În primul rând, pentru a înțelege de unde a pornit această nouă pandemie, numită Coronavirus sau COVID-19, trebuie să explicăm ceea ce înseamnă acest virus, precum și originea altor viruși din această familie de Coronaviruși.
După cum ați mai auzit și până acum, probabil, COVID-19 face parte dintr-o familie mai largă de viruși, numiți coronaviruși, care, de fapt, se exprimă, în cele mai multe cazuri, prin simptome de răceală obișnuită (în engleză, common flue). În general, rata de mortalitate a noului coronavirus este ceva mai bună decât ultimul pe care l-am avut, denumit SARS, care a originat tot din China și tot de la fermele care creșteau animale sălbatice. COVID-19 are o rată de mortalitate de cam 3-4%, în funcție, desigur, și de sistemul imunitar al fiecărei persoane infectate. De pildă, cei care au probleme cu sângele, inima (diabeticii) sunt mult mai expuși și care, desigur, au un sistem imunitar deficitar (doar dacă ai o răceală obișnuită/gripă poți ajunge să mori de la COVID-19). SARS avea peste 10%, ducea uneori și la 15% rata de decese.
- Noul coronavirus are aceeași origine: provine de la animale, cel mai probabil a pornit de la lilieci și s-a extins la alte animale care se vând pe piața din Wuhan, de animale sălbatice, precum șerpi, câini etc. Poate te întrebi cum e posibil să se răspândească de la un animal la altul?
Răspunsul este simplu: în realitate, animalele sunt ținute în cuști, cuști care sunt în general depozitate una peste alta, suprapuse, și de la care pot curge tot felul de lichide/excremente/alte substanțe. După puțin timp, toate animalele din piață erau infectate cu noul coronavirus, care, după ce au fost consumate de către oameni, s-au răspândit la oameni. În acest fel au declarat autortățile chineze împreună cu OMS că a avut loc răspândirea și apariția coronavirsului. Din 41 de pacienți, cel puțin 27 fuseseră prezenți la această piață.
- Poate vă întrebați de ce există aceste piețe care vând animale sălbatice și le țin în aceste condiții teribile. Gândiți-vă că până și urșii, tigrii sunt vânduți aici (deși sunt animale declarate de stat ca fiind pe cale de dispariție și, în consecință, sunt aduse pe piață ilegal).
Totul pornește de la Marea Foamete din China, de după 1970, când, țara devastată după războiul teribil dintre comuniști și republicani, a decis că, pentru a învinge foametea, să facă o concesie: a permis populației să aibă proprietate asupra animalelor din ferme, pentru a le exploata în mod privat și pentru interese private, în loc ca acestea să fie publice. În același timp, odată cu această industrie se ridicase încă una, care mai târziu va fi promovată printr-un act legal emis de statul chinez: piața de animale sălbatice. Problema era în felul următor: cu toate că se trecuse din proprietate publică în proprietate privată, animalele erau în continuare exploatate de marile companii, iar IMM-urile sau micii producători rămâneau în continuare săraci, motiv pentru care acestea din urmă au decis să exploateze ceea ce puteau și nu era încă atins de marii comercianți: animalele sălbatice. Această exploatare era permisă pentru că animalele (deci inclusiv cele sălbatice) erau considerate drept resurse naturale, ceea ce însemna exploatare liberă. În concluzie, măsura a pornit de la disperarea autoritățlor de a rezolva problema foametei, care omorâse în China până în ’78 mai mult de 36 de milioane de oameni.
- De ce nu a învățat nimic China din ultima pandemie și acesta este exact motivul pentru care s-a produs cea de-a doua pandemie
SARS a fost cel de-al treilea coronavirus depistat de către omenire și a avut loc în anul 2002, când, tot din aceeași cauză, având același loc de origine, a apărut o nouă boală contagioasă. Statul chinez a reactivat piețele de animale sălbatice (la 40 de zile) după apariția virusului, deși se cunoștea că de acolo pornise problema. De atunci, au funcționat continuu aceste piețe și, pentru că nu au luat măsurile necesare, ba dimpotrivă, statul chinez a promovat industria această, a apărut un nou coronavirus.
- De ce promovează China vânzarea-cumpărarea de animale sălbatice, din moment ce situația din anii ’70, care dusese la crearea acestei industrii, a dispărut?
Pentru că din totalul GDP-ului (sau, în română, PIB) Chinei, această industrie valora 100 de miliarde de yuan în 2004, iar acum a ajuns la aproximativ 140 de miliarde de yuan. Deci, statul are interes în domeniu. Cu toate acestea, nu vă gândiți că-s mulți cei care cumpără, numai cei bogați, cu bani și care au influență promovează piața de animale sălbatice, pentru că, în realitate, majoritatea populației mănâncă carne provenită de la animale domestice.
- Cum se va termina pandemia COVID-19?
Cel mai probabil, la fel ca celălalte pandemii ce au avut ca obiect coronavirus, problema este cât de rapid se va găsi un antidot. SARS a devenit un virus care se manifestă ca o răceală obișnuită și are același consecințe. Deci, în timp, coronavirusul își pierde din putere, ca să spunem așa, sfârșind prin a fi un fel de gripă/răceală comunpă.
În privința antidotului, virusologii cred că abia peste 1 an oamenii de știință vor reuși să găsească un antidot, care să aibă eficiență dovedită în a înlătura posibilitatea de infectare cu acest virus. La sfârșitul verii, poate, cel mai devreme vor avea loc teste pe oameni, iar în aprilie se va fi dezvoltat un antidot posibil.
Recent Comments