Incepem azi, dupa articolul nostru despre vinuri, sa vorbim despre Cheese 2017. UN eveniment internațional realizat de Slow Food impreuna cu orașul Bra (specializat pe lactate de calitate superioara și artizanale) si care, dupa cum probabil v-ati dat seamana, va fi organizat in Italia între 15-18 septembrie 2017.
Anul 2017 reprezinta anul in care Cheese sarbatoreste 20 de ani. Pentru foarte mult timp, evenimentul a reusit sa realizeze o intreaga retea internationala de companii de brânză, păstori, negustori de brânză și specialiști în maturarea brânzei, care revin si tot revin dupa 2 ani, mereu, pentru a-si arata cele mai bune produse ale lor, dar si pentru a interactiona cu consumatorii, prin intermediul carora afla problemele pe care ei le intampina cand cumpara (in general) produse.
Ce e important insa la Cheese 2017 este modul in care lucreaza, fiind specializat pe brânzeturi facute din lapte crud. Pe de alta parte, un lucru nou pentru consumatori, in 2017, sunt produsele REALIZATE numai lapte crud de vacă, oaie și capră. Prin aceasta, italienii (care sunt acest prezentatori) doresc sa ridice stacheta si mai sus, in privinta calitatii lor. Ce treaba au aici branzeturile facute doar din lapte crud? Pai datorita biodiversitatii: a păşunilor, a raselor de animale, diversele tipuri de lapte, a meșteșugurilor şi tradiţiilor.
Cheese 2017 ne mai vorbeste si despre naturalețe, referitor la utilizarea enzimelor industriale in facerea brânzeturilor, dar si cu un spectru larg de specializare, fiind incluse si: produsele din carne maturate (pe cale naturala, fără nitriți și alți conservanți), vinuri naturale cu ajutorul drojdiilor foarte atent alese și, desigur, fără sulfiți, bere belgiană Lambic tradițională (fermentatie spontana) + altele de panificație.
Cum ne dam seama de o brânza naturală? Trebuia sa fie facuta fără drojdii industriale. Companiile care sunt pe filiera lactatelor nu mai prelucrează laptele manual, asa ca se ajunge ca laptele sa fie transportat din tevi in alte tevi, sau din oțel în alt oțel, care poate duce insa la aparitia florei bacteriene. Rezulta? scaderea nivelului de biodiversitate. Acuma, totul se leaga, nu?
Recent Comments