De ce? Deoarece capitalismul la noi este destul de slab, iar subventiile europene sunt pentru multi dintre fermierii romani baza pentru crearea unei firme si fara de care ei probabil nu ar putea exista pe piata. In ciudata faptului ca Romania prezinta in jur de un milion de beneficiari ai platilor directe, exploatatiile mai mici de un hectar continua sa fie, si care, desigur, nu pot fi eligibile pentru subventii.
„Avem peste 3 milioane de exploatatii, iar din cei aproape un milion de beneficiari de plati directe sunt eligibili doar daca au un hectar, deci de la un milion pana la 3 milioane și ceva sunt proprietarii care au sub un hectar. Deci, nu se poate vorbi despre o exploatatie viabila economic. Sincer, nici la un hectar, decat daca este pe legumicultura sau cu produse cu valoarea adaugata foarte inalta. Nu putem vorbi de o exploatatie viabila economic la un hectar de cereale. Este esential sa avem in vedere ce se intampla și in vestul Europei, pentru ca numarul fermelor s-a redus enorm in UE. Din cele 14 milioane de ferme din UE, jumatate, adica 7 milioane, sunt in Romania și Polonia. Acesta este fenomenul natural de reducere a numarului fermierilor și de comasare a fermelor catre cele viabile economic. Tendinta este catre coagularea fermelor astfel incat sa le permita fermierilor un trai decent și sa asigure hrana necesara pentru populatie”, a spus ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte, potrivit Agerpres.
Procesul de comasare este in tara noastra un scop inca greu de atins pentru Romania. Si putem observa acest lucru la fermierii care au norocul de a fi beneficiarii platilor directe, adica? Pentru ca, dintre acestia, cam 80% au suprafete de 1-5 hectare.
Autoritatile se straduesc sa grabeasca procesul de comasare a terenurilor agricole folosindu-se de platile redistributive care sunt mai mari in cazul celor care nu intra in categoria de 1-5 hectare si in felul asta, ei sunt eligibili pentru categoria de 5-30 de hectare. De asemenea, incepand cu anul 2016, Ministerul Agriculturii doreste sa ofere o plata stimulativa pentru fermierii care se gandesc sa isi inchirieze terenul agricol pentru comasarea suprafetelor.
http://agricult.ro/2016/07/09/comisia-europeana-ofera-bani-pentru-apicultori/
http://agricult.ro/2015/09/04/monsanto-romania-noi-solutii-pentru-cresterea-randamentului/
http://agricult.ro/2016/06/23/ingenio-si-illico-doua-soiuri-de-grau-performante-de-la-alcedo/
Recent Comments