Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec VinVest

Astazi va prezentam o reteta de tiramisu italiana, cea mai buna dintre toate! Nu se pune la cuptor, ci trebuie să o lasati câteva ore la frigider, daca considerati necesar chiar si o noapte intreaga. Daca simtiti nevoia, puteti adauga fructe (zmeură, căpșuni sau afine) sau fulgi de migdale ușor ...
Citește mai mult
Havana Club Romania
Mai mult de 71% din fructele şi 43% din legumele non-bio consumate în Franţa au in compusii lor ramasite de pesticide, in acest sens, s-a aratat ca cireşele şi ţelina sunt printre cele mai infectate. Datele au fost intocmite in urma unor observatii realizate în intervalul 2012-2017 şi a fost ...
Read More
AVINCIS
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
MALTA TRAVEL
corteva
vara asta: malta e a ta, numai a ta
MALTA E A TA. NUMAI A TA :) Malta  are o delicioasă pronunție malteză. Care îți face foame/sau îți stârnește pofta de mâncare: malta egal fonetic: mɐltɐ/; iar în engleză:  mɒltə/). Oficial, denumirea se unge pe pâine. Ca mierea. Deci este denumită Republica Malta (în malteză Repubblika ta' Malta, în engleză, Republic of Malta). Prin definiție, este vorba de/despre: o țară ...
Read More
Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti Brosura Admitere 2018 la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti

DOMENIUL VLĂDOI

VLĂDOI SUNT DOI

Două generații pritocesc/șurubăresc la vinurile cele noi/ și vechi, în același timp

Am discutat de mai multe ori cu ei. Unde i-am prins, i-am iscodit care e secretul vinurilor lor luminoase și serene, ca ei înșiși. Pun enzime, cum zice gura lumii, mai mult bavardând/boscorodind/bârfindu-i? Nu pun enzime? Dacă pun, de ce pun, dacă nu pun, de ce nu pun…c-așa e lumea. Balada lui c-așa-i/Kașai. Românul. Uneori, succesul altuia nu îi cade bine: privește cu mefiență: păi și ăștia, ia mai lasă-mă, ce vinuri bune fac? Fac. Lumea ar vrea să se scufunde și capra vecinului sau – măcar – să nu se mai îngrașe.

domeniul-vladoi-2016-1Succesul altora ne irită pe toți; nu ne priește. Și cea mai simplă/directă rețetă spre succes este, la vinuri, să-ți legi numele un sort de vin pe care să izbutești să-l personalizezi, cu alte cuvinte să-l faci numai tu.


UN SORT DE VIN CARE DEJA E PERSONALIZAT: RAVAK!
Este și cazul VLĂDOILOR.
Ei fac sortul numit RAVAK, nu că numai ei l-ar putea face, dar îl fac cum nu-l mai face nimenea. Excelentă idee a avut NELU VLĂDOI atunci când i-a trecut prin minte să izvodească un sfânt cu numele de RAVAK.
domeniul-vladoi-2016-2Ei bine, da, dacă o să vă mâne curiozitatea, pentru cei care nu știu/sau au uitat, și se vor uita în dicționar, atunci, la ravak au să găsească o explicație de genul:

RAVÁC s. n.
1. Must care se scurge de la sine din strugurii puși în teasc (fără ca aceștia să fie storși sau zdrobiți); vin obținut din acest must; vin limpede, separat de drojdii, prin trecerea lui dintr-un butoi în altul; vin rămas neînghețat într-un butoi expus la temperaturi joase. De acolo plecam să încercăm alt vinaț; și-aducea el aminte de niște ravac nebun. M. I. CARAGIALE, C. 60Se scurge… mustul ce se numește ravac. I. IONESCU, P. 252.

2. Miere (de calitatea întîi) care se scurge de la sine din fagurii expuși la soare. – Variantă: răvác (TEODORESCU, P. P. 546) s. n.

RAVAK ajunge, deci, să denumească, în primul rând:

  • Un lucru foarte pur sau cel puțin cu această pretenție
  • Un vin obținut fără nici un fel de agresiune
  • Vin limpezit de la sine, prin trecerea dintr-un butoi într-altul, separat de drojdii
  • Vin fără defecte, rezultat în urma expunerii la temperaturi mai joase de iarnă, dar fără să înghețe
  • Chiar și miere de primă calitate, rezultată prin topire naturală

Toate acestea ne duc cu gândul la un produs natural, fără defecte, de primă mână.
Ați înțeles foarte bine; acesta este spiritul în care se face/se denumește RAVAC/RAVAK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation