Ultimele studii ale medicilor au scos la iveala cauzele reale si principale pentru riscul de dezvoltare a ulcerului stomacal. Acestia spun ca printre ele se numara infecția cu Helicobacter Pylori, dar și abuzul de antiinflamatoare nesteroidiene. Ulcerul este una dintre cele mai frecvente boli umane.
Cum se stie si inainte, nu numai infecția cu H. pylori (în mai mult de jumatate dintre cazuri), tratamente de durată cu antiinflamatoare nesteroidiene sunt “de vina” pentru declansarea ulcerului, dar si stresul puternic, ereditatea, hiperaciditatea sau afecțiunile care cresc aciditatea gastrică, precum ciroza, bolile pulmonare cronice, insuficiența renală cronica, pancreatita cronică.
Cele mai frecvente simptome prevad:
- dureri sub formă de arsuri, crampe stomacale, care poate fi pe perioade mai scurte sau mai lungi de timp.
- nu ai pofta de mâncare și slabesti foarte rapid.
- Balonare, senzația de greață sau de vomă care apare după masă,
- Uneori, în scaun apar urme de sânge mai ales dacă există un ulcer hemoragic
Ulcerul stomacal și cel duodenal au simptome foarte apropiate, insa gradul la care simti durerea este diferita. La ulcerul gastric durerea survine la putin timp după masă, atunci când stomacul este plin. La cel duodenal, durerea survine abia la câteva ore după masă, atunci când deja stomacul s-a golit. Astfel, in cazul celui din urma, durerea se manifesta de cele mai multe ori in timpil noptii.
Unele ulcere nici nu prezinta simptome si, de aceea, sunt numite ulcere silențioase, care se declanseaa la pacientii bolnavi de diabet zaharat, dar și la cele care consuma frecvent antiinflamatoare nesteroidiene. Uneori, complicatiile pot conduce la hemoragii.
Ulcerul se trateaza cu ajutorul unui regim alimentar foarte restrictiv, acesta fiind singurul mod de tratare corect si care poate duce la vindecare (in formele agravate nici nu mai poate fi remediata problema).
Recent Comments