Data oficiala anuntata de la care va incepe sa se aplice impozitul pe gospodarie, global, este 1 ianuarie 2018, care va reprezenta o noutate din punctul de vedere al calculului impozitului pe venit. Mai exact, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca aceste detalii vor fi explicare intr-un nou Cod Economic, alaturi de un alt cod, cel Fiscal. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, arata toate acestea pe pagina ei personala de Facebook, inclusiv “o definitie” a impozitului pe gospodarie, ce inseamna ea, care e modul de calcul, dar si in ce mod se pot deduce cheltuielile pentru plata impozitului.
Aceasta reprezinta o declarație de venit global ce se va face în numele oamenilor care fac parte dintr-o gospodărie. Deci el nu reprezinta un tip de impozit sau de taxa, ci este pur si simplu un alt mod de calcul. La aceasta declaratie va fi si un consultant fiscal la care este arondată gospodăria. Acest mecanism este deja in functiune state precum Statele Unite, Franța, Belgia etc.
O definitie generala pentru aceasta ar putea fi cei ce „locuiesc și se gospodăresc împreună”. In acelasi timp, prin aceasta nu trebuie sa intelegeti ca este obligatoriu ca toti cei care fac parte din gospodărie să si locuiască tot timpul în locuința comună (ex. studenții care o parte din an vor locui în căminele studențești). In casa pot si două sau mai multe gospodării (ex. familiile unor frați care locuiesc în aceeași locuință și decid să se „gospădărească” separate, sau doi parteneri necăsătoriți care decid să se „gospodărească” separat, sau doi soți divorțați care continuă să locuiască la aceeași adresă etc.)
De asemenea, in raport cu valoarea venitului gospadiriei respective, statul va oferi si mai multe deduceri fiscale din baza de impozitare. Mai pe scurt, din valoare care urmeaza sa fie impozitata se vor reduce mai multe costuri deductibile, cum ar fi: creșterea copiilor, abonamentele medicale din privat, cheltuieli pentru studiile copiilor samd.
Pe de alta parte, consultantul fiscal este o persoană de specialitate din domeniu care va administra toate chestiunile fiscale ale unei gospodării. Exact ca un „medic fiscal de familie” (adica asemeni medicului de familie).
Un consultant fiscal va avea in grija sa aproximativ 200 de gospodării în urban și cam 250-300 în mediul rural. In privinta salariului lui nu trebuie sa va faceti griji, e platit de către Guvern, intocmai ca in cazul medicilor de familie. Consultații vor avea trei surse de venit (iar, daca am aduna toate acestea intr-un salariu, in total ar veni aproximativ 10.000 lei/lună).
Noul mod de impozitare
Impozit 0% pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente
Impozit 10% pentru diferența care depășește 2.000 lei/lună, pentru salariați, pensionari sau cei cu activități independente
Alte articole pe aceeasi tema:
http://topbrands.com.ro/start-in-afaceri-cu-un-aprozar/
http://agricult.ro/2017/04/11/arbusti-fructiferi/
Recent Comments