Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva

CRAMA DE PIATRA - ALDAVIN SI BOIAN

crama de piatra
bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
comori turistice, toscana, bucurești
Toamna la Crama Știrbey este un adevărat spectacol de culoare și liniște, unde peisajele de vis amintesc de Toscana și se îmbină cu tradiția viticolă românească. La doar câteva ore de București, în inima regiunii Drăgășani, Crama Știrbey vă așteaptă să descoperiți farmecul naturii în tonuri de arămiu, sub cerul ...
Read More

Produsele autohtone sunt mai sănătoase decât cele din afară. Află de ce.

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Debutând cu anul trecut, revista noastră online drinkfood.ro a început o politică de protecție a consumatorului român, prin care a tot încercat să-i învețe pe aceștia ce să cumpere, cum să cumpere, ce produse să aleagă, cum să citească o etichetă (în acest sens am scris un articol asemănător și pe topwines.ro, dar despre vinuri). Iată că anul 2019 a fost un adevărat succes, dovadă că și azi revenim cu un nou articol pe această temă.

Bazându-ne pe opinii de specialitate, doctorul în medicină veterinară, Maximilian Drăgan, care are o vastă cunoaștere a domeniul siguranței alimentelor, ne învață azi ce tip de produse este cel mai bine să achiziționăm: produsele autohtone luate de la piață.

Dr. Maximilian Drăgan a terminat Facultatea de medicină veterinară la Timișoara în anul 1999, și are inclusiv un Master în portofoliu. A absolvit foarte multe stagii de calificare în domeniul managementului, a reglementării și a controlului în sănătatea animalelor și siguranta alimentelor. A fost unul dintre oamenii care au creat Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România, a cadrului legislativ, dar a ajutat și frații noștri de peste Prut, în crearea unui sistem asemănător din Republica Moldova.

Interviul a fost preluat de la doctorulzilei.ro:

  • Doctorul zilei: românești sau produse din import? Sunt unele mai bune ca celelelate?

Dr.Maximilian Drăgan: Produse românești, cu certitudine! Din punct de vedere al gustului, savoarea produselor românești rămâne mult mai puternică decât pentru majoritatea produselor importate. În ceea ce privește siguranța alimentară a acestora (a produselor românești n.r.) – aici lucrurile nu sunt simple deloc. România are particularitățile ei, printre care și aceea că nu face control la origine (pe câmp) pentru ierbicide, pesticide, astfel încât să descurajeze exagerările, adică tratamente cu supradoze de produs chimic. Cu toate acestea, controale se fac la depozitare și la raft, astfel că nu suntem total descoperiți. Însă, această „pisică” trebuie asumată la un moment dat.

  •  Doctorul zilei: Cum sunt verificate produsele din import?

Dr.Maximilian Drăgan: În cazul produselor importate, ele se verifică în baza Regulamentelor UE, pentru că de la noi pot ajunge oriunde în Europa. Aceste controale se fac, de multe ori, ca exces de zel cu damf politico-populist (supracontroale pe produse turcești, ca răspuns la blocarea importurilor de berbecuți). În ceea ce privește produsele importate de la mare distanță trebuie să nu uităm că ele sunt „îmbibate în petrol”, ca urmare a consumului făcut pentru transportul lor. Care este noima să importăm cartofi din Peru? Ceapă din China? Pe relație intracomunitară, produsele sunt verificate în baza unui plan de control al reziduurilor și orice neregulă se raportează, iar produsele se retrag de la raft (uneori exagerat – vezi cazul castraveților cu E.Coli în Germania– o mega prostie!)

  • Multe din produsele de la tarabe sunt din import. Ce și cum alegi?

Aici, chestiunea trasabilității e sfântă. De ce credeți că nu vrea nimeni să respecte princiipiile care îți permit să refaci traseul alimentului / produsului până la origine? Pentru că frauda alimentară, în această situație, este motivată de frauda financiară. Da, vânzatorii cu aspect de țăran din piețele tradiționale sau agroalimentare sunt, în realitate, niște zilieri puși de un intermediar evazionist cuplat la mafia piețelor. Aceasta este fraudă! Alimentară! Este insuficient pedepsită de legile din România, cu poțential uriaș de afectare a sănătății consumatorului și pentru finanțare de activități ilegale în lanț, toate cu evaziune fiscală (comerț la negru cu animale, înlocuiri de specie, etichetare insuficientă sau eronată, niciun examen de laborator, nicio examinare a animalelor, etc). (…)Cu toate acestea, în România mai există producători autohtoni. Calea până la ei și relația cu aceștia trebuie să îmbrace valențe aparte în cazul produselor autentice, produse în cantitate mică și de obicei mai scumpe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation