Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

geniul unui terroir, margaux, chateau margaux
Sunt vinuri care se termină în realitate/sau nu se termină niciodată numai/și pentru ca să intre în legendă. Pentru cunoscători, de exemplu, numele CHATEAU MARGAUX sună ca o parolă. Sau ca un COD SECRET. La auzul celor două cuvinte, nu numai că salivează. Dar închid ochii. Și simt, în vălul ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
pseudokinegetikos, trofee de vânătoare
TROFEE DE VÂNĂTOARE  Vânătoarea reprezintă una dintre ocupațiile de bază, cel puțin pentru români, dacă nu pentru toți europenii. O ocupațiune preponderent masculină, desfășurată predilect prin păduri. Și cum proverbul din strămoși răspicat ne zice că, totuși, codrul e frate cu românul... Nu mai vorbim că este o îndeletnicire inițiatică, ...
Read More

Suprataxarea băuturilor răcoritoare

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Românii consuma cel mai multe băuturi răcoritoare îndulcite dintre toti europenii si efectele nocive nu intarzie sa apara: in acelasi timp, avem si cea mai mare incidenţă a diabetului din UE. Acuma, se cere suprataxarea acestora.

Băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr sunt “diabetul” roamnilor, numai ganditi-va ca ne aflam pe locul I in Europa la incidenţa diabetului zaharat. Proporţia persoanelor adulte (cu vârste 20-79 ani), afectate de diabet, este de 11,6% (adica cam 1.700.000 de persoane). Tot la capitolul alimentaţie nesănătoasa ocupam, de data aceasta, dar nu departe, locul al doilea in Europa, după Lituania, la moarte din cauza bolilor cardio-vasculare. Acuma se pregateste o noua lege care urmareste scaderea acestui consum.

Initiatorul este senatorului USR Adrian Wiener, care doreste suprataxarea acestor băuturi. Parlamentarul, care este medic, si-a expus argumentul cum ca exista deja tari care au aplicat aceasta lege si efectele s-au vazut imediat: consumul de asemenea bauturi a mers in JOS si, la fel, si in privinta incidenţei unor boli grave:

Este un instrument fiscal recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a contracara povara uriaşă a bolilor cardio-metabolice din lume. Este chiar şi o problemă de securitate naţională. Proiectul prevede accizarea în benzi fiscale, adică în funcţia de concentraţia de zaharuri. Pentru băuturile cu cea mai mare concentraţie, acciza poate ajunge la 20-25% din preţul de la raft. Va fi şi o bandă inferioară, cu acciză mai mică, pentru a stimula producătorii să folosească mai puţine zaharuri. Şi va mai fi o bandă fiscală de siguranţă, neaccizată, pentru băuturile cu mai puţin de 5 grame de zaharuri la 100 de mililitri. Acum, cele mai uzuale băuturi răcoritoare din România conţin peste 100 de grame de zaharuri la un litru“, a explicat, pentru adevarul, senatorul Adrian Wiener, fost manager al Spitalului Judeţean Arad.

Alimentatia nesanatoasa a romanilor este o mare provocare si un mare RISC: „E vorba de o speranţă de viaţă a românilor cu 6 ani mai mică decât media europeană. Se moare gratuit, barbar şi absolut evitabil. De altfel, mortalitatea evitabilă în România este de 47%. Cel mai mare factor de risc la adresa sănătăţii publice în România este cel alimentar“, atrage atenţia Adrian Wiener. Totodata, tari precum Marea Britanie (2018), Franţa (2012), Norvegia (are taxă pe zahăr din 1922), Irlanda, Mexic, Africa de Sud şi Australia sint tari care ori deja au aplicat aceasta lege, ori urmeaza sa o faca.

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a declarat ca taxa este o idee foarte buna si ca e “binevenita”.

Totodata, profesorul Viorel Şerban, diabetolog şi nutriţionist, a mai mentionat ca introducerea unei taxe pentru băuturile dulci ar putea fi o idee foarte buna: „În primul rând contează educaţia. Să creşti un pic preţul nu înseamnă neaparat că va fi descurajat consumul. Spre exemplu, dacă preţul ar creşte cu un leu, nu-mi dau seama în ce măsură marii băutori de suc, persoanele care beau un litru pe zi, ar renunţa să mai facă asta. Dacă s-ar dubla preţul, ar fi altceva. Ideea este să se simtă la buzunar“, a spus profesorul Şerban.

Diabetul si obezitate prezinta o crestere alarmanta in Romania, a mai mentionat acesta.

Reprezentantii consumatorilor si asociaţiile pentru protecţia consumatorilor sunt si ele de aceeasi parte PRO lege/taxa:

„Susţinem această iniţiativă. Multe state europene au adoptat deja acest concept, iar rezultatele se văd. Este exact ca în cazul ţigărilor. Este normal să suprataxăm consumul acestor băuturi, ca să nu ajungem să plătim toţi prin sistemul de sănătate. Este un principiu european care ar trebui adoptat cât mai repede şi în România. În plus, ar trebui limitată şi publicitatea la astfel de produse, pentru că, din păcate, consumatorul român nu are încă educaţia de a putea alege în cunoştinţă de cauză“, declara Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation