Peste 50% din populatia Romaniei suferă de anemie. iar acuma, cazurile la copiii se inmultesc din ce in ce mai mult. Medicii mentioneaza ca problema principala este alimentatia nesănătoasă, hrănirea cu lapte praf şi faptul ca aceasta nu este destul de diversificata.
Cea mai comuna dintre toate tipurile de anemie este feriprivă, adică lipsa fierului. Unul din doi bebeluşi are această problemă, ceea ce ineseamna de 2 ori mai multa in comparatie cu Occidentul, dovedesc studiile.
Dr. Niculina Jianu, medic pediatru: Majoritatea copiilor se nasc prin cezariană şi toţi se nasc cu cel puţin 2 săptămâni înainte şi la fel este ştiut că în ultima parte se transferă din organismul mamei spre copilul foarte multe rezerve de fier şi atunci, în cele 2 săptămâni în care copilul nu mai stă în interiorul în uterul matern, nu mai primeşte aceste rezerve de fier.
Mai mult, prea multi copiii consuma lapte praf. În România, numai 12% dintre mame alăptează.
Dr. Niculina Jianu, medic pediatru: Fierul din laptele matern se absoarbe foarte bine în organismul copilului spre deosebire de fierul care este conţinut în laptele de vacă.
- Alimentatia proasta, alta cauza
La capitolu diversificare, romanii habar nu au ce sa faca, multi le dau cu nemiluita mancare, crezand ca, astfel, scapa de anemie. Nimic mai fals, medicii atentioneaza ca atat cei slabi cat si cei grasi pot intampina aceeasi problema:
Dr. Niculina Jianu, medic pediatru: Fiecare părinte sigur că îşi urmăreşte copiii în comparaţie cu alţi copii: ai prietenelor, de la grădiniţă şi nu au învăţat că, cu 2-3-5 copii în casă, făcuţi de aceiaşi părinţi, copiii nu seamănă între ei şi cu atât mai mult nu poţi să compari copilul tău cu copilul altora.
Cel care sufera de anemie este apatic, manifestata prin lipsa senzatiei de foame si nu se poate concentra şi oboseşte repede. Aici parintii mai fac inca o greseala: le dau vitamine şi suplimente fără să întrebe medicul. Gresit:
Dr. Anamaria Iulian, medic nutriţionist şi psiholog: Este importantă vizita la medicul pediatru, efectuarea unei hemoleucograme pe seama căreia se pune diagnosticul cu certitudine şi apoi corecţia. Fierul adus în exces este greu de eliminat se poate depune în ficat dând ciroză, dând diabet, iar la copiii mari care urmează să devină adult tânăr pot să dea tulburări de dinamică sexuală.
DECI: Nu ii puneti sa consume produse bogate în grăsimi şi lipsite de nutrienţi. Carnea roşie are un conţinut mare de fier.
Recent Comments