Grupul Vason are o cifră de afaceri de peste 32 de milioane de euro și o sută de angajați și colaboratori, și este de peste 40 de ani, unul din liderii scenei italiene de oenologie. În străinătate este prezent în toate regiunile producătoare de vin importante din lume, atât prin intermediul companiilor controlate direct, cât și a rețelei de agenți și distribuitori. Companii ale Grupului Vason , Enologica Vason este furnizor de materiale auxiliare oenologice și Juclas produce echipamente specializate pentru crame.
Succesul acestor firme se bazează pe o activitate intensă de cercetare și inovare realizată de Departamentul de Cercetare-Dezvoltare Vason, orientat spre identificarea de soluții eficiente pentru industria oenologică, și colaborarea cu universități de top și institute de cercetare. Soluțiile propuse de Vason Group anticipează adesea cerințele din piață și se încadrează în excelența care stă la baza oenologiei de precizie.
Grupul Vason este deja furnizor consacrat în România pentru o gamă largă de produse și echipamente oenologice, fiind prezent din anul 2007 pe piața românească prin intermediul firmei Comagrimpex B&B srl – distribuitor exclusiv.
Clarificările sunt operațiuni care se realizează în cramă avându-se în vedere obținerea mai multor efecte dorite, precum limpezirea , stabilizarea proteică, creșterea randamentelor de filtrare ulterioară, îndepărtarea componentelor nedorite, stabilitatea oxido-reductivă, îmbunătățirea caracteristicilor organoleptice, încercând în același timp, să se respecte cât mai mult posibil culoarea, structura și tipicitatea produsului original. De aici s-a născut și necesitatea de a selecționa cele mai potrivite materialele oenologice pentru scopul vizat.
Doar relativ recent a apărut un echipament adecvat (Streaming Current Detector) pentru a putea evalua, din perspectiva tuturor acestor aspecte, interacțiunile pe care le au coadjuvanții de filtrare cu componentele vinului.
Din studiul mecanismelor de clarificare și limpezire s-a născut ideea dezvoltării unor materiale inovatoare selecționate printr-o evaluare a sarcinii electrice superficiale și care să manifeste respect pentru structura vinurilor.
În Fig.1 sunt prezentate valorile sarcinii electrice superficiale și ale potențialului de flux ale unor gelatine diverse. În fapt, aceste evaluări au arătat că o gelatină care realizează o limpezire bună, nu poate avea un bun efect de eliminare a taninurilor (de exemplu: FLOTTOGEL®, Premium® Gel grado 1); și invers, dacă aceasta are un bun efect detanizant, nu realizează cea mai bună clarificare (de exemplu: Premium® Gel grado 3). Cele două acțiuni s-au dovedit a fi invers proporționale. Acesta este un răspuns clar la tipul de interacțiune pe care adjuvanții o au cu mustul și vinul.
Produsele Enologica Vason marcate cu simbolul ”SCD- Tested” sunt supuse unei verificări a sarcinii electrice de suprafață prin analizele prevăzute în normele de control al calității și sunt garantate din acest punct de vedere.
În scopul realizării cercetării științifice, au fost analizate toate tipurile de adjuvanți utilizați în industria vinului, chiar și cei considerați “materiale neconvenționale”. Prin urmare, produse noi de origine vegetală, de tip “alergen free”, au fost de asemenea supuse unor astfel de analize. În acest fel au rezultat selecții foarte interesante, dintre care iese în evidență un produs elegant de limpezire de finisare, FITOPROTEINA P, care netezește delicat taninurile cele mai astringente, îmbunătățind în același timp în mod semnificativ tonalitatea vinului.
Controlul de calitate se ocupă de garantarea celor mai importanți parametri enologici, cum ar fi, de exemplu, puterea de deproteinizare a bentonitelor. Aceasta nu este o valoare reglementată prin legi specifice, dar este un parametru important care îi oferă vinificatorului posibilitatea de a alege cel mai eficient adjuvant, în spiritul principiilor unei oenologii de precizie.
În cazul particular al produselor VASON GROUP, trebuie remarcat faptul că toate tipurile de bentonită au o putere mare de deproteinizare de până la 60% (Metoda OIV); PLUSGRAN® Gel este o bentonită de sodiu granulată unică, cu o putere mai mare de deproteinizare, de 70%, o caracteristică care permite vinificatorilor să prefere un astfel de adjuvant de înaltă ținută.
Trecerea la oenologia moleculară, înseamnă asigurarea acurateței rezultatelor oenologice prin cunoașterea interacțiunilor dintre molecule: acesta este cazul Mastervin® Compact, un brevet de invenție câștigător, care permite materialelor pe bază de siliciu să fie absorbite pe o bentonită specifică activată, obținându-se astfel un produs de clarificare cu o putere de deproteinizare foarte mare și cu o putere de compactare finală excelentă. Aceste calități sunt cu adevărat extraordinare, întrucât ele se manifestă în condițiile unui profund respect pentru culoarea originală a vinului.
Mastervin® Compact este un produs nou, născut în Departamentul de Cercetare-Dezvoltare al Grupului VASON , care răspunde necesității de a obține stabilitatea proteică și de a realiza concomitent clarificări eficiente, rapide și cu sedimente cât mai compacte. Vinurilor brute li se îmbunătățește semnificativ turbiditatea, și intervenind în mod corespunzător asupra structurilor coloidale, cresc randamentele operațiilor ulterioare de filtrare aplicate vinurilor tratate.
Caracteristicile montmorilonitului selecționat și procesul de activare special, permit obținerea unui produs final, care fiind legat cu materialele pe bază de siliciu, conservă o capacitate de deproteinizare impresionantă.
Această caracteristică, împreună cu formularea inițială, recomandă Mastervin® Compact pentru utilizarea în toate etapele de stabilizare în timpul cărora se dorește limitarea dozei de adjuvant de limpezire și obținerea rapidă a unor depozite foarte compacte.
Teste de laborator adecvate garantează constanța acestor caracteristici oenologice, asupra diferitelor loturi de producție care se succed.
Utilizarea Mastervin® Compact în cramă s-a dovedit a avea cele mai bune rezultate atât în cazul tratării vinurilor înainte de îmbuteliere, cât și a vinurilor brute și chiar și a musturilor, asigurând o mai bună clarificare (NTU mai mic), în comparație cu bentonitele pure tradiționale.
Din punct de vedere economic, aspectul cel mai important al acestei aplicații constă în volumul mai mare de produs clarificat recuperat. În aplicațiile mai stricte din cramă, volumul depozitului obținut a fost mai redus cu aproximativ 40% față de cel obținut în cazul utilizării produselor tradiționale. Prin urmare, Mastervin® Compact este interesant atât pentru mase mici de vinuri importante pentru recuperarea lor optimă, dar și pentru tratamente în rezervoare mari datorită vitezei mari de sedimentare și a obținerii unor faze bine separate.
Mastervin® Compact: în mod absolut cea mai bună compactare a depozitului.
Traducere și adaptare după un text original de Enrico D’Andrea
Technical Communication Manager
VASONGROUP
Recent Comments