Ce vă promitem despre Malta, iarăși, este că, oricum ați face, atunci când coborâți între zidurile de piatră, înguste ale cetății, nu veți ghici limba. Acesta este cel de-al doilea articol al nostru despre Malta, prin urmare, va recondam sa aruncati un ochi si asupra primului, de altfel tot in primul va spunem si cum puteti avea o vacanta de vis in Malta cu agentia de turism MALTA TRAVEL.
Prima ghicire – și ea nu este departe de adevăr – este că e vorba despre o limbă arabă. Și, în al doilea rând, despre o limbă VECHE. Ea era chiar limba vorbită sub zidurile Ierusalimului. Și, poate, chiar limbă – de ce nu? – apropiată, căci toate limbile vechi se înrudesc într-un fel sau altul – de limba aramaică, cea vorbită de Iisus.
În fapt, ea este un amestec delicios arabo-italiano-britanic.
Malta este o fortareață militară, creată de o imaginație bine ținută în chingi de rigoarea specifică unor călugări militari (și doctori!), de două ori milităroasă, de două ori ascetică. La rândul ei, arhitectura este și ea foarte apreciată de turiști, dar este și un loc romantic, pe placul șăgalnic al doamnelor..
Bărcile multicolore ale pescarilor amintesc de Italia.
De pe mare, din depărtarea mării, arată ca o fortăreață inexpugnabilă. Un castel de nisip construit parcă într-o joacă de copii.
Când te apropii, însă de zidurile cu turnuri impunătoare, își dai seama imediat că numai din joacă nu au fost construite, ci ca să reziste tuturor asalturilor – și vitregiilor istoriei.
Senzația asta, cumva de claustrare, te părăsește imediat ce ai intrat pe porțile Capitalei. Și asta pentru că un univers multicolor te înfășoară – și te bobinează mai departe.
Mdina, cetatea care a fost locuita de fenicieni in urma cu peste 2.700 de ani se afla in cel mai inalt punct al insulei Malta. In timpul stapanirii romane a fost construit in interiorul ei palatul guvernatorului si se spune ca tot aici a locuit si Sfantul Pavel dupa naufragiul sau pe insula. Dar nici pana acum “orasul tacut”, cum i se spune acestei cetati de vis tot de culoarea mierii, in care nu au voie decat masinile celor care locuiesc in ea, nu si-a pierdut farmecul, ci chiar a devenit unul din cele mai importante obiective turistice. Iar petele de culoare pe care le reprezinta micile balcoane din lemn, obloanele sau florile cataratoare nu fac decat sa-l desavarseasca
Recent Comments