Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

Dealul Dorului, crama
Da, cu dor te lasă – și cu JIND. Cu DOR de EL – și cu JIND asameni. După o sticlă ar mai merge o sticlă. Iar după un pahar, ar merge un alt pahar. Un al doilea – sau un alt treilea. Te lasă și cu ALEAN. Privind, gânditor, ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva

CRAMA DE PIATRA - ALDAVIN SI BOIAN

crama de piatra
bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
comori turistice, toscana, bucurești
Toamna la Crama Știrbey este un adevărat spectacol de culoare și liniște, unde peisajele de vis amintesc de Toscana și se îmbină cu tradiția viticolă românească. La doar câteva ore de București, în inima regiunii Drăgășani, Crama Știrbey vă așteaptă să descoperiți farmecul naturii în tonuri de arămiu, sub cerul ...
Read More

Suprataxarea băuturilor răcoritoare

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Românii consuma cel mai multe băuturi răcoritoare îndulcite dintre toti europenii si efectele nocive nu intarzie sa apara: in acelasi timp, avem si cea mai mare incidenţă a diabetului din UE. Acuma, se cere suprataxarea acestora.

Băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr sunt “diabetul” roamnilor, numai ganditi-va ca ne aflam pe locul I in Europa la incidenţa diabetului zaharat. Proporţia persoanelor adulte (cu vârste 20-79 ani), afectate de diabet, este de 11,6% (adica cam 1.700.000 de persoane). Tot la capitolul alimentaţie nesănătoasa ocupam, de data aceasta, dar nu departe, locul al doilea in Europa, după Lituania, la moarte din cauza bolilor cardio-vasculare. Acuma se pregateste o noua lege care urmareste scaderea acestui consum.

Initiatorul este senatorului USR Adrian Wiener, care doreste suprataxarea acestor băuturi. Parlamentarul, care este medic, si-a expus argumentul cum ca exista deja tari care au aplicat aceasta lege si efectele s-au vazut imediat: consumul de asemenea bauturi a mers in JOS si, la fel, si in privinta incidenţei unor boli grave:

Este un instrument fiscal recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a contracara povara uriaşă a bolilor cardio-metabolice din lume. Este chiar şi o problemă de securitate naţională. Proiectul prevede accizarea în benzi fiscale, adică în funcţia de concentraţia de zaharuri. Pentru băuturile cu cea mai mare concentraţie, acciza poate ajunge la 20-25% din preţul de la raft. Va fi şi o bandă inferioară, cu acciză mai mică, pentru a stimula producătorii să folosească mai puţine zaharuri. Şi va mai fi o bandă fiscală de siguranţă, neaccizată, pentru băuturile cu mai puţin de 5 grame de zaharuri la 100 de mililitri. Acum, cele mai uzuale băuturi răcoritoare din România conţin peste 100 de grame de zaharuri la un litru“, a explicat, pentru adevarul, senatorul Adrian Wiener, fost manager al Spitalului Judeţean Arad.

Alimentatia nesanatoasa a romanilor este o mare provocare si un mare RISC: „E vorba de o speranţă de viaţă a românilor cu 6 ani mai mică decât media europeană. Se moare gratuit, barbar şi absolut evitabil. De altfel, mortalitatea evitabilă în România este de 47%. Cel mai mare factor de risc la adresa sănătăţii publice în România este cel alimentar“, atrage atenţia Adrian Wiener. Totodata, tari precum Marea Britanie (2018), Franţa (2012), Norvegia (are taxă pe zahăr din 1922), Irlanda, Mexic, Africa de Sud şi Australia sint tari care ori deja au aplicat aceasta lege, ori urmeaza sa o faca.

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a declarat ca taxa este o idee foarte buna si ca e “binevenita”.

Totodata, profesorul Viorel Şerban, diabetolog şi nutriţionist, a mai mentionat ca introducerea unei taxe pentru băuturile dulci ar putea fi o idee foarte buna: „În primul rând contează educaţia. Să creşti un pic preţul nu înseamnă neaparat că va fi descurajat consumul. Spre exemplu, dacă preţul ar creşte cu un leu, nu-mi dau seama în ce măsură marii băutori de suc, persoanele care beau un litru pe zi, ar renunţa să mai facă asta. Dacă s-ar dubla preţul, ar fi altceva. Ideea este să se simtă la buzunar“, a spus profesorul Şerban.

Diabetul si obezitate prezinta o crestere alarmanta in Romania, a mai mentionat acesta.

Reprezentantii consumatorilor si asociaţiile pentru protecţia consumatorilor sunt si ele de aceeasi parte PRO lege/taxa:

„Susţinem această iniţiativă. Multe state europene au adoptat deja acest concept, iar rezultatele se văd. Este exact ca în cazul ţigărilor. Este normal să suprataxăm consumul acestor băuturi, ca să nu ajungem să plătim toţi prin sistemul de sănătate. Este un principiu european care ar trebui adoptat cât mai repede şi în România. În plus, ar trebui limitată şi publicitatea la astfel de produse, pentru că, din păcate, consumatorul român nu are încă educaţia de a putea alege în cunoştinţă de cauză“, declara Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation