VLĂDOI SUNT DOI
Două generații pritocesc/șurubăresc la vinurile cele noi/ și vechi, în același timp
Am discutat de mai multe ori cu ei. Unde i-am prins, i-am iscodit care e secretul vinurilor lor luminoase și serene, ca ei înșiși. Pun enzime, cum zice gura lumii, mai mult bavardând/boscorodind/bârfindu-i? Nu pun enzime? Dacă pun, de ce pun, dacă nu pun, de ce nu pun…c-așa e lumea. Balada lui c-așa-i/Kașai. Românul. Uneori, succesul altuia nu îi cade bine: privește cu mefiență: păi și ăștia, ia mai lasă-mă, ce vinuri bune fac? Fac. Lumea ar vrea să se scufunde și capra vecinului sau – măcar – să nu se mai îngrașe.
Succesul altora ne irită pe toți; nu ne priește. Și cea mai simplă/directă rețetă spre succes este, la vinuri, să-ți legi numele un sort de vin pe care să izbutești să-l personalizezi, cu alte cuvinte să-l faci numai tu.
UN SORT DE VIN CARE DEJA E PERSONALIZAT: RAVAK!
Este și cazul VLĂDOILOR.
Ei fac sortul numit RAVAK, nu că numai ei l-ar putea face, dar îl fac cum nu-l mai face nimenea. Excelentă idee a avut NELU VLĂDOI atunci când i-a trecut prin minte să izvodească un sfânt cu numele de RAVAK.
Ei bine, da, dacă o să vă mâne curiozitatea, pentru cei care nu știu/sau au uitat, și se vor uita în dicționar, atunci, la ravak au să găsească o explicație de genul:
RAVÁC s. n.
1. Must care se scurge de la sine din strugurii puși în teasc (fără ca aceștia să fie storși sau zdrobiți); vin obținut din acest must; vin limpede, separat de drojdii, prin trecerea lui dintr-un butoi în altul; vin rămas neînghețat într-un butoi expus la temperaturi joase. De acolo plecam să încercăm alt vinaț; și-aducea el aminte de niște ravac nebun. M. I. CARAGIALE, C. 60. Se scurge… mustul ce se numește ravac. I. IONESCU, P. 252.
2. Miere (de calitatea întîi) care se scurge de la sine din fagurii expuși la soare. – Variantă: răvác (TEODORESCU, P. P. 546) s. n.
RAVAK ajunge, deci, să denumească, în primul rând:
- Un lucru foarte pur sau cel puțin cu această pretenție
- Un vin obținut fără nici un fel de agresiune
- Vin limpezit de la sine, prin trecerea dintr-un butoi într-altul, separat de drojdii
- Vin fără defecte, rezultat în urma expunerii la temperaturi mai joase de iarnă, dar fără să înghețe
- Chiar și miere de primă calitate, rezultată prin topire naturală
Toate acestea ne duc cu gândul la un produs natural, fără defecte, de primă mână.
Ați înțeles foarte bine; acesta este spiritul în care se face/se denumește RAVAC/RAVAK.
Recent Comments