Din laraha: CURACAO, BĂUTURĂ CU AROMĂ DE INSULE 🙂
Cu un BONUS: O LEGENDĂ A COLONIȘTILOR SPANIOLI
Un lichid albastru/sau albăstrui, cel mai ades, care se poate confunda ușor – doar pentru nenițiați ! – cu spirtul, dar nu e, nu e deloc spirt, consistența lui fiind diferită, el fiind, la origine, un lichid cu o consistență aproape (ușor) uleioasă. Pare din alt film. Un lichior de la tropice, dar ce-ați vrea? Este asociat cu plantațiile exotice, cu lumea ciudată a Americii Centrale – sau ar aduce aminte de Brazilia. Este, doar, provine din insule. Dar, trebuie să știți asta, are – și el – legenda lui. Povestea lui vine chiar din timpurile îndepărtate ale colonizării spaniole. Dar este bine să îl gustați. Ca să aveți experiența. Nu este bine. Este musai. Nouă ne place teribil. E de încercat pe proprie piele. S-ar putea ca gusturile să vi se suprapună, imediat, peste gustul lui, care – adesea – merge tare bine cu romul de pe acolo, din Antile. Se învoiește cu strășnicie și la un coteil cu rom, doar că ați putea adăuga niscai lime/lămâie verde. Și câția stropi, bine simțiți, de Angoustura.
NICOLETA GĂLĂȚANU, CRISTIAN GĂLĂȚAMU
Curaçao este un lichior aromat cu coji uscate de Citrus curassaviensis (o pecie de citrice, care cresc pe insula Curacao). O plantă asemănătoare cu portocala, laraha a fost dezvoltată din portocala dulce de Valencia, adusă de coloniștii spanioli. Solul sărac în nutrienti și climatul arid din Curaçao s-au dovedit nepotrivite pentru cultivarea portocalelor Valencia, fructele fiind mici și amărui. Coaja aromată specifică portocalelor Valencia s-a menținut însă, și, în cele din urmă, pomii au fost dezvoltați în actuala specie laraha, ale cărei fructe sunt amare.
FAMILIA SENIOR A CREAT O BĂUTURĂ DIN COJI
Băutura a fost dezvoltată și distribuită inițial de familia Senior (o familie evreiască, dar cu niște descendente spaniole și portugheze) în secolul 19. Pentru a crea lichiorul, cojile de laraha sunt uscate, obținându-se astfel aroma lor deosebită. După înmuierea într-un amestec de alcool și apă – pentru câteva zile, cojile sunt îndepărtate și sunt adăugate și alte ingrediente.
UN LICHIOR AMĂRUI, CU GUST PREGANT DE PORTOCALE
Lichiorul are o aromă de portocale cu un gust ușor amărui. Este colorat în mod natural, dar deseori se folosesc și coloranți artificiali, cea mai întâlnită culoare fiind cea albastră, care-i conferă o înfățișare exotică.
Mai există și alte lichioruri sub marca Curaçao cu diverse arome, precum de cafea, ciocolată sau rom.
Recent Comments