USAMV BUCUREȘTI/GHID DE MATERIAL SĂDITOR ÎN VITICULTURĂ
STAŢIUNEA DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU VITICULTURA SI VINIFICATIE PIETROASA / USAMV BUCURESTI
Pietroasa este renumită, după vorba marelui scriitor Nichita Stănescu, ca fiind locul unde ,,Aici la Pietroasele, inima noastra de piatră s-a transformat într-o inimă de inima”.
La Pietroasa, știut este, ca se gasesc mai multe simboluri. Toate țin de noblețe, aur, tezaur, viticultură, în acest ținut exuberant al Carpaților de Curbură, acestea ar fi cuvintele-cheie pentru moștenirea valoroasă a Statiunii de Cercetare Pietroasa.
Am solicitat un interviu celui care conduce stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru viticultură și vinifcație Pietroasa, iar raspunsul nu a intarziat sa apara. Domnul drd.Ing. Marin Marian Sorin a raspuns simplu, clar si la obiect tuturor intrebarilor noastre.
Marin Marian Sorin – Director General
Întrebare:
De când aţi preluat STAŢIUNEA DE CERCETARE Pietroasa?
Răspuns: Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa – Buzău, este filială a Universitatii de Științe Agronomice și Medicina Veterinară din anul 2005, iar eu, am ajuns aici in primavara anului 2014. Din acel moment ocup functia de Director General si incerc sa-mi canalizez toate fortele pentru a duce la bun sfarsit ceea ce mi-am propus in momentul cand am ajuns aici.
Întrebare:
Cum aţi găsit-o? La ce stadiu se afla?
Răspuns: În momentul în care eu am preluat stațiunea , aceasta avea în curs de derulare un proiect pentru modernizarea viilor. Starea cladirilor, a utilajelor si a viilor nu era tocmai imbucuratoare. Ca orice tehnologie sau constructie veche, vine o vreme cand ai nevoie sa faci modificari drastice sau sa inlocuiesti acel ceva. Din acel moment, cand am preluat functia, mi-am spus ca trebuie sa fac ceva. Si am reusit! Am modernizat spatiile de lucru pentru angajati, am consolidat cladirile, am asfaltat, am achizitionat utilaje noi, am implementat tehnologii noi de vinificatie si am continuat proiectele de cercetare si ameliorare.
Întrebare :
Unde considerați dumneavoastră de cuviință că se găsește cel mai mare potențial ?
Răspuns : Centrul Viticol Pietroasa este cunoscut in lumea larga pentru doua comori principale: tezaurul descoperit aici ,,Closca cu puii de aur” si tezaurul viti-vinicol. Zona aceasta are un potential extraordinar pentru soiurile aromate si nu numai. Terroir – ul de la pietroasa este favorabil vinurilor de calitatea prin totalitatea factorilor de clima, sol si nu in ultimul rand, agrotehnica. Acest lucru poate fi demonstrat prin numeroasele medalii obtinute la concursurile internationale cu soiul emblema al Statiunii: Tamaioasa romaneasca.
Întrebare :
Care este backgroundul dumneavoastră profesional ? Ați mai lucrat la USAMV Bucuresti ? Ați fost gospodarul unei alte afaceri / unui alt segment din Agronomie?
Răspuns : Lucrez, de ceva timp, sub coordonarea domnului Prof. Univ. Dr. Cîmpeanu Sorin Mihai – rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucuresti și am ocupat postul de administrator financiar de patrimoniu, totodată fiind implicat și tehnic în ceea ce privește desfășurarea activităților din campusul Agronomie-Herăstrău.
Întrebare :
Cum ați putea caracteriza munca predecesorului dumneavoastră , inginer Ion Damian, pe care l-am cunoscut foarte bine – si cu care am avut bucuria/și privilegiul să mă întâlnesc, în mai multe rânduri. Aș avea de spus că, de altfel, am făcut și interviu, cu dânsul – ca și cu dumneavoastră – in mai multe rânduri…
Răspuns : Domnul inginer Damian Ion, directorul statiunii Pietroasa, până la data de 1 martie 2014, a coordonat activitatea de cercetare și producție o perioadă de peste 28 de ani. Si-a adus contribuția la îndrumarea sectorului de producție viticolă, prin stabilirea complexului de măsuri agrotehnice pentru cresterea potențialului productiv și calitativ al plantațiilor viticole. A participat la cercetările și implementarea, în sectorul de producție, a problemelor legate de formele de conducere și sisteme de tăiere la vița de vie , stabilirea soluțiilor de modernizare a plantațiilor de vie clasică, refacerea viilor afectate de gerurile din timpul iernii și de secetă. Un alt lucru foarte important pe care l-a facut a fost conservarea patrimoniului Statiunii si aici ma refer la vinoteca noastra, cladirile cu arhitectura specifica acelei perioade si sculpturile din piatra facute aici. De apreciat este si modul cum a reusit sa tina unit colectivul uman si sa-l foloseasca intr-un mod cat mai benefic pentru intreaga unitate.
Întrebare :
Care este percepția echipei pe care o gestionați ? Ce feed- back aveți/ați căpătat între timp?
Răspuns : Fiecare dintre noi așteaptă, de la ceilalți – și cu atât mai mult de la șeful său, să fie tratat ca fiind unic și, de asemenea, să fie apreciat pentru ceea ce face. Este foarte important de asemenea ca relația director – subordonat să fie bazată pe transparență și încredere pentru a facilita acceptarea de către angajat a unui feedback pozitiv. Consider că primul feed-back din partea angajatilor este acela că își doresc condiții mai bune de muncă , doresc să promoveze mai bine stațiunea și, de asemenea, să aducă numele de Pietroasa la cele mai înalte standarde.
Întrebare :
Cum ați defini relația cu UNIVERSITATEA ? Este AGRONOMIA flexibilă, în relatia cu dumneavoastră – și cu Pietroasa ?
Răspuns : Consider că Stațiunea are o colaborare foarte bună cu Universitatea, o relație construită pe fermitate și ajutor și un program complex de investiții, atât pe termen scurt – cât și pe termen lung .
Întrebare :
Ce obiective aveți / v-ați propus ?
Răspuns : U.S.A.M.V. București ne acordă sprijin pentru modernizarea instalației de refrigerare din cramă , eficientizarea vinificației primare, a spațiilor locative, atragerea de noi fonduri, iar – prin catedra de viticultură – implementarea noilor programe privind viticultura ecologică și a unor proiecte de cercetare și adaptarea viticulturii la noile condiții meteo-climatice.
Întrebare :
Cum apreciați vinurile de la Pietroasa ?
Răspuns : Vinurile obtinute la Statiunea de Cercetare Pietroasa se caracterizeaza printr-o extractivitate specifica zonei si recunoscuta de catre degustatorii care au mai trecut prin acest Centru viticol. Aromele, compusii fenolici sau taninurile aculmulate in strugurii sunt intr-o cantitate impresionanta. De aici te duci mai departe pe fluxul tehnologic si poti obtine tot ceea ce ti-ai propus ca si tehnlog. Ce ma impresionat cel mai mult cand am gustat prima data o Tamaioasa romaneasca a fost intensitatea aromei. Va recomand sa mirositi un singur pahar cu vin din acest soi cultivat la Pietroasa si va asigur ca-i veti recunoaste aroma de fiecare data.
Echipa RABBIT MEDIA
Recent Comments