Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

experience the music of john williams, john williams
Călătorie muzicală spectaculoasă pe scena Ateneului Român, în această vară: Star Wars, Schindler’s List, Indiana Jones, Jurassic Park sau Superman! București, 14 aprilie, 2025 – Ateneul Român va găzdui pe data de 8 iulie, la ora 20:00, un concert de excepție dedicat uneia dintre cele mai strălucite figuri ale muzicii de film: ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva

CRAMA DE PIATRA - ALDAVIN SI BOIAN

crama de piatra
bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
Despre plajele insulei Ammouliani   Vei întâlni multe plaje pe această insulă, unele organizate, altele mai sălbatice în locuri izolate, însă un lucru îl vor avea în comun toate: apa limpede, puțin adâncă și nuanțele ei ce pornesc de la albastru intens și până la verde smarald. Este un loc ...
Read More

Tămâioasa Românească, emblema vinurilor de la Pietroasa

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Fără doar şi poate emblema, dacă nu sufletul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (S.C.D.V.V) Pietroasa din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Tămâioasa Românească a fost medaliată de nenumărate ori în competiții naționale și internaționale.

Tamaioasa-Romaneasca-1

Istoricul Tămâioasei Românești

Soiul de viță de vie de Tămâioasă Românească are o istorie multimilenară, fiind cultivat pe teritoriul țării noastre de foarte multă vreme. De-a lungul timpului a contribuit la conceperea unor sortimente tradiţionale de vinuri în podgoriile Drăgăşani, Dealu Mare şi Cotnari.

Tămâioasa Românească se cultivă în România în 21 de centre viticole cuprinse în podgoriile: Cotnari, Dealu Mare, Ştefăneşti-Argeş, Drăgăşani, Dealurile Craiovei, Podgoria Severinului şi  Plaiurile Vrancei.

Tămâioasa Românească este un soi de vin alb, de origine nobilă mediteraneană, provenit din sudul însorit al Greciei Antice. Comercianții elini se delectau cu această licoare aromată, păstrând-o în amfore trainice, care mențineau claritatea, gustul și consistența nealterate. Negoțul cu vin era o practică frecventă a vremii, acesta putând fi comparat cu o monedă de schimb extrem de profitabilă. Amforele depozitate în calele corăbiilor ajungeau în diverse porturi de la Marea Mediterană și, odată cu ele, erau transportați și butacii proveniți din acest soi. Astfel, aceste nave au ancorat și la țărmul Mării Negre, iar populațiile autohtone au aclimatizat acest soi.

Caracteristicile Tămâioasei Românești

Unică în ţară, Tămâioasa intră în simbioză perfectă cu locurile acestea. Pierdută în negura timpurilor, ne apare ca soi cultivat în zonă cu vinuri inegalabile atât pentru consumatorul autohton, cât mai cu seama pentru oaspeţii sosiţi în zonă.

Aşadar, soi vechi românesc, după cum îi spune şi numele, este liderul incontestabil al vinurilor aromate atât tinere, cât mai cu seamă pentru vinurile învechite – de colecţie .

Supus condiţiilor binecuvantate ale Pietroaselor şi netezit de trecerea putregaiului nobil peste strugurii arămii, Tămâioasa parcă poartă în ea toată bogaţia ce o poate oferi această zonă viticolă de renume a României .

Începe ca un vin tânăr, floral de o complexitate rară cu nuanţe olfactive de iasomie, tei, flori de migdale, pepene galben, salcâm şi flori de câmpie. Gustul vine în completarea aromei, cu zaharuri bine aşezate pentru desăvarşirea imaginii vinului şi cu o aciditate echilibrată şi benefică pentru ansamblul vinului. Culoarea variază de la un galben verzui pană la galben auriu, chiar un chihlimbariu  în cazul vinurilor de colecţie. Postgustul este prelung, savuros aproape o înnobilare a simţurilor trăite.

Învechit cu grijă în vinotecă, Tămâioasa se transforma aproape miraculos într-un vin complet diferit. Dispărând notele de floral şi prospeţimea, capătă în urma maturării la sticlă, profilul clasic de vin vechi. Un “aur lichid“ onctuos, catifelat, echilibrat şi fin. Buchetul apărut ca urmare a trecerii timpului se deschide în mintea consumatorului ca un regal ce ne induce fagurele de miere, pepenele galben, prăjituri coapte, notele de “vin ars“ învechit la butoi de stejar.

Remarcabilă este şi durata de păstrare şi învechire în vinotecă. Poate atinge pentru vinurile din recoltele excepţionale câteva zeci de ani fără probleme înnobilandu-se parcă cu fiecare an ce trece din ce în ce mai mult .

Deci, o adevarată regină a vinurilor produse la Pietroasa, Tămâioasă românească excelează ca vin “de un pahar“. Doar pentru bucuria gustului, a savura un vin de Tămâioasă parcă nu necesită altă combinaţie gastronomică. Cu toate acestea, ca şi celelalte vinuri din această gamă, merge foarte bine asociată cu prăjituri de casă, fructe, precum şi cu preparate pe bază de ficat de pasăre.

Despre S.C.D.V.V. Pietroasa

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasa funcţionează din 2005 în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, cu statutul de filială, având ca obiect de activitate: cercetarea ştiinţifică şi extensia rezultatelor cercetării; instruirea, în condiţii de producţie, a studenţilor; activităţi de producţie viti-vinicolă; acordarea de consultanţă de specialitate pentru persoane fizice şi juridice; organizarea de degustări tematice, excursii; valorificarea eficientă a rezultatelor obţinute.

S.C.D.V.V. Pietroasa se bucură de una dintre cele mai vechi crame și bogate vinoteci, având în prezent 70 000 vinuri de colecție, cu o valoare estimată la 1 000 000 euro.
Crama de la Pietroasa a funcţionat mult timp ca una din cele mai bine înzestrate din ţară, ce beneficia, încă din 1940, de un centru de vinificare dotat cu utilaj modern importat din Italia.
Colecţia de vinuri începută atunci numără în prezent cca 100 000 de sticle, cele mai vechi din anii `40 ai secolului al XX-lea. Sunt vinuri de patrimoniu, vinuri de o valoare inestimabilă. Vinoteca încă mai pastreaza pe rafturile sale vinuri din anii `50, `60, `70 ai secolului trecut, vinuri din ani de excepţie, ieşite din mâna unui enolog de excepţie.

Tămâioasa Românească varianta sec

Tămâioasă Românească varianta sec, a fost elaborată pentru prima oară la S.C.D.V.V. Pietroasa în anul 2011 şi este rezultatul muncii şi cercetării unui colectiv de tehnicieni şi oenologi într-o perioadă îndelungată de timp.

Acesta se prezintă ca un vin plin, corpolent, sobru, dar la fel de bine cald, prietenos.

La jubileul prilejuit de împlinirea a 160 de ani de învăţământ superior agricol la U.S.A.M.V. din Bucureşti, a fost cel mai apreciat, numit chiar “vinul anului”. De aceeași deosebită apreciere s-a bucurat și la Concursul Internaţional de Vinuri, Bucureşti 2014, luând medalia de aur pentru vinul din recolta anului 2013.

Vinuri premiate ale S.C.D.V.V. Pietroasa în ultimii 3 ani

  • International Wine Contest – Bucharest 2014-22-25 mai – Colectie Pietroasa Veche – GRASA DE COTNARI 2003  – Medalia de Argint;
  • International Wine Contest – Bucharest 2014-22-25 mai –   Colectie Pietroasa Veche ( lot 1) – CABERNET SAUVIGNON 2013  – Medalia de Argint;
  • International Wine Contest – Bucharest 2014-22-25 mai –   Colectie Pietroasa Veche – CABERNET SAUVIGNON  2012  – Medalia de Argint;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation