Deci sa oferim o perspectiva cititorilor nostri asupra realizarilor ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, care, spunem noi, facand parte din actuala guvernare, aflata pe sfarsite, el a reusit sa nu numai sa scoata o cifra record pentru Romania in agricultura in cazul absorbtiei de fonduri cu o cifra de mai mult de 4 mil de euro (au fost inregistrate in urma masurilor de plati directe de FEGA, FEADR si subventiile alocate de stat cu propriile ei forte) – in acelasi timp nu uitam si problemele pe care le-a avut de rezolvat si nu usoare, probleme lasate de vechea guvernare. Asadar, sa facem un rezumat:
Astfel, una dintre probleme au fost si cea de a face mai usor absorbtia fondurilor europene pentru fermieri/agricultori, adica implicit si reducerea pe cat de mult posibil a birocratiei – cu siguranta ministrul Irimescu a dus la indeplinire acest lucru, intrucat efectele ei se pot vedea in cifra record obtinuta anul acesta. Astfel, cele doua mari institutii care au fost vizate de acest scop au fost Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM).
Poate o alta decizie buna pe care a mai luat-o Achim Irimescu a fost aceea de a face accesibila piata europeana la porcii vii si a celor arabe in exportul de ovine, dar si turce in cele de bovine si de vita, care reprezinta o buna sursa de castigat bani si care pana acuma, nu a fost atat de buna cu piata romana. De aceea, ministrul Agriculturii a demarat mai multe incercari de intelegere cu Autoritățile Veterinare Centrale din Emiratele Arabe Unite, Algeria, Iran, Iraq, Turcia, Israel, Albania, Ucraina, R.P. China și Koreea, cu scopul de a realiza si implementa modurile sanitare veterinare care vor fi respectate in exportul de produse de origine animală (carne de bovine, ovine etc.). Ceea ce a si reusit, pentru ca intr-un final toate aceste intelegeri au fost anuntate oficial de catre reprezentanții ANSVSA și cei ai Autorităților Veterinare Centrale din tarile partenere cu care s-a discutat.
Alte articole pe aceeasi tema:
http://agricult.ro/2016/12/28/topoloveni-brand-de-tara/
http://agricult.ro/2016/12/23/subventii-solicitarile-pentru-exploatatiile-agricole-sunt-terminate/
http://agricult.ro/2016/12/19/subventii-fermierii-vor-avea-marite-mai-mult-ca-niciodata-subventiile/
http://agricult.ro/2016/12/15/subventii-58-de-milioane-de-euro-restante-in-pomicultura/
Recent Comments