Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest

Corteva Agriscience, Dadelos Agrosolutions, Comercializarea Globala, Biostimulatorilor
Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui. Acest ...
Citește mai mult
Noutati-CARTI Festivalul Vin La Munte din Brasov - Cele mai bune vinuri din Romania.
Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Admitere 2021 - 2022 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
la sud de europa, malta, insula de miere
Malta: INSULA DE MIERE Malta. O INSULĂ DE MIERE. Ia, hai, faceți un efort și imaginați-vă: CUM ar arăta o INSULĂ DE MIERE? Nu. Nu (ca) un BORCAN. Nu o chesea. Ci un ARHIPELAG. Malta. Cinci insule. Sau, măcar, o insulă. Meliferăm Că de aia se și cheamă MELITHA. O ...
Read More

MALTA, CAPITALĂ EUROPEANĂ

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Ce  poate fi mai maltez decât La Valletta? Capitala, adică? La Valletta, de acord, poate fi considerată una dintre cele mai mici capitale ale Europei, da, dar a fost numită, pe drept cuvânt, Capitală Culturală a Europei,începând cu anul 2018.
Aș spune, mai degrabă, e o Capitală ISTORICĂ. Totuși, există, însă, o întrebare petinentă: cum poate acest oraș mic sperând să concureze cu greii culturali ai bătrânului Continent?

Simplu: poate. În primul rând, așa cum spuneam mai devreme, printr-o istorie tumultuoasă.

În portul capitalei, se pot observa, aproape tot timpul, într-un cârd gureș, corăbii drapate îno culori vii, dintre care se reliefează portocaliul.

Și ele sunt tot parte din istorie și cultură.

Șapte mii de de ani de cultură malteză pot fi aniversați aicea.Anii, mulți la număr, se străduiesc să strălucească în proiecții, jocuri de lumini și umbre, ale tehnicilor aplicate pe fațada uneia dintre cele mai spectaculoase catedrale baroce din Europa.

 

* O LANSARE CARE NU POATE TRECE NEBĂGATĂ ÎN SEAMĂ
Este lansarea modelului de capitală europeană care se poate numi, emblematic, Valletta 2018, care marchează (doar)un mic capitol al capitalei patrimoniului mondial al UNESCO, în calitate de Capitală Culturală Europeană (împreună cu o altă localitate, Leeuwarden în Țările de Jos).

Cu peste 140 de proiecte și 400 de evenimente planificate, de asemenea, au existat o mulțime de critici locale: “Unde este cultura înaltă?”; “Foarte flasc, dar nu suficient de real Malta”; “De ce nu este mai mult?

O ASISTENȚĂ IMPRESIONANTĂ
Dar, când mă uit în jurul meu, chiar și cei mai lipsiți de temperament fotografi de presă își activează/ambalează aparatele de fotografiat.

Putem zice că evenimentul este prezentat cultural în manieră DRINK-FOOD: gândiți-vă numai la o Malta (La Valletta) ambalată în sardine – aproximativ 100.000 de persoane au fost de fațăla festivitatea de deschidere, iar populația din Malta este de numai 450.000. Adicătelea, cel puțin unu din patru maltezi au dorit să participe la declararea Vallettei capitală europeană.

Asistența se întinde cât vezi cu ochii. În timp ce catedrala Sf. Ioan este întoarsă cu fața spre exterior, fațada ei simplă decorată, momentan, cu o proiecție a interiorului său baroc auriu spumos (și recent restaurat).

Este o sărbătoare specială.

Și Malta îmbrăcată în haine de gală.

O POVESTE DE SUCCES, REGIZATĂ DE LA ÎNCEPUT 🙂
Valletta, 2018-2019. Adică o poveste de succes, înainte de a începe chiar.

Ministrul Culturii, Owen Bonnici, a fost de față la toate festivitățile.

O figură a statuii “Lady Sleeping”, de la Muzeul Național de Arheologie din Valletta, s-a aprins, literalmente, pe ecranul calcarului. “Creată în perioada neolitică, statuia/ și imaginea onorează una dintre primele culturi, pentru a lăsa un semn – aici – cu templele sale neolitice unice, mai vechi decât cercul de piatră de la Stonehenge.

Statuia declanșează un caleidoscop al ușilor palazzo medievale – și un chitarist de rock e și el prezent, ca un alt indiciu al scenei muzicale a țării.

Ca un simbol ce se află, peștele emblematic strălucește și se învârte: înainte și înapoi, înainte ca întreaga clădire să se transforme într-un model glorios de culori primare – dungi strălucitoare ale navelor de pescuit tradiționale ale națiunii insulare.

În cele din urmă, o cruce maltată uriașă a Cavalerilor Sf. Ioan se estompează și asistența dă, iarăși,semne că există.

Sigla “Valletta 2018” se așează pe ușa mănăstirii catedralei, iar confetti flutură de pe cer, sunt cele reale, cît și cele de pe ecran. Bine ați venit, și în 2019, în  Valletta, capitală europeană…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation