După ce treci de onorabila varsta de 35 de ani, colagenul începe să se reduca cu 1% in fiecare an, adica la 50 de ani, o femeie a pierdut aproape 50% din cantitatea sa de colagen din țesuturile dermice.
Cele mai bune nutricosmetice, avand principalul rol in fiziologia pielii și a țesuturilor dermice, precum și sursele alimentare din care provin, sunt: colagenul, resveratrolul, acidul hialuronic, coenzima Q10, vitamina E, keratina, ceramidele, peptidele, carotenoizii și polifenolii.
Colagenul este printre cele mai frecvente tipuri de proteină intalnite in corpul uman și se afla in cartilagii, ligamente, tendoane, oase și piele. Unele alimente pot creste colagenul:
- Tonul și somonul contribuie la întărirea membranelor celulare ale țesutului dermic
- Legumele verzi, precum spanacul ori varza kale, au vitamina C, care stabilizează enzimele vinovate de distrugerea colagenului și protejează împotriva radicalilor liberi care scad nivelul de colagen
- Legumele roșii – roșiile, ardeii și sfecla roșie – protejează pielea de ultraviolete și cresc nivelul de colagen
- Proteinele din ouă sunt pline de colagen și ajuta funcția naturală a acestei substanțe. Vegetarienii pot incerca consumul de nuci.
- Legumele portocalii, precum morcovii sau cartofii dulci, regenerează pielea, datorită vitaminei A pe care o conțin.
Resveratrolul
Protejeaza pielea de razele UV și de îmbătrânirea prematură, resveratrolul reprezinta un compus antimicrobian vegetal, esential pentru sistemul de apărare a plantei. Vița-de-vie, mai ales pielița boabelor de strugure, este cea mai bogata sursa de acest tip, precum si:
- Dude
- Alune
- Struguri negri
- Coacăze negre
- Mure
- Prune
Acidul hialuronic
Hidrateaza pielea si se recomanda pentru aceasta consumul de:
- Kiwi
- Lămâi
- Portocale
- Ananas
- Struguri
- Caise
- Căpșuni
- Pepene
- Avocado
- Rădăcinoase (pătrunjel, conopidă, morcovi, dovlecel, castraveți, broccoli, spanac, roșii, cartofi, sfeclă de zahăr)
- Pește și uleiuri de pește (ton, macrou, hering sau somon)
Recent Comments