Leurda este probabil unul dintre cele mai cunoscute plante minune, mai ales acum, cand e timpul lor si infloresc in primvara, sunt la mare cautare si pot contribui la detoxifierea corpului și imbunatatirea sistemului imunitar.
Cand va ganditi la leurda poate va vine in minte usturoiul, asta pentru ca mirosul este asemanator, in plus, înflorește în perioada aprilie — iunie. Leurda crește poate fi cultivata doar in Europa Centrală si este imposibil, cu cunostintele de acum, sa fie adaptata aceasta cultura in alte tari. Sunt intalnite des in padurile din Muntenia, Transilvania și sudul Moldovei.
Totodata, frunzele de leurda au trasaturi si ofera avantaje corpului nostru similare celor ale usturoiului, fiind bogata in sulfura de alil, care imprumuta, astfel, gustul si mirosul tuturor speciilor din genul Allium. Mai mult decat atat, este compusa din carotenoizi, vitaminele A și C, vitamine din complexul B, levuloza, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru și proteine.
O poti folosi inclusiv la salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, fiind foarte buna contra a numeroase boli.
Studii recente realizate in laboratoarele din Germania au dovedit ca leurad este „Planta mileniului trei”, datorita proprietatilor sale care pot rezolva multe dintre problemele de sanatate moderne. Daca privim doar din perspectiva terapeutica, oamenii de stiinta spun ca este mai eficienta decat usturoiul.
Contine foarte multa adenozină, iar principalul avantaj al acestei substante este tocmai scaderea colesterolului, în reducerea tensiunii arteriale. Foarte buna, de asemeni, pentru ateroscleroză coronariană, hematurie și evita producerea accidentelor vasculare, precum si dezvoltarea trombozei și tromboflebitei.
De asemenea, ele prezinta si avantaje vasodilatatoare și scad hipertensiunea arterială.
Analizele recente arata ca ele distrug radicalii liberi din sânge, repornesc activitatea endocrinelor, scad sansele de aparitie a sclerozei la nivelul sangelui și creste circulația cerebrală, incetinind procesul de imbatranire.
Au eficienta si in privinta puterii de memorare, este buna contra lapsus, amneziilor, insomniilor, amețelile de dimineață, stările depresive, tensiunea la nivelul capului și stările de anxietate și de neliniște. Bulbii ei, ne sfatuiesc medicii, sunt buni pentru eliminarea insomniei și a stărilor de neliniște, ele pot fi consumate asa cum sunt ori adaugate in salata.
Frunzele pot fi adaugate si ele in salată si sunt recomandate mai ales persoanelor care sufera de bronșite, rezolva tuberculoza pulmonară și infecțiile de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, raceli), pentru ca au in substante proprietati antiseptice și antiinflamatoare.
Recent Comments