Fermierii primesc inca o mana de ajutor! De data asta ea vine chiar din partea statului, care a decis sa elaboreze un proiect legislativ (deja adoptat de Parlamentul Romaniei) prin care sa incurajeze aplicarea irigatiilor de catre agricultori. Acesta presupune in realitate ca acestia sa nu mai fie nevoiti sa achite tarifere de livrare a apei pentru irigatii, ci ca aceste costuri sa fie redirectionate direct in contul statului, mai exact al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare. De asemenea, tot prin acest proiect se doreste inlesnirea operatiilor de incheiere a actelor juridice de catre ANIF, in relatie cu anumiti cesionari care vor iriga terenurile agricole. In acest fel, toti banii pe care acestia ii vor depune in acest domeniu vor fi suportate de catre stat.
Aici vorbim despre doua legi mai exact: una prin care se doreste revizuirea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, dar și in cazul OUG nr. 82/2011 referitoare la coordonarea activităţii de îmbunătăţiri funciare. De asemenea, aceleasi masuri vor fi luate si pentru art. 10 din Legea nr. 98/2016 care se refera la achiziţiile publice, prin care se vor reglementa eliminarea tarifelor de livrare in cazul tuturor actelor juridice stabilite de autorități.
Care sunt efectele reale ale viitoarei legi? Pai, daca ea va fi aplicata, atunci vor fi foarte multe de castigat atat pentru stat, cat si pentru fermieri intrucat vor fi inca o data irigatiile mijlocul principal de dezvoltare a culturilor din tara noastra, iar astfel: mai multa protectie in alimente, produselor, iar o buna dezvoltare a culturii fermierului, inseamna mai multi bani pentru el:“Neadoptarea urgentă a acestor măsuri va avea consecințe negative asupra începerii campaniei de irigații 2017, prin întârzierea semnării în perioada imediat următoare a contractelor dintre organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații și/sau federațiile de organizații de utilizatori de apă pentru irigații cu prestatorii de sevicii, pentru asigurarea unui nivel optim al apei pentru irigații în această campanie.”
Alte articole pe aceeasi tema:
http://agricult.ro/2017/02/07/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-ti-infiintezi-o-cultura-de-capsuni/
http://agricult.ro/2017/02/06/dulceata-de-trandafiri/
http://agricult.ro/2017/02/04/idei-de-afaceri-cultura-sofranului/
http://agricult.ro/2017/02/03/idei-de-afaceri-cat-de-profitabila-e-cultura-de-morcovi/
Recent Comments