In sfarsit a fost introdus programul guvernamental România Start-Up Nation! Ne bucuram foarte mult de aceasta intitiativa care credeam ca ar fi putut disparea neaplicata, intrucat ea acorda concursul a 10.000 de firme abea infiintate. Desi acesta este, dupa cum am spus, un program folositor si cu efecte pozitive pe termen lung asupra economiei romanesti, ea ar trebui sa prezinte cateva amendamente in exprimare și anumite prevederi care nu-si explica rostul. Programul ”Romania Start-up Nation” este marca programului de guvernare al PSD. Deocamdata insa se afla in dezbatere pana pe data de 3 martie.
Acesta a venit in contextul unui numar redus de actori economici din Romania, cu 50% mai putin din numărul de firme per mia de locuitori in comparatie cu media europeană, in ciuda faptului ca dorinta oamenilor de a-si ridica o firma este cea mai ridicata in Europa. Nu stim insa sigur persoana care a avut intentia a implementa acest program, insa s-ar putea sa fi fost fostul Ministru al IMM-urilor, Florin Jianu, care, trebuie sa recunoastem are initiative bune in materia preluarii idelor europene în antreprenoriat. Insa mafia din minister s-a impus, cel mai probabil, iar prin urmare acestuia i-a fost greu sa implemnteze programul si au incercat sa-l impiedice din demararea lui.
Doua mari complicatii: Neeligibilitatea cheltuielilor salariale si Neeligibilitatea TVA
- Normal, ar fi fost bine ca acestia sa promoveze angajarea unor persoane cu un CV superior și să umple acel interval de timp pana cand salariatul este productiv, insa programul directioneaza pe cei care au aceasta initiativa intr-un loc negru. Mai ales ca aceste locuri de munca trebuie sa existe intr-un interval de cel putin 3 ani, prin urmare, este mult mai proftabil pentru cel care are de suportat conditia sa ia o rata de 1.500 de lei lunar (suma taxelor pentru două salarii minime pe economie) decât să fie obligat la achitarea a mii de euro. Ca sa nu mai vorbim si despre dificultatea unei afaceri start-up.
- Pe scurt, programul va obliga sa existe o cofinanțare de minim 20%, care, nu ma intelegeti gresit, este foarte buna, intrucat ea urmareste ca antreprenorii sa-si asume mai bine si mai veridic obligatiile (deci raspunderea lor juridica) si un mod de alegere mai corect al acestora pentru cei care vor dori sa se implice in acest program. Pe de alta parte, totusi, aceasta idee nu este dusa pana la capat, pentru ca e mult mai usor sa cumperi de la o sursa care este scutita de TVA, care va avea TVA-ul introdus in pretul final al bunului. Dar stati putin, acuma adunati la acest pret si lista redusa de cheltuieli eligibile, care va aduce cofinanțarea totală undeva la 30-40%. Deci: cine vrea un astfel de program care prezinta un astfel de dezavantaj, iar scopul tau, cu acest program, va fi imediat ruinat.
Alte articole:
http://topbrands.com.ro/preludiu-vinvest-timisoara-capitala-vinului/
http://topwines.ro/vinvest-promoveazamisterul-ce-invaluie-destinatia-turistica-buzias/
http://topwines.ro/istoria-vinului-si-viitorul-enoturismului-in-romania/
Recent Comments