PENTRU MINE, NEDEEA REPREZINTĂ MARIAJUL A TREI SOIURI
Un interviu cu SERGIO FALESCHINI, de la (mai trebuie, oare, să menționez? :)) VINARTE, este întotdeauna o provocare deosebită. Ar trebui să menționez că SERGIO FALESCHINI este, încă de acum aproape opt-nouă ani(alături de Claudiu Necșulescu/JIDVEI, Florin Stănică/USAMVB, Dan Balaban/DA VINO, Vasile Joantă/MARTENS – chiar mai vechi etc) printre primii parteneri ai revistei VITICULTORI DE TOP/VINURI DE TOP. Am început proiectul alături de SERGIO FALESCHI, iar acest lucru trebuie menționat), așa cum lui i s-au adăugat AVINCIS, COMAGRIMPEX și mulți alții. VINARTE mai are o calitate: este începătorul (sau printre începătorii arhetipali) ai vinului românesc de calitate. Replicile sale sunt esențiale pentru PIAȚA DE VIN. Dar să ne gândim și că fiecare om are o poveste. Povestea omului SERGIO FALESCHINI este cum nu se poate mai interesantă.
- Cum arată PIAȚA CHINEZĂ pentru dumneavoastră?
Pe mine personal China ma surprinde, datorita interesului pe care aceasta tara il acorda,in ultimii ani, viticulturii. In numai 10 ani, suprafata de vie plantata in aceasta tara a atins 830.000 hectare, ajungand sa detina al doilea loc mondial după Spania (1.021.000 ha) si înaintea Frantei (786.000 ha).
Din previziunile specialistilor,China nu se va opri aici, ci va continua sa planteze suprafete mari, pentru a creste productia, devenind,de departe, numarul unu mondial – si, de aici, va avea puterea de a controla schimburile internationale,influentand puternic formarea preturilor.
Eu, personal, nu vad un pericol pe termen scurt sau mediu,ca aceasta tara sa ajunga un lider mondial al vinului. Chiar daca volumul productiei va inregistra o crestere insemnata in anii ce vin, aceasta nu va putea acoperi consumul intern al Chinei, inca foarte scazut, dar in evolutie ascendenta, aceasta va apela ,in continuare la importuri. In plus,cresterea consumului si implicit a importurilor in celelalte tari ca SUA,Canada,India,Brazilia,Germania etc., ne formeaza convingerea ca va fi loc pentru toate tarile din Europa, inclusiv pentru Romania sa-si vanda vinurile.
MISIUNEA DE CONSUL MĂ ONOREAZĂ
- Ce înseamnă să fii diplomat, este, într-un fel, a doua profesie a dumneavoastră?
Faceti referire la misiunea mea de Consul a Principatului de Monaco in Romania.
Aceasta este,in functie de ocuparea timpului,a doua profesie. Misiunea de Consul ma onoreaza dar nu-mi ocupa foarte mult timp.Faptul ca dau asistenta juridica, economica, culturala etc cetatenilor sau rezidentilor din Monaco, imi face mare placere si onoare, de cate ori am ocazia să-i ajut.Totodata misiunea mea este sa particip la evenimentele ce se organizeaza de alte Misiuni Diplomatice sau Organizatii internationale la Bucuresti, reprezentand ambasadorul meu, E.S. Dl. Robert Fillot care are resedinta la Roma.
Daca ne referim la profesia mea de baza aceea de podgorean,aici misiunea mea este mult mai grea si-mi ocupa peste 80% din timp. Sa conduci activitatea a peste 100 salariati permanenti,in trei domenii, totalizand 400 hectare, la distanta de 600 km unul de altul,arcul meu de timp se intinde si sambata si duminica.
Suntem o intreprindere mijlocie,insa cu probleme mari legate in primul rand de specificul acestei meserii care are trei laturi, agricultura adica munca in vie, vinificatia respectiv activitatea in crama si, cel mai dificil, organizarea retelei de vanzare in tara si in strainatate.
Slava Domnului ca am colaboratori buni si foarte buni si aceasta reprezinta lucrul esential in acest domeniu. Daca ar fi s-o iau de la inceput,nu m-as aventura decat daca as avea inainte adevaratii profesionisti, inzestrati cu, calitatile profesionale si personale de care ai nevoie, asa-zisa“ competenta a mainii de lucru“. O masina,o pompa,un tractor etc,le poti cumpara pe piata imediat, dar formarea unui profesionist necesita multi ani de pregatire.
Nu fac un secret sa va spun ca,realizarile si pozitia care o ocupa Societatea Vinarte in prezent, se datoreaza in mare masura acestor oameni minunati, chiar daca munca lor nu se prea vede in activele contabile.
- NEDEEA este o stare de spirit?
Nedeea, acest vin minunat, s-a nascut in 2011, din trei soiuri romanesti,Feteasca neagra,Negru de Dragasani si Novac si a iesit pe piata in 2013. După prima degustare facuta in public,vinul a trecut critica,si s-a plasat numai in restaurante. Nu este usor sa plasezi un vin nou intr-un restaurant. Totusi la sfarsitul anului 2014 nu mai aveam decat cateva sticle,pastrate pentru o viitoare verticala.Eu am fost la inceput mai putin optimist cu acest vin,credeam ca cele trei soiuri se vor lupta intre ele si nu va iesi nimic. A fost meritul directorului de la Starmina ing. Urucu Justin ca si-a luat inima in dinti si a realizat acest minunat cupaj.
Pentru mine, Nedeea reprezinta mariajul a trei soiuri cu identitate diferita, luand de la fiecare ce are mai bun, personalitatea de la Feteasca, eleganta Negrului de Dragasani, si tesutul si structura complexa a Novacului.CU PRINCE MATEI AM FĂCUT DIN VINARTE UN PRODUCĂTOR DE ELITĂ
- Vinul dumneavoastră de suflet rămâne PRINCE MATEI?
Fara indoiala vinul meu de suflet a fost Prince Matei, cu el am inceput in 1998,cu el am performat,cu el am facut din Vinarte un producator de elita,cu acest vin am iesit prima oara la export,atunci cand imaginea Romaniei nu prea era buna. Acest vin a fost locomotiva care a dus cu el si alte vinuri din patrimoniul nostru.
Intre timp au aparut si alte stele. Prince Mircea,Soare,Sirena Dunarii etc. care s-au afirmat pe parcurs, facand ca brandul Vinarte sa se consolideze.
Astazi este mai greu sa va raspund la aceasta intrebare,prefer sa ma abtin,pentru ca toti sunt copiii mei,este adevarat,nascuti pe rand, dar din aceeasi mamă “Vinarte“.
- V-ați gândit și la CRAII DE CURTE VECHE (ai lui Mateiu Caragiale, firește 🙂 ), atunci când ați pus nume PRINȚILOR?
M-am gandit mai putin la Craii de curte veche, unul din romanele mele preferate,citit si recitit cu aceeasi pasiune de-alungul anilor. Vinul Printul Matei,fiind nascut in Dealu Mare, l-am botezat in amintirea lui Matei Basarab ,Voievodul Valahiei,care a domnit intre 1632 si 1654 ,fiind din familia Craiovestilor. In ceea ce priveste vinul Printul Mircea,fiind produs in zona Olteniei, l-am botezat in amintirea lui Mircea cel Batran, domn al Tarii romanesti(1355-1418) Ambii sunt conducatori de osti,carturari si patrioti cu care poporul roman se mandreste.LECTURA M-A PASIONAT ÎNCĂ DE CÂND ERAM MIC COPIL
- În ce măsură lectura cărților este o pasiune?
Citesc relativ mult, lectura m`a pasionat de cand eram copil. Seara adorm in permanenta cu o carte in mana.Ma pasioneaza in special literatura romana ,franceza si italiana,poate si pentru ca stapanesc aceste limbi. Din literatura romana sunt pasionat de scriitorii din perioada interbelica, Camil Petrescu, Sadoveanu, Cezar Petrescu Calinescu,Rebreanu,dar si de unii scriitori dupa anii 50, Marin Preda,Eugen Barbu. De fapt in aceasta perioada,trei romane publicate in anii 50 au dezghetat rigiditatea impusa literaturii romane de regimul comunist, Marin Preda cu “Morometii“, Eugen Barbu cu “Groapa“ si Petru Dumitriu cu romanul fluviu “Cronica de familie“.
- Cum ați defini relația cu Prințul și Prințesa de Monaco?
Principatul de Monaco este un stat suveran, de numai 2 km patrati ,reprezentand o dinastie de peste 700 de ani. Printul ereditar Alteta Sa Albert II,este casatorit cu Altetea Sa Printesa Charlene din 2013, au doi copii gemeni, Printul Jacques si Printesa Gabriella. Atat Printul Albert cat si Printesa Charlene, sunt foarte activi,actionand pentru consolidarea imaginii Principatului in lume si pentru afirmarea suveranitatii acestuia la nivel international, avand lagaturi stranse cu numeroase tari din lume.
Eu am placerea si onoarea sa-i intalnesc mai ales la Monaco cu ocazia sarbatorilor de marca ale Principatului si la Salonul de vin si gastronomie de la Monte Carlo, unde sunt invitat sau particip. Din scurtele discutii, am fost incantat sa constat ca Altetea Sa cunoaste bine Romania si o apreciaza foarte mult urmand ca, in curand, sa viziteze tara noastra.
- Știu că sunteți tată. În ce măsură pasiunea pentru vin este transmisbilă(ereditar)?Avem o fata, Alexandra, de 25 de ani,este medic chirurg ,in primul an de rezidentiat la un spital din Bucuresti, este mandria noastra,mai ales ca m-a urmat,venind de la Paris sa faca aici studiile de Medicina.
Deocamdata o pasioneaza Medicina si mai putin vinul,Nu pot inca sa ma pronunt,deocamdata nu vad o transmisibilitate de la mine la ea, dar trebuie sa mai asteptam. Am cunoscut cazuri, in lume, de medici care, la varsta matura, i-a apucat pasiunea vinului si au abandonat medicina.
- Care este vinul dumneavoastră preferat, dintre cele franțuzești?
E greu sa raspund la o asemenea intrebare,la fel daca m-ati intreba ce branza frantuzeasca prefer. Eu iubesc vinul francez,de fapt acolo mi-am facut ucenicia in arta de a invata si descoperi un vin bun si unde,dealungul anilor, mi-am redus mult din campul ignorantei mele in materie de gusturi.
Imi plac vinurile din Burgundia,nu intamplator vinul Richebourg – Cote de Nuit sau Romanee Conti Grand Cru sunt cele mai apreciate si printre cele 50 mai scumpe in lume.
Nu pot sa nu remarc calitatea vinurilor din Bordeaux,in special cele din Medoc, asa zise “ malul stang“ al fluviului Garonne, greu de spus ce prefer, poate Chateau Margaux. - Cum merge comerțul cu grâu?
Comertul cu cereale a fost meseria mea inainte de a imbratisa vinul. Exista si acum societatea de negot international la Paris, unde am lucrat ca director peste 25 de ani. Pe atunci comertul cu cereale era in floare si–mi dadea multe satisfactii. Acum, este in mainile a cateva societati-gigant care monopolizeaza pietele de desfacere, inlaturand firmele mici si mijlocii. Firma unde am lucrat, Transcomint Paris creata de Presedintele meu, in 1952, exista in continuare,acoperind afaceri mici cu cereale si produse alimentare,dar reuseste sa reziste in continuare.
21.07.2016, București
CITAT 1:
Atat Printul Albert cat si Printesa Charlene, sunt foarte activi, actionand pentru consolidarea imaginii Principatului in lume si pentru afirmarea suveranitatii acestuia la nivel international, avand lagaturi stranse cu numeroase tari din lume.
Eu am placerea si onoarea sa-i intalnesc mai ales la Monaco cu ocazia sarbatorilor de marca ale Principatului si la Salonul de vin si gastronomie de la Monte Carlo,unde sunt invitat sau particip.
CITAT 2:
…Alexandra, de 25 de ani,este medic chirurg ,in primul an de rezidentiat la un spital din Bucuresti, este mandria noastra,mai ales ca m-a urmat,venind de la Paris sa faca aici studiile de Medicina.
Deocamdata o pasioneaza Medicina si mai putin vinul,Nu pot inca sa ma pronunt,deocamdata nu vad o transmisibilitate de la mine la ea, dar trebuie sa mai asteptam. Am cunoscut cazuri, in lume, de medici care, la varsta matura, i-a apucat pasiunea vinului…
CITAT 3:
Eu iubesc vinul francez,de fapt acolo mi-am facut ucenicia in arta de a invata si descoperi un vin bun si unde,dealungul anilor, mi-am redus mult din campul ignorantei mele in materie de gusturi.
Imi plac vinurile din Burgundia,nu intamplator vinul Richebourg – Cote de Nuit sau Romanee Conti Grand Cru sunt cele mai apreciate si printre cele 50 mai scumpe in lume.
Nu pot sa nu remarc calitatea vinurilor din Bordeaux,in special cele din Medoc…
Recent Comments