În contextul preconizării anului 2016 ca fiind un an agricol bun, putem spune că acest segment va avea o contribuție serioasă în economia autohtonă. Discuțiile apar în momentul în care ne punem problema cum facem să avem rezultate bune în fiecare an, iar fermierii autohtoni să nu mai depindă de condițiile meteorologice. Sunt aspecte ce le considerăm importante pentru a fi aduse în atenția publicului și de aceea considerăm oportună organizarea unei conferințe pe această temă.

header_agricultura_toamna_2-1

“Agricultura în 2016- vector de creștere economică”

Există soluții financiare pentru agricultori?

  • Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020- România beneficiază de o alocare financiară totală de 9,47 miliarde de euro
  • Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – buget de 4,87 miliarde de euro
  • Creditele. Deși există unele împrumuturi destinate agricultorilor, accesul acestora la finanțare este foarte dificil. Sunt pregătite instituțiile bancare să propună finanțări accesibile fermierilor? Dacă nu, Instituțiile Financiare Nebancare(IFN) vin tare din urmă pentru a oferi alternative. Dar cât de avantajoase sunt alternativele lor?

Există un cadrul legislativ care vine în sprijinul fermierilor?

  • În ciuda faptului că s-a militat pentru asociere, momentan nu există avantaje pentru fermierii care acționează prin intermediul asociațiilor, din contră ei sunt impozitați dublu. La nivel legislativ există un proiect de lege elaborat de Ministerul Agriculturii, în care este menționat faptul că fermierii care se asociază ar putea beneficia de o serie de scutiri şi reduceri de taxe. Însă, nu se știe când proiectul va fi adoptat și cât de eficient va fi.

Cât de bine stau fermierii la capitolul utilaje agricole?

  • Finanțarea problematică este motivul pentru care interesul fermierilor pentru achiziția de utilaje agricole a fost în scădere, motiv pentru care importurile s-au redus semnificativ, în ultimii ani. Astfel, în 2015, România a importat cu 19% mai puține tractoare, comparativ cu 2014. Pentru încurajarea de achizițiilor utilajelor agricole, reprezentanții ministerului Agriculturii împreună cu oficialii de la Finanțe pregătesc un program guvernamental prin care fermierii care se asociază pot primi garanţii de stat între 40% şi 60% pentru achiziţionarea unui utilaj agricol.
 Alte articole pe aceeasi tema: