Mare parte din orașele din China au intrat în carantină totală. Adevărul e că populația lumii devine din ce în ce mai speriată, pe măsură ce virusul mătură străzi, bulevarde și orașe întregi, lăsându-le lipsite de viață. Video-uri filmate de populația aflată în carantină arătă orașe de 11 milioane de oameni lipsite de viață, străzi, bulevarde întregi goale. În aceste orașe activitatea a fost sistată.
- Din ce în ce mai multe orașe în carantină
Începând de joi, la ora locală 10.00, (4.00, ora României), nici un tren sau avion nu mai poate ieși din Wuhan, cu câteva mici excepții. Orașul are 11 milioane de locuitori și se află exact în centrul Chinei. Autostrăzile cu plată din oraş nu mai funcționează.
Această metropolă se află pe malul Yangtze și este în centrul epidemiei care a contaminat din decembrie mai mult de 25 de mii de persoane şi a omorât aproximativ 494 oameni, după cum arată ultimul bilanț. Dintre cei infectați numai 990 și-au revenit. Cei care au murit sunt locuitorii din Wuhan sau aflați la marginea sa.
- Epidemia se răspândește rapid
”Locuitorii nu trebuie să părăsească Wuhan fără un motiv anume”, a transmis Cartierul General care administrează orașul aflat în carantină la nivel municipal. Toate măsurile sunt decise cu scopul de a ”opri în mod eficient răspândirea virusului”. Cel mai grav lucru este că este Anul Nou Chinezesc, iar acum toți chinezii se întorc la familiile lor. Un concediu, de altfel, destul de lung.
Oraşul aflat lângă Wuhan, Huanggang, care este la numai 70 de kilometri est de acesta, cu 7,5 milioane de locuitori, este supus măsurilor de carantină. Circulaţia trenurilor a fost deja oprită. Oraşul Ezhou, tot în vecinătate, cu 1,1 milioane de locuitori, a oprit mersul trenurilor. La Wuhan mulți dintre oameni vor să fugă de boală, lucru pe care l-au făcut înainte de închiderea orașului (lockdown).
Cu toate acestea, era posibil în continuare, înainte de închidere, să vii în oraş cu trenul sau avionul, deși majoritatea dintre zboruri nu mai funcționau. Oricum ar fi, trenurile şi avioanele cu destinaţia Wuhan erau de cele mai multe ori lipsite de viață, lucru care părea foarte ciudat, îți dădea fiori, povestesc chinezii, întrucât acestea erau mereu pline de oameni.
Deși Wuhan nu mai are propriu-zis transport public, fiind sistată activitatea, taxiurile încă merg, dar cu prețuri extrem de mari. Motivul este simplu: ”este foarte periculos să ieși în acest moment, dar avem nevoie de bani”, a declarat pentru AFP un şofer.
Primăria obligă toți oamenii să poarte măşti respiratorii, lucru care deja se întâmpla de o săptămână, neoficial. Panica s-a răspândit rapid ulterior unei declarații a unui cercetător chinez care a recunoscut că boala poate fi transmisă și de la om la om şi nu doar de la animal la om.
Ceea ce a declanșat epidemia sunt niște viruși, bacterii care există în anumite animale pe care le consumă chinezii foarte des, precum liliac, șarpe sau șobolan (deși ele pot fi luate și de la altele). Există efectiv piețe pline de aceste animale, care sunt arse la rotisor (precum puii) și care apoi se vând la kilogram, la fel ca piețele de la noi pline cu legume/fructe etc., la fel la ei sunt câinii, șerpii etc.
Recent Comments