Povestea Centaurului din logo-ul Alira este inspirată dintr-o veche sculptură romană, descoperită în urma săpăturilor arheologice, din apropierea plantaţiilor de viţă de vie de la Aliman. Mai exact, sculptura a fost descoperită într-un vechi templu roman şi poartă denumirea de “Războiul dintre Lapiţi şi Centauri” şi se află expusă în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Numele sculpturii, cu siguranţă, va trezi interesul pasionaţilor de istorie şi mitologie. Pe scurt, în Grecia Antică, centaurii erau creaturi legendare din regiunea Tesalia, cu bust de oameni şi trup de cal, care simbolizau forţa animală şi umană, unită într-o singură fiinţă. Fiind renumiţi pentru forţa şi viclenia lor, erau adesea puşi de Zeus pentru a-i pedepsi pe oameni şi zei.
De asemenea, este cunoscut că rivalii lor erau lapiţii, trib războinic din mitologia antică menţionaţi în scrierile lui Homer şi Pindar. Un conflict care îşi atinge apogeul în momentul în care centaurii sunt invitaţi la nunta lapiţilor. Fiind neobişnuiţi cu vinul (pe atunci nu era ALIRA), centaurii îşi manifestă natura lor sălbatică, dezlăţuindu-se într-un mod ce a adus un prejudiciu de neiertat lapiţilor.
Totodată este cunoscut, că în secolul V-lea î.Hr. simbolismul politic era “mascat” în poveşti mitologice, sărbătorind triumful grecilor din bătăliile istorice din perioada Războaielor Persane (500-448 î.Hr.). În altă ordine de idei, strămoşii noştri, tracii, erau un popor de origine Indo-European care au fost aliaţii Troiei împotriva grecilor în timpul Războiului Troian. Şi este cunoscută legenda conform căreia grecii îi numeau “centauri” pe traci, tocmai datorită spiritul războinic întreţinut de consumul constant şi foarte mare de vin. Fapt ce oferă o posibilă explicaţie pentru care a fost descoperită pe teritoriu românesc, după aproximativ 2.000 de ani, o sculptură care redă lupta dintre lapiţi şi centauri.
Aatăzi, ALIRA, simbolizată de puternicul Centaur, este o cramă boutique din Sud-Estul țării, cu podgorii în zonele Aliman și Rasova, Dobrogea, cu doar 80 ha și cu un vinificator francez de renume, îndrăgostit de România, Marc Dworkin. Activitatea cramei Alira este îndreptată spre crearea unor vinuri deosebite, îmbinând tehnologiile moderne cu procedeele tradiționale, precum culesul manual și selecționarea atentă a strugurilor.
Pe lângă toate acestea, popularitatea vinurilor Alira a trecut granița României și chiar a continentului. Crama este mandră să facă cunoscute vinurile românești în toată lumea, pentru că singurul lucru pe care îl iubim mai mult decât vinul românesc, este vinul bun românesc.
Recent Comments