Crowdfunding, bani de la un angel investor sau economiile personale – sunt doar cateva din optiuniile pe care le ai pentru a lansa un startup. Teoretic este simplu, in practica ai nevoie de o idee de business care sa atraga cererea, de pasiune si de dorinta de a face ce iti place. Patru antreprenori romani din domenii diferite vorbesc despre cum si-au lansat business-urile, cum le-au finantat si ce probleme au intampinat.
Dragos Stanculescu co-fondator FaceRig si Mircea Capatana co-fondator Smart Bill, la gala Startarium Pitch Day, au vorbit despre experienta, greselile si lectile pe care le-au invatat in calitate de debutanti in afaceri.
Dragos Stanculescu co-fondator Facerig a beneficiat de o finantare de tip angel investor in valoare de 10 000 de dolari si apoi a strans 300 000 de dolari princrowdfunding pe platforma Indiegogo.
Recomandari:
- Fa-ti contul Paypal cu cel putin trei luni inainte de a incepe campania
- Informeaza-te care este infrastructura legala, reglementarile si cum se aduc banii in tara, din contul paypal.
- Verifica atent ce comisioane se iau ( paypal, banca, transferul din paypal) si stabileste-ti suma care o soliciti in functie de asta.
- Anagajeaza-ti un contabil si un avocat care stiu legislatia europeana si tot ce tine de transferurile bancare
Mircea Capatana, co-fondator Smart Bill a intrat in afaceri in urma cu zece ani si dupa multe esecuri, a reusit sa dea lovitura. ” Noi am investit toti banii nostri castigati cu greu, vreo 70 000 de euro intr-un proiect in care am muncit doi ani. Toata lumea zicea ca era fain dar cand l-am scos pe piata nu l-a cumparat nimeni. A trebuit sa o luam de la capat si am reusit. Acum am primit o finantare de 1 milion de euro”
Recomandari:
- Esential in finantare este sa demonstrezi ca poti sa vinzi
- Am invatat ca trebuie sa testezi ideea, vezi ce potential are produsul tau si poti vedea daca merita sau nu sa bagi banii in el
- In fata unui investitor trebuie sa dovedesti ca exista interes pentru produs si ca acesta este scalabil
- Nu trebuie sa ai bariere, ele sunt doar in minte ta. Si cei din Silicon Valley au aceleasi probleme daca tu mental reuseti sa le depasesti, iti duci business-ul la scara mare, internationala. Acum nu nu mai exista bariere, poti intra pe piata la scara globala.
preluat de pe: www.startupcafe.ro
Alte articole pe aceeasi tema:
http://topbrands.com.ro/bcr-leasing-cine-primeste-cele-mai-multe-finantari/
http://www.drinkfood.ro/2016/08/19/bere-si-mancare-despre-cunoscutele-beri-din-cehia/
http://www.drinkfood.ro/2016/08/19/tehnici-de-marketing-modalitati-de-interactionare-cu-fanii/
Recent Comments