Printre cele mai multe ore de soare din întreaga Europă, bătrânul nostru continent. Soarele este tare sus – și străluce peste 300 zile(sau cel puțin trei sute de zile!) pe an. Și ea, atenție, este considerată țara cu cea mai buna clima din lume. Putem spune, fără greșală, că Arhipelagul Maltez este un mic colț de rai, rătăcit între două maginifice și vechi continente.
Când rostești MALTA, primele imagini care îți vin în minte sunt Cavalerii Ordinului Ioanit, Șoimul Maltez, Crucea Sfantului Gheorghe– toate evocă demnitatea și gloria. Și toate amintesc despre cavalerism și rezistență.
Cu toate acestea, vorbim acum despre o țară mai mica decât suprafața Bucureștiului, capitala noastră. Ei, maltezii, sunt cei care au tinut piept marelui Imperiu Otoman. Asta se întâmpla în timpul celebrului asediu din 1565, plin Ev Mediu. Insulele malteze au fost leaganul aristocratiei Europei timp de 268 de ani. Se întâmpla în timpul Cavalerilor Ordinului Ioanit. Maltezii au suportat mai multe bombardamente decât oricare altă țară în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Istoria eternă a locului – de la preistorie la Cavalerii Ioaniți, la francezi și la britanici, crucea și șoimul maltez, caldura oamenilor, peisajele interesante dominate de construcțiile de culoarea mierii/realizate din cărămizi speciale, preparatele culinare, toate poartă marca/amprenta Maltei. Să mai amintim lichiorul Bajtra (cel de/din cactus, mai cu seamă) – dar și celebrele bărcute ”luzzu” și începem deja să conturăm un brand de țară. Artificii cum nu are nimenea în lume! Sătucuri de pescari, în același timp ravisante și delicioase – și acestea sunt doar unele dintre motivele pentru care insula trebuie MINUȚIOS explorată.
Recent Comments