al turismului culinar, vinurilor și gastronomiei.
Ar putea fi, oricând, selectate, cel puțin unu sau două vinuri de la fiecare producător, care ar întruni zumzetul/freamătul politicos, dar pofticios, al oricărui degustător.
Evident, cireașa de pe tort au făcut-o lansările de vin și, mai ales, degustările comparative. Orele de MASTERAT aici și-au definitivat, de cele mai multe ori, conceptele teoretice și studio și exemplificări practice.
O TRECERE ÎN REVISTĂ>
VINTEST a lansat vinuri de referință pentru producătorii mici și mijlocii, dar și pentru producători de o talie mai mare, precum VINARTE sau BUDUREASCA.
VINARTE a fost una dintre prezenţele care au strălucit, atât la stand cât şi prin lansările organizate, una dintre ele, cea a RIESLING-ului din seara de sâmbătă fiind un eveniment de excepţie, mai ales prin calitatea vinului propus. Un glonţ de argint, alintat SILVER. Dar care vorbeşte şi despre foamea, justificată, de medalii, a celor de la VINARTE, făuritori de vinuri de referinţă.
CASA PANCIU, pe picior de rebranduire cu DOMENIILE PANCIU, a făcut vogă cu spumantul său, care a curs în valuri, dar şi cu gama SAGIO, gama cea mai de sus pe care o practică producătorii de la Ţifeşti.
Fiecare dintre expozanţi şi-a atras un public al său, mai fidel, pe care l-a şi întreţinut, furnizând/şi procurând, pentru el, motive noi de plăcere vie.
DEALUL DORULUI
A fost şi rămâne, în continuare, revelaţia anului (şi, când spunem asta, ne referim la întreg anul 2014). Cabernet Sauvignon pe sprânceană, dar atât de bun încât „bate” vinuri care au format deja o tradiţie.
S.C.D.V.V. PIETROASA/USAMV BUCUREŞTI
Standul staţiunii de cercetare şi dezvoltare Pietroasa a fost căutat mai ales pentru TĂMÂIOASA ROMÂNEASCĂ, de referinţă, aflată printre primele două sau trei din ţară, moştenirea a tuturor generaţiilor de la George Vărăticeanu încoace.
VALVIS-DOMENIILE SÂMBUREŞTI
Au strălucit mai cu seamă pe tema vinurilor roşii. Cei care, deja, se săturaseră de degustările oferite pe vinuri albe, se puteau replia şi retrage, ca într-o fortăreaţă, pe Cabernet Sauvignon-ul cu tradiţie. Sau şi pe Merlot.
DOMENIILE VITICOLE FRANCO ROMÂNE
Au avantajul de a fi profilaţi pe vinurile BIO. Şi acela că pot oferi, oricând, un Pinot Noir sau un
Chateau Pietra, care să ne încânte, să ne dezmierde – şi, mai ales, să ne facă să uităm de băuturile plebeie.
SPECTACOL, DAR ŞI PRILEJ DE SOCIALIZARE
Desigur că lista poate continua, chiar va şi continua cu alte nume, la alte ediţii. Până atunci, să mai spunem că un salon de vinuri este şi un spectacol, un prilej maxim de socializare, că anume ce poate, oare, să dezlege mai bine minţile şi să lege prietenii ca vinul?
Vinul, la rândul său, este şi el un spectacol în sine, bucurie a simţurilor, dar şi înălţare a cugetului.
Pentru că nu numai vinul este spectacol al VINTEST-ului, dar există, pentru cei care sunt implicaţi mai adânc în facerea vinului, şi spectacolul tehnologiei.
Utilajele performante sunt o provocare în sine, te îmbie să te apropii de ele, să le cercetezi, iar grupele de masteranzi asta şi fac, sub coordonarea atentă a profesorilor.
La aceeaşi categorie, a spectacolului tehnologi, se încadrează şi butoaiele, în cazul nostru exemplul proxim fiind UNICOM WOOD, producător şi „creator” de butoaie din România, păstrând accentul şi pecetea pământului.
BURSA NOUTĂŢILOR
VINTEST este, pe parcursul a trei zile, echivalentul, la SALA PALATULUI, la oricare dintre show-urile totale, complete, care îşi arogă un spaţiu în acelaşi loc, întretăiere de drumuri. Câteva mii de oameni ajung, se intersectează, schimbă valori şi păreri.
Deoarece VINTEST este, în mod firesc, şi o BURSĂ A NOUTĂŢILOR. Este locul unde se formează opinii – şi de unde se dă ora exactă în vin. Sigur, nu este singurul loc de asemenea gen, dar este unul dintre ele, la care, cu siguranţă, merită să mergi.
ÎN LOC DE CONCLUZII
Ar fi de adăugat cate ceva despre DOMENIILE ANASTASIA şi, poate, ceva mai mult despre domnul JUAN MENDIOLA HUYMARES, care are calitatea de degustător internaţional OIV (Organizaţia Internaţională a Vinului).
Multă lumea se entuziasmează – şi, uneori, chiar se lansează în ovaţii dacă au avut, la masă – cum se spune – un master of wine care a comentat cateva vinuri. Chiar dacă, evident, nu le-a vandut persoana respectivă vinurile.
Mulţi, iarăşi, se declară nemulţumiţi de numărul vizitatorilor, dacă el nu trece de zece mii. Dar ce manifestări reuşesc să strângă un asemenea număr – sau unul măcar apropiat?
Nu ar trebui să uităm, credem, că ar merita amintit – chiar şi acum, posteveniment – profesionalismul şi amabilitatea de care au beneficiat expozanţii din salon, care au dorit păreri şi sfaturi despre vinurile lor – şi le-au obţinut gratuit, fara costuri. JUAN MENDIOLA a făcut-o trei zile, în direct, fără oboseală, fără nazuri, fără părtinire, dar cu pertinenţă, a vizitat şi a degustat toate vinurile de la standurile producătorilor, a revenit si a dat un plus de valoare fiecărui producător, pentru că el este unul dintre cei mai mari degustători international din OIV, cu rang de maestro. A făcut ceea ce nu a mai făcut nici un alt expert – şi nici un alt organizator.
Despre DOMENIILE ANASTASIA ar trebui amintit, cu o mare subliniere dedesubt, că sunt susţinătorii campaniei Iubesc vinul românesc. Şi noi îl iubim deopotrivă.
*
Au existat şi multe emisiuni TV/de televiziune, care au fost realizate şi transmise după acest eveniment, realizatori care şi-au dorit să (îşi) croiască (lor şi altora) o opinie/o contibuţie, ceva deosebit despre vin, folclor, gastronomie, artă, literatură, pictură, oficialităţi, cu profesionalism, in emisiuni ca: Savurează România(Florin Albu), Călător prin tara mea, emisiunea realizată de Catalin Maximiuc, dar emisiuni concepute şi de alţi oameni de televiziune, precum Ioan Banu, Larisa, Natură şi sănătate – şi multe alte posturi de radio cu numeroase interviuri si transmisii din Salon –pe care ne cerem iertare că nu le mai amintim aici, sub presiunea timpului; emisiuni, ore întregi pe care le-am primit în dar, din timpul personal/din vremea personal a altor oameni. A fost un dar pe care, până la urmă, l-am primit noi toţi, începând de la organizatori până la expozanţi, fără să bugetăm, cu un sfanţ, acest sector. Mai rămâne doar să adăugăm puţină culoare tabloului!
Recent Comments