Alira.ro | Datini de vin Borsec-Romaqua Group Borsec

ediția ro wine, ro wine
E TOAMNĂ, deci: Atmosfera promite să fie fantastică! Vineri 11 octombrie, începe la București, ediția de toamnă, a minunatului RO WINE, cel mai important festival de vinuri din București, a cărui primă ediție anuală are loc, de obicei, în primăvară, în luna mai, tot la Fratelli. Ca și în anul anterior, ...
Citește mai mult
FGCR
Invitatie Media Club - TalentA 2021
Mormintul Lui Ovidiu / Mihail Galatanu Havana Club Romania
agricultura, cura de detoxifiere, reteaua slow food, slow food
*Rețeaua Slow Food se mobilizează în lupta împotriva pesticidelor, în toată Europa Date fiind tentativele mai multor state membre și grupuri europene de a împiedica sau de a amâna propunerea Comisiei Europene pentru un regulament privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor (SUR), este esențial ca factorii de ...
Read More
Invitatie-TalentA corteva
Berea este consumata in toate lumea, atat de barbati, cat si de femei, iar studiile realizate in ultima perioada, atat de centre internationale/natioanle, cat si de Centrul (nostru) de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, au aratat ca un consum moderat de bere, de maximum 2 pahare pe zi pentru ...
Read More
EUROPA TRAVEL
corteva
malta, darul de fiecare zi
Ca suprafață, vorbim despre cea mai mică țară din Comunitatea Eiropeană, dar asta nu o împiedică să fie dorită (cu ardoare ) de către turiști. Mai cu seamă de către cei britanici. De cum se desprimăvărează, chiar din luna mai (care este o lună minunată spre a vizita Malta), se ivesc, ...
Read More

Cum se vrea sa se puna agricultura romaneasca in miscare

Dacă ți-a plăcut, dă-ne un like sau share!

Reprezentanții ministerul Agriculturii împreună cu oficialii de la Finanțe pregătesc un program guvernamental prin care fermierii care se asociază pot primi garanţii de stat între 40% şi 60% pentru achiziţionarea unui utilaj agricol.

 

Autoritățile au anunțat, în cadrul conferinței „Agricultură competitivă în 2016: Finanțare și tehnologii“, organizată de revista Capital, că programul ar putea intra în vigoare în două sau trei luni.

Statisticile arată faptul că interesul fermierilor pentru achiziția de utilaje agricole a fost în scădere , motiv pentru care importurile s-au redus semnificativ, în ultimii ani. Astfel, în 2015, România a importat cu 19% mai puține tractoare, comparativ cu 2014. „Puțini fermieri au primit fonduri europene pentru investiţii în domeniul maşinilor agricole, astfel încât în 2015 s-au importat tractoare în valoare de 96,5 de milioane de euro, față de 119 milioane de euro în anul precedent“, a arătat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Totodată, Dragu a susținut că pe baza acestor date s-a hotărât să implementeze un program guvernamental pentru a veni în sprijinul fermierilor. „Suntem în faza în care creionăm un program de sprijinire a agricultorilor pentru achiziţionarea unui utilaj agricol. Îi spunem noi «Primul utilaj agricol», deci nu vorbim numai despre tractoare, pentru că dacă ne uităm pe profilul de producţie sunt anumite utilaje necesare pentru creşterea animalelor, de exemplu“, a spus ministrul. Aceasta a explicat că este în lucru un program cu garanţii de stat pentru agricultorii care se asociază. Acest proiect se adresează persoane fizice sau juridice care deţin exploataţii agricole şi care intenţionează să adere la o entitate asociativă. „În sectorul animal ne gândim la remorci de transport al animalelor sau la maşini de transport al gunoiului furajer. Statul va acorda garanţii cuprinse între 40 şi 60% din preţul bunului achiziţionat“, a completat Dragu.

În cadrul conferinței Capital, ministrul Finanțelor a precizat că oficialii de la Ministerul Agriculturii analizează o plajă largă de utilaje şi nevoia pentru acestea acolo unde este mai mare. „Deocamdată, punem cap la cap aceste elemente. Nu pot spune acum o sumă maximă pentru fiecare utilaj. Într-un orizont de timp de două- trei săptămâni vom discuta şi cu băncile şi cred că, în două- trei luni, noul program ar putea fi disponibil. Prin acest proiect, se poate vorbi şi despre înlocuirea unui utilaj vechi, să spunem de 10 ani, cu unul nou. Nu vorbim neapărat numai despre achiziţionarea unui prim utilaj. Micile ferme trebuie susţinute, iar programul nu le exclude pe acestea“, a specificat Dragu. Banii vor proveni din bugetul național, de la Ministerul Finanțelor Publice, care se va ocupa de partea de finanțare și de detaliile derulării acestui program.

Eliminarea impozitării duble și a birocrației

La nivel de proiect programul propus sună bine, dar o mare problemă în implementarea lui va fi convingerea fermierilor să se asocieze. Aceștia sunt sceptici când vine vorba de a face parte dintr-o cooperativă deoarece nu au beneficii fiscale. În acest context, ministrul Finanțelor a spus că analizează eliminarea barierei fiscale în cazul asocierii fermierilor, la care în prezent se aplică o dublă impozitare.
O altă problemă cu care se confruntă agricultorii atunci când vine vorba de accesarea unor fonduri este birocrația. Cel mai elocvent exemplu este modul în care instituțiile statului gestionează procesul de acordare a fondurilor europene.
„Politica de cadre în instituţiile statului nu este foarte bună. Dacă ne uităm la Comisia Europeană, angajaţii de acolo fac cursuri de perfecţionare non-stop. La noi, nu se face asta. Din păcate, nu avem o politică foarte bună de instruire a cadrelor noastre. Întârzierile cu care ne confruntăm sunt cauzate şi de nivelul de pregătire a cadrelor noastre. Nu ştiu dacă 20% dintre cei care ar trebui 04022030-1632515984să citească noile Regulamente europene au făcut acest lucru“, a declarat, în cadrul conferinței Capital, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Chiar și Laurențiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), susține că a întâmpinat multe dificultăți atunci când a lucrat cu două agenții subordonate Ministerului Agriculturii (n.r. – Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale -AFIR şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA), din cauza personalului nepregătit.
„O ducem greu pentru că în posturi-cheie sunt puşi oameni care nu pricep fenomenul. În fruntea ministerelor au venit oameni care nu ştiu meserie. Am avut lupte surde cu cei de la APIA să reducem birocraţia şi tot nu i-am convins. Cei de la APIA au idei puţine, dar fixe, şi nu îi poţi convinge că aşa e bine. Aşa s-a lămurit problema cu condiţiile artificiale din domeniu“, susține Baciu. Pe de altă parte, şeful LAPAR a menţionat că acele două agenţii care activează în domeniul agricol, trebuie să lucreze pe realitatea din teren, „nu pe ce visează fiecare“.

Cadastrarea terenurilor, necesară până în 2018

O altă problemă dezbătută în cadrul conferinței a fost obligativitatea României de a avea cadastru pentru toate terenurile agricole până în 2018. „România nu are cadastru, iar în 2018 țara noastră are obligaţia să depună cererea unică de plată pe date cadastrale. Din 2020, se discută de o plată unică pe fermă şi lucrul acesta va genera o serie de probleme pentru România“, a declarat Emil Dumitru, președintele Pro Agro. Pe acelaşi subiect, preşedintele LAPAR a subliniat că există posibilitatea ca 10% dintre proprietari să rămână fără pământuri, după cadastrare.

„Punerile în posesie realizate cu ani în urmă au avut loc din birou sau cu ajutorul unor instrumente rudimentare. Astfel, au ajuns ca trei proprietari să se trezească pe acelaşi ţăruş, aceeaşi suprafaţă. S-ar putea ca 10% dintre proprietari să rămână fără pământuri, după cadastrare. Mai toate retrocedările care s-au făcut au avut loc cu acte false şi s-au luat suprafeţe vaste de teren“, a spus Baciu. Totodată, Irimescu a precizat că a discutat cu președintele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară,iar acesta i-a spus că primăriile sunt cele care îngreunează procedurile deoarece ele se ocupă de licitațiile pentru cadastrare.

Articol preluat de pe: http://www.capital.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation