Cum ne asteptam sa fie ca, o data la o luna sau doua, sa se produca schimbari importante in sistemul platilor in agricultura. Asta pentru ca exista inca foarte multe probleme in agricultura romaneasca care nu au fost inca rezolvate. De aceea, in cazul ajutoarelor banesti nerambursabile s-au produs modificari in schema de plată unică pe suprafaţă, sprijinul cuplat şi alte masuri pentru micii fermieri.
Printr-un OUG publicat de curand de ministrul Agriculturii arata ca au fost incuviintate subventiile pentru domeniul agriculturii pentru campania 2015-2020, dar si schimbarea catorva aspecte referitoare la societăţile agricole şi alte forme de asociere asemeni lor pentru acelasi domeniu.
Astfel, iata punctele de care trebuie sa tina cont fermierilor cand aplica pentru schemele de plăţi directe şi ajutoarele naţionale tranzitorii:
- teren exploatat de fermier trebuie sa fie de cel putin 0,3 ha si cea a parcelei de 0,03 ha
- in caz contrat celei de-a doua conditie, pentru fermierii care o au mai putin de 0,1 ha si sunt nesolicitate la plată – au optiunea de a evita declararea lor, insa cu mentiunea ca parcelele tuturor terenurilor adunate in total trebuie sa nu fie mai mare de 1 ha.
- actele legale prin care puteti arata folosirea in mod licit a suprafatei exploatate (chiar si cele cu interes ecologic şi a animalelor) vor fi schimbate cu cele (actele) care arata ca suprafata agricola (chiar si cele ecologice) sunt la dispoziția lor.
- de acuma parcelele agricole trebuie doar identificate, declarate, delimitate şi localizate în aplicaţia electronică GIS
- Exista si posibilitatea ca domnul Petre Daea sa transfere fonduri între măsurile de sprijin cuplat, iar in acest sens el a publicat pe www.madr.ro mai multe date cu privire la sus-mentionata masura, realizata înainte de posibilitatea fermierilor de a trimite cererile
De altfel s-au mai facut modificari in privinta usurarii procesului de aprobare a fermierilor care doresc sa aplice pentru aceasta masura. In acelasi timp, s-a avut in vedere si modul in care se poate stramuta un teren al fiermierului, care se poate face doar prin: vânzare, arendare, moştenire sau orice alt transfer definitiv care are drept obiect unităţile de producţie în cauză.
Alte articole pe aceeasi tema:
http://agricult.ro/2017/01/16/atentie-iarasi-cresc-preturile-pentru-alimente-si-servicii/
http://www.drinkfood.ro/2017/01/04/2-cea-mai-buna-cura-de-slabire-oshawa/
Recent Comments