Multi dintre noi nici macar nu stiu cate beneficii poarta consumul regulat de sfecla. Se cunostea, de altfel, inca din vremuri stravechi ca aceasta contine niste substanțe nutritive, ca vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu și antioxidanți.
Mai jos am adunat 6 dintre cele mai importante beneficii asupra corpului:
- 1. Buna contra anemiei
pe langa vitaminele, minerale şi substanţe active amintete mai devreme, aceasta mai contine si fier, respectiv acid folic – care produc globulele roşii la nivelul măduvei osoase hematogene.
- 2. Protejează ficatul
Bolile hepatice pot fi partial rezolvat cu ajutorul sfeclei roşii. Mai exact, ficatul gras (steatoza hepatică), ficatul obosit, ficatul leneş sau chiar în stările infecţioase, ea ajuta la un metabolism celular mai bun şi prelungeşte viaţa hepatocitelor (celule hepatice).
- 3. Ţine inima sănătoasă
Un studiu din 2010 al Universității Queen Mary a aratat ca un pahar de 250 ml de suc din sfeclă roșie pe zi reduce cu mult tensiunea arterială. Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât reducerea este mai puternica.
Dacă ar fi consumată pe scară largă, sfecla roșie ar scadea cu 10% decesele cauzate de bolile cardiovasculare, mai explica specialistii.
- 4. Previne cancerul
Betacianina, substanta care-i si ofera culoare roșie este un antioxidant puternic, cu beneficiul ca poate previne aparita cancerului.
Intr-o analiza a Universității Howard s-a argumentat că betacianina a încetinit cu 12,5% progresia tumorilor în cazul cancerului de prostată și a celui mamar.
- 5. Ajuta in lupta contra depresiei
Poate parea incredibil, dar chiar asa, nu aveti idee cat de mult poate ajuta starea de spirit, datorita betainei conţinute, care deja relaxeaza mintea şi ameliorează depresia.
- 6. Crește rezistența la efort
In special sucul de sfecla rosie ajuta la o mai buna rezistenţa fizică a organismului, acestia reusind sa-si desfasoare programul de exerciţii fizice cu 16% mai bine, se arata intr-un studiu realizat în Anglia.
Recent Comments