Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

ediția ro wine, ro wine
E TOAMNĂ, deci: Atmosfera promite să fie fantastică! Vineri 11 octombrie, începe la București, ediția de toamnă, a minunatului RO WINE, cel mai important festival de vinuri din București, a cărui primă ediție anuală are loc, de obicei, în primăvară, în luna mai, tot la Fratelli. Ca și în anul anterior, ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
malta, darul de fiecare zi
Ca suprafață, vorbim despre cea mai mică țară din Comunitatea Eiropeană, dar asta nu o împiedică să fie dorită (cu ardoare ) de către turiști. Mai cu seamă de către cei britanici. De cum se desprimăvărează, chiar din luna mai (care este o lună minunată spre a vizita Malta), se ivesc, ...
Read More

LA VALLETA, CAPITALA UNEI MARI IUBIRI

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

MALTA

Deși e o capitală mică pentru o țară mică, ea e foarte inimoasă Malta. Și La Valletta. O capitală mică. O țară mică. Dar plină de inimă. Oricum ai întoarce-o. Și fiindcă Malta poate fi o mare iubire pentru noi, atunci negreșit Valletta este capitala unei mari iubiri.

La Valletta, populație 9.129 ( asta, atunci, în anul 1994!), este capitala Malta . O capitală care este/poartă numele unui om. Și nu oricare, ci Mare Maestru. Ce omagiu poate fi mai profund pentru un cavaler?

DATÂND DIN SECOLUL AL ȘAISPREZECELEA

La Valletta este o așezare din secolul al șaisprezecelea, cel puțin așa ne spun manualele de istorie. Cu multe clădiri din timpul  Cavalerilor de Malta/Maltezi.

Și când le rostim numele, lor, cavalerilor, ne gândim la conducătorii de odinioară/cei de lungă durată a orașului.

Orașul este numit – asta e bine de știut –  după fondatorul său, marele maestru Jean de la Valletta. Este cunoscut, în malteză, în limbajul colocvial ca il-Belt, însemnând “orașul”. Cetatea a fost avariată în timpul raidurilor aeriene din cel de-al doilea război mondial.

La Valletta este construită pe o peninsulă, în care se află două porturi naturale, Marsamxette și Portul Mare. Orașul a fost fondat în 1566 prin construirea unei biserici. Așa cum ar trebui, de fapt, să fie întemeiat un oraș, o așezare. Creștină.

Adică s-a început cu capul. Sau cu inima.

CEA MAI IMPORTANTĂ ESTE CATEDRALA SFÂNTUL IOAN

În La Valetta se află mai multe biserici, cea dintâi remarcabilă fiind Catedrala Sfântul Ioan, în trecut Biserica Cavalerilor. Alte atracții turistice sunt Palatul Marilor Maeștri (acum Parlamentul Maltez) și un Muzeu Național de Arte Frumoase.

Orașul La Valletta a fost înscris în anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Numele Republicii Malta și al capitalei sale, Valletta, este strâns legat de cel al cavalerilor Ioaniți, cunoscuți și ca Ordinul Ospitalierilor. Instituit în 1099, acest ordin militar cavaleresc a primit numele Sfântului Ioan după biserica din Ierusalim. De fapt Sfântul Ioan era patronul acestor cavaleri ale căror acțiuni au stat inițial sub semnul cruciadelor. Era vorba de un grup de călugări, plecați de bună voie în Țara Sfântă, pentru a-i ajuta pe bolnavi și pe credincioșii pelerini aflați în suferință.

CAVALERII MALTEZI ERAU DE PE ATUNCI OSPITALIERI

Călugării, deveniți „Ospitalierii Sfântului Ioan” au fost confirmați de papa în 1113, și au devenit apoi protectorii celor care porneau la drum lung. Pe la mijlocul secolului al doisprezecelea, ordinul a început să fie condus de un mare maestru. Venind din cele mai nobile familii creștine, călugării au fost obligați să părăsească Ierusalimul după recucerirea acestuia de către Saladin, în 1187, și s-au instalat rând pe rând în Margat, Acra, Cipru și în cele din urmă în Rhodos, unde au rămas vreme îndelungată; numindu-se chiar „Cavaleri de Rhodos”.

În 1522 au fost însă obligați să plece, insula fiind cucerită de Soliman Magnificul. În 1530 Carol Quintul le-a oferit Malta, în schimbul unui tribut anual, constând într-un șoim de vânătoare. Până în 1798 când au fost alungați de aici, acești călugări militari deveniți „Cavaleri de Malta” și temuți în lumea creștină și-au pus puternic amprenta asupra locurilor.

Jeam Parisot de La Vallette a fost unul dintre vajnicii apărători ai Arhipelagurilor Malteze. El a scris istorie pe aceste meleaguri. Malta are de ce să fie mândră de el. Toate acestea le veți descoperi numai acasă la cavalerii maltezi. Așa cum veți descoperi și de ce Maica Domnului este apărătoarea acestor plaiuri.

Documentar de: CRISTIAN GĂLĂȚANU

 

Comments are closed.

Post Navigation