Asa ne arata un nou raport al Fondului Monetar International (FMI). Adica: din anii 1990 pana in acest moment, respectiv dupa caderea comunismului, natiunile din Europana Centrala si de Est au inregistrat pierderi masive de populatie, studiile aratand aproape 20 de milioane de locuitori care si-au facut bagajele si au luat primul avion spre Occident, cu speranta unei vieti mai bune.
Prin urmare, dupa cum se arata, nu numai Romania este in acest caz (desi ea si alte cateva tari au inregistrat cele mai mari pierderi ale acestei populatii), astfel inclusiv ungurii, iin numar de 400.000 de cetăţeni au plecat din 2008. Pe cand, cum am aratat, România a avut aproximativ trei milioane de locuitori plecati sa emigreze, astand insemnand in procente 15% din populaţie. Desigur ca aceste emigrari in masa au crescut odata cu intrare in UE si criza financiara inceputa in 2008 si prelungita dupa in anii urmatori, ba chiar, si mai trist este ca aceasta rata nu a inregistrat in tot acest timp scaderi semnificative. Ca sa nu mai spunem ca acesti oameni plecati in strainatate sunt foarte des huiduiti de autohtoni, carora le atribuie principala vina pentru scaderea salariilor de la ei din tara (un argument foarte des invocat de politicile antiimigartioniste). Insa, cei care-i invinovatesc utia de faptul ca adevarata pierdere o au nu tarile primitoare, ci cele din care acestia pleaca, care, din cauza lor, creste deficitul fortei de munca, care are drept si o a doua cauza, aceea a ratei natalitatii aflata in continua descrestere, ne anunta FMI.
Un exemplu fidel sunt si cehii la acest capitol, care au anuntat un numar de 160.00 de mii de posturi de munca neocupate. De acest adevar nu este departe nici Ungaria, care in ciuda industriei de automobile aflata in plina dezvoltare, nu acopera nici cele 50.00 de posturi, acestea referindu-se in mare la tehnicieni calificaţi în mecanică şi electronică de precizie. Totusi, unii au invocat si lipsa majorarii salariilor din domeniu, care altfel nu ar reprezenta nicio atractie pentru acesti oameni calificati si rari de pe piata muncii. Da, o idee buna, am putea raspunde, dar (acest mare “dar”, nu?) aceasta decizie, nu atat de isteata pe cat pare la prima vedere, ar putea duce destabilizarea tipului economic folosit, intrucat nu ar exista destula productivitate (spun economistii); oricum, principala problema tot ar ramane foarte putinii oameni necalificati in acest domeniu.
Polonia, care se afla foarte aproape de noi la numarul celor emigrati (in ciuda faptului ca are o populatie cu 10 milioane de locuitori mai mare decat noi), care incearca sa adopte o noua politica, respectiv aceea de imigratie. Pe de alta parte, Ungaria inca nu accepta o astfel de idee, Ucraina se afla in colaborare cu Polonia, a caror “economi(e) poloneză ar fi în mare dificultate, în special în privinţa locurilor de muncă mai puţin calificate”, arata Maciej Witucki, preşedintele societăţii de intermediere Work Service.
http://www.drinkfood.ro/2017/03/07/nu-mai-este-timp-rezerva-acum-la-bootcamp-bran-primavara-2017/
http://topwines.ro/?p=8793&preview=true
http://www.drinkfood.ro/2017/01/24/lifestyle-regim-strict-de-slabire-cu-supa-de-varza/
Recent Comments