Durerei continue si lungi in regiunea mediana a abdomenului si scaderea anormala in greutate, indiferent de consum de mancare reprezinta 2 simptome ale mai multor afectiuni, printre care si pancreatita cronica.
Pancreatita cronica inseamna inflamația pancreasului si care nu va trece prea usor, in timp. Pancreasul este un organ care se afla in spatele stomacului, in partea stânga. Daca inflamația se dezvolta brusc, dar trece la fel de rapid cum a venit, atunci vorbim despre pancreatita acuta. Cu toate acestea, daca ea reapare si nu se vindeca nici dupa o perioada de cativa ani, trecem la pancreatita cronica.
Pancreasul este un organ de importanta maxima, pentru ca ea are rolul de a regla glicemia in organism si de a produce enzime care ajuta la procesul de digestie.
- Pancreatita cronica este o afectiune severa, ce se poate dezvolta intr-o forma acuta a bolii, din cauza ingustarii ductului pancreatic. Fara un tratament rapid, acest lucru poate duce la deteriorarea tesutului pancreatic, chiar pana la oprirea totala a organului.
Cea mai cunoscuta cauza este consumul excesiv de alcool – reprezinta aproape 3 sferturi din cazurile de pancreatita.
Bolile autoimune sint si ele pe lista celor care o provoaca, mai exact, daca organismul ataca celulele sanatoase. Sindromul de colon iritabil, care are loc prin inflamarea tractului digestiv, dar si problemele biliare si ale ficatului.
- Simptomee pancreatitei cronice
Durerile sint in general in zona abdomenului, putand avea ecou in spate sau malabsorbtia intestinala, care duce la scaderea cantitatii de nutrimente care ajung in organism. De aceea, se poate vedea ca acesta incepe sa slabeasca vizibil si starea sa de sanatate e din ce in ce mai proasta. Poate conduce si la dezvoltarea diabetului, pentru ca ele distrug celulele producatoare de insulina.
- Cauzele pancreatitei cronice
La inceput, abia perceptibile:
- durere in partea superioara a abdomenului;
- diaree;
- scaun cu grasime, de culoare deschisa;
- greata si voma;
- dificultati de respiratie;
- pierdere inexplicabila in greutate;
- sete excesiva si oboseala inexplicabila.
In timp, devin mai grave:
- lichid pancreatic in abdomen;
- ingalbenirea pielii si a ochilor;
- hemoragie interna;
- blocaj intestinal.
Dureri dureaza ore sau chiar zile.
- Cum diagnosticam
Cel mai recomandat e sa mergeti la medic, dar in general sint analize din scaun, pentru a masura nivelul de grasimi, intrucat un scaun gras poate insemna ca organismul tau nu asimileaza nutrientii corect.
Cea mai eficienta sint testele imagistice sau:
- radiografia;
- ecografia abdominala;
- CT;
- RMN.
Recent Comments