Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest

Corteva Agriscience, Dadelos Agrosolutions, Comercializarea Globala, Biostimulatorilor
Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui. Acest ...
Citește mai mult
Noutati-CARTI Festivalul Vin La Munte din Brasov - Cele mai bune vinuri din Romania.
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
la sud de europa, malta, insula de miere
Malta: INSULA DE MIERE Malta. O INSULĂ DE MIERE. Ia, hai, faceți un efort și imaginați-vă: CUM ar arăta o INSULĂ DE MIERE? Nu. Nu (ca) un BORCAN. Nu o chesea. Ci un ARHIPELAG. Malta. Cinci insule. Sau, măcar, o insulă. Meliferăm Că de aia se și cheamă MELITHA. O ...
Read More

Despre vinurile lui Nelu Vladoi

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Domeniul Vlădoi:

UN METEORIT PRINTRE VINURI

  • Vinurile lui Nelu Vlădoi sunt fine și pline de prospețime

 

DOMENIUL VLĂDOI a apărut ca un meteorit între vinurile românești. A căzut, practic, din cer. Fulminant. Gurile rele, în special femeile, ajunse și ele între producătorii de frunte, au spus că ba una, ba alta, că ar fi lăudat excesiv, că pune enzime, derivate, lavuri…de parcă ar fi vreun păcat în asta. Ce mai, valoarea vinurilor (atestată prin medalii, distincți ș.a.m.d.) și succesul nemaipomenit, obținut pe piață – într-un timp scurt – i-au atras pizma și invidia multora.

 

Prospețimea vinurilor, iată iarăși o calitate care se caută acuma foarte mult – și din care are acest DOMENIU VLĂDOI din belșug.

 

  • NIȘTE LICORI, DEOPOTRIVĂ, LUMINOASE ȘI SOLARE

 

Vinurile de la VLĂDOI sunt luminoase, deschise, light, de parcă ar musti de soare. Zace  soarele în ele de parcă ar fi reușit să cetluiască în ele însăsi lumina.

Captator de energie și serenitate: așa arată cele mai multe vinuri ale sale. Și nu e de mirare, căci Dobrogea însăși e un pâlc de soare, un tărâm prin tradiție- și excelență – asociat cu expunerea la astrul-rege.

 

  • LA CAPITOLUL STRENGHTS, SĂ MAI ADAUGĂM CEVA: VINURI SPRINȚARE

 

Orele de expunere la soare sunt mai mari ca oriunde în România aici și asta datorită climatului secetos și apropierii de mare – acestea determinând și specificul vinurilor locului.

Vinurile albe stau, de altfel, în panoplia Murfatarului, la loc de cinste – și – de altfel – este la fel de firesc să stea în vitrina plină de trofee.

Un alt STRENGHT al vinurilor de la Siminoc/Crama Siminoc (alt brand sub care activează) este finețea/rafinamentul vinului. Nu poți să îl cataloghezi drept un accident, deoarece caracteristica se întâlnește la toate produsele: vinurile sunt, indubitabil, fine.

Și, mai ales, SPRINȚARE, așa cum și recunoaște Nelu Vlădoi. Adică ȘĂGALNICE, niște zgâtii de vinuri, volubile, gata să facă ele însele conversație, leagă vorbele și dezleagă cuvintele.

 

casetă

Domeniul Vladoi. Puțină istorie 🙂

1924, anul colonizării Dobrogea aşa a început totul, bunicul Niculae, atras de mirajul împroprietăririi cu pământ, împreună cu alte familii din zona Drăgășanilor, au întemeiat această așezare pe care au botezat-o Siminoc.

 

Vinuri

Vom face o excursie printre vinurile de la Domeniul Vlădoi, începând cu trei vinuri alese pentru această ediție. Pe măsură ce avansăm în excursul nostru vom spori detaliile. Pentru început, vinurile în care au repurtat succese și au câștigat medalii.

vladoi

Chardonnay

Chardonnay este un soi de vin celebru ca o partitură cunoscută de toată lumea.

Dar aici se vede îndemânarea.

Pentru că riști să-i strici noblețea, dacă nu ești un maestru în arta vinificației.

Și cei de la Domeniul Vlădoi chiar sunt.

De aceea rezultă un vin fin, care are toate caracteristicile soiului și ceva în plus: o aromă discretă, obținut în condițiile speciale ale podgoriei Murfatlar din must ravac, prin fermentare controlată cu drojdii selecționate și maturat în baricuri de stejar.

Are, în plus, o tentă zglobie, dar – totodată – și un aspect de vin de mare clasă. Cu o culoare galben-aurie, cu nuanțe verzui, expresiv, proaspăt și persistent, relevă însușiri complexe de aromă și buchet ce evoluează prin invechire în baricuri de stejar. Aromele bogate de fructe tropicale, aciditatea fină și echilibrată, mineralitatea rară și nobilă, sunt o companie elegantă și sobră pentru preparate din pește marin sau fructe de mare, cu sosuri albe sau de citrice, orez si paste. L-am recomanda și pentru clasicele canapeuri cu unt sau ciuperci, unde merge de-a dreptul…uns!

 

Fetească Neagră

 

Este încercarea tuturor vinificatorilor români, la fel cum sărmăluțele, ciorba de burtă și micii sunt la fel de mare încercare pentru o gospodină din România – sau pentru un bucătar priceput.

Vin obținut din vechiul soi autohton de struguri, soiul port-drapel al României, prin fermentare controlată, înnobilat cu drojdii selecționate și maturat în baricuri de stejar.

Complex, fără a fi pretențios, descrie arome de vișină, coacăze negre și prună uscată, cu note secundare de piper verde si ierburi aromate. Gustul echilibrat, consistent si viguros, aciditatea potrivită, caracteristica soiului, taninuri moi, intervine elegant, lăsând o amintire placută și persistentă. Desfată și încântă în asociere cu preparate grele din vânat mare ( tocănițe la ceaun de mistreț sau cerb), preparate aromate și picante din carne de berbec, vită sau porc.

Am zice că secretul vinului respectiv stă în echilibrul aromelor.

 

Merlot

 

Dacă nu e regele vinurilor roșii (ceea ce e Cabernetul Sauvignon), atunci măcar prinț tot este.

Avem de-a face cu un vin care are forță, dar îmbrăcată într-o mănușă de catifea: este delicat, cu fructuozitate, elegant și echilibrat, obținut prin fermentare controlată, înnobilat cu drojdii selecționate și maturat în baricuri de stejar. Culoarea rubinie strălucitoare este aureolată de arome distinse de cirese negre și zmeură proaspată.

Gustul echilibrat, aciditatea medie și taninurile blânde îl recomandă ca și companion perfect pentru preparate slab condimentate din carne roșie sau pui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation