Prin știință și tehnologie:
Noi degustări și prezentări în Timișoara(AMPHORA) și București, ale vinurilor emblematice(ROMEXPO)
După ce s-a șters de pe lume pătura iernii, iacă, am început să avem semne de la Buziaș – și mai cu seamă de la Crama Dealu Dorului. Duce steagul înainte inegalabilul Burgund Mare, REVELAȚIA ultimelor sezoane, în ceea ce privește vinurile roșii.
Și, aici, meritul este fără îndoială al tehnologiei, căci numai miracolul tehnologiei/al științei (SAVOIR FAIRE, cum spune francezul, oenolog prin excelență!), face posibil ca, dintr-un soi (aparent) fără prea mare potențial, să se iște/ivească un produs remarcabil de bun, parcă fără legătură cu alți semeni ai săi/burgunzi, de pe la alte crame (care nu posedă, în aceeași măsură, un crâmpei de know-how).
Un burgund ce – spre fericirea noastră, a degustătorilor – se însoțește cu o bunătate (poate chiar bunăciuneJ!) de Muscat. Ottonel, firește – și tot de la Dealu Dorului, fireșteJ. Și cu un Riesling (Italian), ehei, care și merită o plecăciune în fața lui. Și cu mai multe altele. (N-am uitat, fiți pe pace, un Merlot de legendă, cu care, de fiecare dată când ne întîlnim, nu prididim să ne uimim, privind evoluțiile sale pozitive).
În februarie(lună grea de zăpada care s-a scoborât dintru ceriurile înalte), ca un bun și prim semn de ghiocel (un fel de declarație neoficială de primăvară), a avut loc la binecunoscuta Enotecă AMPHORA/dinTimișoara (devenită, între timp un fel de reper pentru colcviile enologice ale Vestului României) , a cincea intalnire a Comunitatii Winelover (dar acuma, pe bune, să fim serioși, cine nu iubește vinul?) din România.
S-au degustat soiuri tradiționale românesti : Crâmposie, Zghihară, Grasă, Plăvaie,Novac ,Fetească Neagră, Negru de Drăgășani. În total, 12 soiuri….. și, în plus, frișca de pe tort, dacă putem zice chiar așa, Burgund Mare de la Dealu Dorului.
Invitații din Ungaria, Italia, Slovacia au putut să compare acest soi cu variantele din Ungaria-Kekfrankos și Austria-Blaufrankish.
Noi, însă, nu catadicsim să îl comparăm.
Îi compătimim pe invitați, care au fost puși la grea încercare. Și pe bună dreptate. Căci al nostru iaște mai bun. Nu spunem asta doar din falsă mândrie patriotică.
Numai că BURGUNDUL MARE a ajuns astfel să sune încât bagi mâna în foc că-i soi prefiloxeric, de pe când este și pământul sfânt românesc.
Odată ajunși aici, ne oprim brusc – și ne dăm seama că nu am spus nici măcar un cuvințel despre rose- și chiar avem mute remușcări de mâini. Așa că, iacă, spunem; diagrama rose-ului de la DEALU DORULUI s-ar putea prezenta astfel:
ROSÉ, sec, tărie alcoolică14 %, 2013
Despre structura si complexitatea acestui vin din struguri de Cabernet Sauvignon, s-ar putea afirma, fără mare primejdie de a greși, că se datorează exclusiv influenței terroir-ului, făcându-l unic în felul său.
S-ar putea spune și că se remarcă prin culoarea atractivă roz – somon, aromele explozive de cireșe și de fructe de pădure definesc acest vin.
Temperatura: pentru păstrare: 13oC, pentru servire 10-12oC.
Se poate servi ca aperitiv, inainte de masă, are capacitatea/ și calitatea de a degaja o bucurie de-a dreptul contagioasă, făcând cinstiții meseni să dănțuiască (mai ceva ca proorocul biblic Iisaia) în jurul mesei. Vector dătător de voie bună, fără nicio îndoială.
Zonele viticole Buziaș și Silagiu, promovate la Târgul de Turism al României, în avanpremiera salonului VINVEST. Tot Banatu-i fruncea și Dealu Dorului 🙂
“Brun-El”*Cramele Buzias*Romexpo*Silagiu*Targul de Turism al Romaniei*Targul de Turism al Romaniei*TTRVin Buziasvinvest
Oraşul staţiune Buziaș, Asociaţia Viti-Pomicola Brun-El Silagiu Buziaş şi VINVEST promovează campania “Misterul ce învăluie destinația turistică Buziaș sub forma gustului al mirosului şi al privirii.
Orașul Stațiune Buziaș şi Asociația Viti-Pomicolă „Brun-El” Silagiu Buziaș -pe noi, cel puțin, ne duce cu gândul la B(r)unelul din Montalcino (frate al celebrului Rosso!), ne-au invitat la Târgul de Turism al României 2017 – Romexpo, în data de 16.02.2017, la standul lor (comun) din pavilionul C3, stand 25 (în cadrul OPTBR), pentru a afla noutăţile şi strategia pentru anul
2017, strategia de dezvoltare şi promovare a Turismului Vitivinicol în perioada 2017 – 2018. Este vorba despre un proiect susţinut de VINVEST și Asociația de Cultură și Promovare a Vinului, precum şi multe alte surprize.
La stand au fost prezenți patru producători: ARAMIC, DOMENIILE SARA, TEODOSIUS și CRAMA DEALU DORULUI. Din punctul nostru de vedere, iarăși putem afirma, cu mâna pe inimă, că vedeta a fost CRAMA DEALU DORULUI, în primul rând pentru o cunoșteam cel mai bine. În al doilea rând, pentru că își promovează , cu consecvență, vinul. Și nu în ultimul rând pentru că are vinuri bune: căci le-am gustat, iar acum mărturisim.
Acesta este, totodată, primul pre-eveniment (putem să-l numim astfel, organizat în colaborare cu VINVEST – Salonul Internaţional de Vinuri, care va avea loc la Timişoara în perioada 31 martie – 2 aprilie 2017.
La stand a fost o bună ocazie de degustare a vinurilor româneşti, oferite de cei patru membri ai Asociaţiei, prilej cu care VINVEST și Asociația de Cultură și Promovare a Vinului au propus o călătorie de descoperire a misterelor ce învăluie destinația turistică Buziaș sub forma gustului, al mirosului şi al privirii ochilor(desigur, este o figură de stil).
Recent Comments