PSD-ALDE vine cu o noua supriza pentru romani! Desi aceasta nu facea parte din promisiunile din campanie, totusi noua majoritate din conducere a inalturat plafonul de cinci salarii brute la CAS. Ceea ce va aduce o gramada de dezavantaje persoanelor care au un salariu mare. De fapt, proaspata putere a luat prin surprindere salariile celor din managementul cu functii inalte din companii şi bănci prin eliminarea plafonului de cinci salarii medii de la contribuţia de asigurări sociale (CAS).
Tot aici, intalnim si o eliminare a unei masuri Codul fiscal care intrase in vigoare cu putin timp in urma, in cazul plafonarii de contribuţii la bugetul de asigurări de sănătate de cinci ori salariul mediu brut.
Prin urmare, persoanele care au un venit net lunar de 10.000 de euro vor ajunge undeva in jurul a 9.500 de euro. De asemenea, impactul ei ii loveste si pe cei cu venituri mai mari de 14.230 de lei brut, respectiv multiplu de cinci salarii brute pe economie (adica 10 milioane net). Explicatia este urmatoarea:
„Această măsură a fost introdusă la cererea mediului de afaceri pentru a atenua din impactul costului cu forţa de muncă. Impunerea muncii în România este peste media din Uniunea Europeană. Eliminarea plafonului va impulsiona plata salariilor mari prin alte forme, le va duce în zona gri. Ne întoarcem 3-4 ani înapoi în negocierile cu statul. Este o măsură adoptată fără consultare, fără dialog, o surpriză foarte neplăcută. Unde era urgenţa? Modificările Codului fiscal trebuie discutate cu şase luni înainte, aşa prevede legea“, a spus Daniel Anghel, persoana care raspunde de fiscalitatea de la Consiliului Investitorilor Străini.
De asemenea, orice ar face angajatorul, costurile lui per total vor fi mai mari oricum ar fi, deoarece aceasta masura de plafonare intra si in cazul fondului de salarii, folosindu-te de o simpla ecuatie de înmulţire a angajaţilor cu cinci salarii medii brute. Din moment ce ecuatia ne da un numar cu un nivel mai inalt decat acesta, nu exista posiblitatea de eliminare a platii CAS-ului care e de 15,8% la angajator. Problema principala care se pune este numarul de salarii brute de cinci ori mai mari decât cel mediu care se afla in firma, iar daca acesta se dovedeste a fi intr-un numar mare, atunci costurile angajatorului vor fi mai mari indiferent de netul angajatului, care va fi mai mic.
CU cat creste mai mult salariul brut (net), cu atat salariatul va pierde mai mult (se aplica doar celor cu salarii mai mari de 20.000 lei) si care, aceste venituri, pot ajunge pana la 99.00o lei, iar astfel cei din urma vor pierde si 10.000 de lei din salariul lor. Tinta masurii sunt cei cu salarii foarte mari, nu cei mai medii, mici de la CAS.
Alte articole:
http://www.drinkfood.ro/2017/01/11/locul-din-europa-de-unde-poti-cumpara-grau-ieftin/
http://agricult.ro/2017/01/09/fermieri-vreti-sa-fiti-scutiti-de-tva/
http://agricult.ro/2017/01/08/ce-avere-are-noul-ministrul-agriculturii/
Recent Comments