Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

Dealul Dorului, crama
Da, cu dor te lasă – și cu JIND. Cu DOR de EL – și cu JIND asameni. După o sticlă ar mai merge o sticlă. Iar după un pahar, ar merge un alt pahar. Un al doilea – sau un alt treilea. Te lasă și cu ALEAN. Privind, gânditor, ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva

CRAMA DE PIATRA - ALDAVIN SI BOIAN

crama de piatra
bere, un pericol, organizația mondială a sănătății (oms)
BEREA. Un lichid auriu, un adevărat balsam în zilele de arșiță. Binecuvântare adevărată pentru cei care îndură canicula. Dar și pentru cei care stau la soare. Se prăjesc la piscine sau la malul mării. Curge, uneori, în valuri – și este, de obicei, fără număr – sau măcar așa ne ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
comori turistice, toscana, bucurești
Toamna la Crama Știrbey este un adevărat spectacol de culoare și liniște, unde peisajele de vis amintesc de Toscana și se îmbină cu tradiția viticolă românească. La doar câteva ore de București, în inima regiunii Drăgășani, Crama Știrbey vă așteaptă să descoperiți farmecul naturii în tonuri de arămiu, sub cerul ...
Read More

Mirachi de Mirachi

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

CRAMA HISTRIA: CETATEA DE VIN

Azi vă prezentăm doar două vinuri, unul alb, iar altul roșu, din portofoliul lui Paul Fulea

Cum ar fi să fie o cetate lichidă? Cu bulgări de vin. Și ziduri fluide. Dar vinul nu naște hotare/pereți despărțitori, ci vindecă. Adică, după legea lui SOLVA ET COAGULE (cei ce sunt masoni – și mă urmăresc – știu ei de ce!), dizolvă fruntariile și înfrățește oamenii.

Dar la Histria ce cetate era? Dacă ne gândim (bine) și la amfore, tot o cetate grecească. Și de vin. Paul Fulea a fost născut (și a primit o misie în acest sens) să reînvie antica cetate elină a Histriei, aflată lângă Tomis și Callatis. Dar pe pâmânt românesc, cu cuvinte machidonești. Machi și mirachi.

Din portofoliul firmei guvernate de Paul Fulea, am ales – pentru acest număr – două vinuri, dintre soiurile internaționale – cu rezonanță specială și în România.

Unul dintre ele este un Riesling, pe care l-am și degustat la stand, la unul dintre târgurile de profil, anul trecut. Al doilea este un Merlot, pe care îl putem vedea cum poate să sune sub adierea mesmerizantă a mării – și nu oricare, ci Marea Neagră.

RIESLING DE MIRACHI. SAU MIRACHI DE RIESLING?
Ceea ce scriem mai departe poate fi considerat, la urma urmei, și un  studiu de caz. Anul 2016 a provocat viticultorii din Dobrogea să se adapteze unor conditii dificile. Anul  2017 abia începe. Cu premize diferite. Dar cu un debut ce comportă câteva asemănări.
Cât privește anul anterior, 2016, el a inceput cu precipitații bogate. Care au durat toată luna mai, urmate – apoi – de o perioadă secetoasă, ce a mers până la începutul lunii octombrie.

Lunile iulie si august au fost caracterizate prin temperaturi ridicate – peste 30 de grade înregistrându-se în majoritatea zilelor , fapt ce a permis acumularea rapidă de zahăr.
Singurul lucru ce a împiedicat deshidratarea prematură și excesivă a boabelor de struguri a fost pozitia plantației Cramei Histria.

Aflându-se atât de aproape de mare și de lacurile ce odinioară formau golful portului Cetății Histria, vița-de-vie a beneficiat de umiditatea adusă de briza în fiecare dimineață.
Din punct de vedere al precipitațiilor, 2017 de până acum îi seamănă lui 2016.
Vom vedea dacă 2017 și 2015 vor fi ani gemeni sau, dimpotrivă, foarte diferiți. Și până unde merge copierea/sau replicarea anului, ca regim de precipitații.

Aceste condiții deosebite, de care vorbeam – pentru 2016 – au condus, însă, la obținerea de vinuri expresive, cu arome puternice și o aciditate echilibrată.
De vină este tot aceeași biecuvântată și sibilinică mare, a cărei boare de ecosistem poate să schimbe, miraculos, lucrurile – dintrodată –

SORTIMENTUL DE VIN RIESLING DE MIRACHI
Primul sortiment de vin lansat din producția anului 2016 este Mirachi Riesling. El ar admite drept FIȘĂ DE PRODUS următoarea caracterizare: este  obținut din struguri oferiți de o plantație de viță-de-vie ajunsă la deplina maturitate (plantație înființată în 2006), Riesling-ul se remarcă atât prin culoarea sa standard, alb-verzui – cât și, deopotrivă, prin aromele sale florale cu subtile note de citrice.

Gustul este suav, cu aciditate distinctă, ce îl ajuta să își păstreze caracterul soiului.
Recomandam asocierea vinului Mirachi Riesling cu mâncăruri preparate din carne de pui, pește sau fructe de mare.
Servit la 10-12 grade Celsius, el este companionul perfect pentru brânzeturi, preparate din paste sau legume la cuptor.

CUM SUNĂ UN VIN DINTR-O CETATE ANTICĂ

MERLOT 2015
Începând de astăzi, avem plăcerea de a va oferi un nou sortiment în Gama Mirachi – Merlot 2015.
Vinul ne amintește, prin capacitatea sa de legendă, de vinurile Eladei, traficate aici, prin Pontus Euxinus, de vechii negustori greci.
Cultivat pe Colinele însorite ale Dobrogei și mângâiat de briza mării ce scaldă malurile cetății Histria, acest Merlot, ai cărui struguri au fost culeși și sortați manual în plantație, se remarcă printr-un miros complex de coacăze, mure și cirese negre, îmbogățit cu valențe lemnoase, distincte, de cedru și stejar.

De la prima încercare, te învăluie gustul puternic de vin tânăr, cu taninuri relativ noi.
Vinul are ceva din stofa unui armăsar tânăr, nechezând pe plaiuri dobrogene.
Este un vin care poate fi consumat acum, dar care are un potential de învechire de 4-5 ani la sticlă, pentru a-și îmbogăți și rafina buchetul.

Acest vin deosebit îl recomandăm a fi sevit la temperaturi de 16°-18°C, alături de preparate pe baza de carne roșie. Recomandarea noastră specială este un miel copt în cocă în rețetă dobrogeană, alături de o brânză învechită de oaie.
Comenzile sunt disponibile începând din acest moment, iar transportul oferit gratuit pentru variantele de trei sticle se aplică inclusiv acestui sortiment deosebit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation